Menu
in

“Romeni in FLI”- prima filială românească a partidului lui Gianfranco Fini

Partidul condus de Gianfranco Fini, Futuro e Libertà, a anunţat deschiderea unei filiale doar pentru români, la Bologna. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă organizată vineri, 20 ianuarie, la sediul provinciei Bologna. Preşedintele filialei este Vasile Şimon, un maramureşean venit în Italia în urmă cu şase ani, student în ultimul an la Drept.

La Bologna a fost înfiinţată o mişcare politică nou-nouţă, se numeşte „Romeni in Fli” şi reuneşte, până acum, circa 20 de membri, scrie cotidianul „Il Resto del Carlino”. Preşedinte este Vasile Şimon, un tânăr licenţiat în Litere care acum studiază Dreptul şi care a fost prezentat de consilierii provinciali Fli Sergio Guidotti, Roberto Flaiani şi Giuseppe Sabbioni, mai scrie cotidianul citat.

„Tinerii români care au aderat la Fli nu trebuie consideraţi ca trupe de manevră pentru motive politice, ci trebuie să fie noua clasă conducătoare a naţiunii noastre„, a declarat Roberto Flaiani, coordonator provincial al Fli la Bologna, citat de Ansa.

Despre filiala românească a partidului s-a vorbit şi duminică, 22 ianuarie, la conferinţa „Cittadino come te” de la Bologna, promovată de Fli pe tema proiectului de lege privind ius soli cu scopul de a oferi cetăţenia străinilor născuţi în Italia. La întâlnirea de duminică, Vasile Şimon a fost alături de parlamentarii Fabio Granata (promotor al proiectului de lege privind cetăţenia pentru străini) şi Enzo Raisi, şi de preşedintele Consiliului pentru străini din Fli, Bouchaib Khaline.

„Am ales Fli pentru că ne recunoaştem în cultura de centru-dreapta”, a declarat Vasile Şimon, citat de Corriere della Sera „şi pentru că am găsit persoane care sunt sensibile la temele care ne interesează cel mai mult. Am început cu un grup de români din Bologna, dar vrem să extindem această experienţă şi în alte oraşe.”

Libertate totală

„Este practic prima filială românească în cadrul unui partid italian”, spune Vasile Şimon, 31 de ani. Este născut la Vişeul de Sus, în Maramureş. A venit în Italia în 2005, după ce a terminat facultatea de Litere la Baia Mare. Acum este student la Drept în ultimul an, la Unibo, Universitatea din Bologna. Munceşte pentru a se întreţine, part-time, într-o administraţie în cadrul bisericii romano-catolice.

L-am întrebat de ce a intrat în politică: „De voie şi de nevoie. Nu exista pe plan local nicio mişcare care să ne unească şi prea puţin erau prezenţi românii în politica locală.”

Spune că s-a apropiat de partidul lui Fini după ce acesta s-a despărţit de Silvio Berlusconi: „Eu eram contra guvernului Berlusconi. Când Fini s-a desprins, mi-a devenit simpatic. Cei din partid au venit la mine cu propunerea de a înfiinţa o organizaţie numai pentru români, oferindu-ne autonomie în cadrul partidului lor.”

Vasile spune că în prezent filiala are circa 30 de români înscrişi, într-un oraş unde oficial sunt rezidenţi 9.000 de români: „M-am oprit din înscrieri acum pentru că sunt în sesiune, dar voi continua. Am promis partidului să ajuns cam la 100 de înscrişi.” Dar vor fi mai mulţi, este sigur Vasile, pentru că are intenţia de a înfiinţa alte filiale româneşti el Fli în Emilia Romagna, mai întâi la Imola, unde este o comunitate foarte mare de români.

„Ideea care m-a atras este aceea că ni s-a oferit libertate totală în gestionarea grupului, partidul nu ne impune nimic, şi acesta e un câştig extraordinar, nu trebuie să le cântăm în ceteră, cum se spune la noi în Maramureş.”

Candidatul ideal

De ce nu s-a apropiat de un partid românesc, de una din numeroasele filiale deschise ilegal sau legal în Italia? „M-am aşteptat la întrebarea asta. Sincer, în momentul de faţă nu vreau să am de-a face cu politica românească. Ambele tabere sunt de o mârşăvie ieşită din comun. Chiar suntem scârbiţi de politica românească. Eu am fost contactat de partide româneşti, din ambele tabere, dar i-am refuzat politicos.”

Ce spune despre protestele din ţară: „Sunt de acord cu protestele spontane, dar nu cu protestele politizate.”

Există un aşa-zis partid românesc în Italia, numit Identitatea Românească (Pir), condus de un italian: „Nu-mi spune nimic acest grup. Niciodată nu cred că un român ar fi dispus să voteze un preşedinte de partid românesc care nu poartă marca românească.”

Vasile Şimon spune că a ales Fli pentru că „am considerat că în cadrul unui partid italian am mai multe şanse de a învăţa decât într-un partid ca Pir care nu e nici cu România, nici cu Italia. Pir nu are identitate, chiar dacă se cheamă Identitatea Românească.”

Ce planuri are preşedintele „Romeni in Fli” Bologna? „Susţinerea românilor la viitoarele alegeri locale. Cred că un candidat cu şanse trebuie să aibă personalitate, să fie pregătit şi să aibă un bun renume în comunitate. Să aibă bun simţ, spirit de lider, fidelitate faţa de grup, spirit de echipa, ţinută morală.”

De bani nu are nevoie? „Bani? Atât timp cât comunitatea îi dă valoare, nu are nevoie de bani ca să fie candidat„, răspunde Vasile Şimon. Prima şedinţă oficială a nou-înfiinţatei organizaţii va avea loc la începutul lunii februarie.

S.C.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version