Negocieri de patru ore astăzi la sediul Mondo Convenienza din Campi Bisenzio (prov. Firenze), unde ieri a avut loc loc o înfruntare între un grup de grevişti români şi forţele de ordine, soldată cu mai mulţi răniţi. Negocierea s-a încheiat cu un armistiţiu, până marţi 11 martie.
Este vorba de români care lucrează de ani buni pentru această firmă, dar nu sunt angajaţi direct: ei sunt angajaţi de cooperative, care la rândul lor s-au unit în consorţii care au luat contracte cu Mondo Convenienza. Un lanţ de contracte pentru scăderea cheltuielilor şi obligaţiilor cu personalul, dar care duce şi la o poziţie mai slabă din punct de vedere al drepturilor a lucrătorilor.
Campi Bisenzio, români BĂTUŢI de poliţie pentru că şi-au cerut drepturile la muncă: „Să intervină Ambasada, suntem într-o situaţie critică”
După ciocnirile de ieri, astăzi a avut loc prima negociere cu firma, în timp ce circa 60 de oameni în stradă continuau protestul. La negociere au participat trei reprezentanţi ai protestatarilor, consulul general de la Bologna, Eugen Şerbănescu, doi reprezentanţi ai comunităţii din Toscana, Ştefan Stănăşel şi Leontin Cojocea, şeful carabinierilor din localitate, avocatul greviştilor, avocatul Mondo Convenienza şi doi reprezentanţi ai consorţiului.
După patru ore de negocieri, în care s-au discutat cele 13 puncte din lista de revendicări, avocatul a cerut o listă din partea protestatarilor, cu cei care doresc în continuare să muncească. Aceştia vor fi reîncadraţi în muncă, la aceeaşi cooperativă sau la alta, oricum, se va găsi o soluţie pentru ei. Pentru cei care vor să plece, a promis că îşi vor primi toate drepturile.
„Cred că prezenţa mea, cu toate că nu am avut un rol efectiv, pentru că nu-mi permite calitatea de diplomat, fiind o chestiune de conflict de muncă între particulari, a adus un plus de greutate, cei veniţi din partea firmei şi-au dat seama că situaţia e serioasă, că aceşti români nu sunt singuri.
Mi-am exprimat preocuparea în faţa responsabililor forţelor de ordine care au participat la întâlnire, cu privire la intervenţia în forţă.Ea s-a produs după ce au blocat intrarea cu o furgonetă, plasându-se în afara legii.
Greva a fost autorizată, dar blocarea intrării a fost un fapt ilegal. Poliţia a încercat timp de 2 zile să-i convingă să elibereze intrarea, nu au reuşit şi au intrat în forţă.
Eu am protestat faţă de o eventuală forţă disproporţionată cu care s-a procedat. Responsabilul carabinierilor, o doamnă căpitan prezentă la negocieri, a luat act de protestul nostru şi a spus că acţiunea a fost filmată. Se va proceda la o investigaţie în această privinţă.”, mai spune consulul de la Bologna.
Din cele 13 revendicări, una singură a mai rămas de discutat, pentru restul nu vor fi probleme. Avocatul a promis că va face tot posibilul să nu fie repercusiuni asupra oamenilor. La origine conflictului a fost o neînţelegere şi mai ales o lipsă de comunicare din partea cooperativei, a spus avocatul. „Nu veneam daca nu doream să rezolvăm situaţia”, ne-a spus avocatul. Când am ieşit afară, toată lumea ne aştepta bucuroasă, şi eu sunt bucuros pentru aceste familii, am hotărât cu ei ca până marţi să nu mai facă niciun fel de protest.”, ne-a declarat Stănăşel.
Unul dintre românii participanţi la protest, Mitoc Ionuţ Francisc, 29 de ani, din Roman, ne-a declarat: „Lucrez din 2006 aici, de când am venit în Italia. Anul trecut noi am negociat un acord, care nu a fost respectat.
Acum am ajuns la un compromis care este favorabil şi pentru noi, şi pentru firmă, pentru că vom munci mai bine. Vreau să menţionez că mulţumesc dlui Ştefan Stănăşel, consulului de la Bologna, Eugen Şerbănescu şi dlui Leontin Cojocea. Şi vreau să mai spun că după ziua de azi, sunt mândru că sunt român şi punct, aşa cum spunea tatăl meu.”
Sorin Cehan