Presa din regiunea Toscana a publicat detalii cu privire la fondurile cheltuite de Regiune pentru repatrierea unor cetăţeni români, mulţi dintre ei romi, care au încasat banii, fără să se stabilească definitiv în ţara de origine.
Potrivit “Corriere Fiorentino”, peste o sută de cetăţeni români, care îşi găsiseră adăpost într-un fost spital din comuna Vaglia, au primit bani pentru a se repatria de la două structuri publice. Regiunea Toscana ar fi pus la dispoziţie 100.000 de euro, iar ASL 10 (Administraţia Sanitară Locală) alţi 200.000 de euro. Din cei 300.000 de euro, au precizat ulterior autorităţile italiene, doar 20.000 au fost alocaţi românilor ca “stimulent”. Alţi 224.000 vor fi folosiţi pentru demararea unor parcursuri de primire în localităţile din provinciile Grosseto, Lucca şi Pistoia. Douăzeci de mii vor fi utilizaţi pentru promovarea «autonomiei locative» şi 36.000 pentru activarea unui birou de relaţii cu publicul.
“Italia Oggi” aminteşte un episod similar, care a avut loc în iunie 2012, tot în regiunea Toscana, mai precis într-o suburbie a oraşului Florenţa, Quaracchi. Atunci, consiliul regional ar fi alocat 400.000 de euro, parţial pentru a “stimula” repatrierea a 120 de români care locuiau într-o zonă plină cu azbest.
“Numai că, mare parte dintre ei au luat banii alocaţi şi au avut grijă să nu părăsească Italia. Alţii s-au dus până la Bucureşti, doar ca să primească a doua tranşă (500 de euro care se sumau celor 600 plătiţi în Italia). Apoi, însă, au fost văzuţi aglomerând barăcile din periferia de vest a Florenţei. Au sosit, probabil, cu linia de autocare care leagă zilnic România de Toscana”, notează publicaţia.
«E vorba de o chestiune care deja se prelungeşte de câţiva ani şi pentru care era necesară o soluţie definitivă», a explicat consilierul pe probleme sociale, Salvatore Allocca, de la Rifondazione comunista, citând situaţia gravă din interiorul fostului spital, “atât din punct de vedere al siguranţei şi condiţiilor igienice cât şi din punct de vedere al prezenţei a 30 de copii în grup”.