"Românii din Italia nu vor fi impozitați!”, este răspunsul ambasadorului Italiei în România Mario Cospito la demersurile președintelui comisiei pentru românii din străinătate William Brînză, se arată într-un comunicat de presă al deputatului PDL din 13 septembrie.
Fiscul din Italia le cere românilor rezidenţi impozit pe casa din ţară
"Îngrijorat de miile de solicitări primite din partea românilor din Italia, nemulțumiți că Fiscul italian le-a transmis înștiințări prin care li se cere să achite diferenţa de impozit pentru proprietăţile pe care le deţin în România, generând astfel dubla impozitare juridică", William Brînză a cerut lămuriri la Ministerul Finanțelor Pubice și la MAE român, iar astăzi a dezbătut problema și cu ambasadorul Italiei la București, Mario Cospito.
Iată şi răspunsurile insituţiilor interpelate, potrivit aceluiaşi comunicat: "Ministerul Finanțelor Publice prin secretarul de stat Liviu Voinea, nr înregistrare interpelare 440964, iar MAE a răspuns în data de 13.07.2012 prin ministrul Andrei Marga) că se fac demersurile necesare pentru evitarea dublei impozitări, iar Direcţia Generală Impozitare şi Uniune Vamală din cadrul Comisiei Europene examinează legislaţia italiană sub aspectul compatibilităţii cu reglementările europene".
În ceea ce priveşte răspunsul instituţiilor italiene, "Ambasadorul Italiei la București Mario Cospito l-a asigurat pe deputatul de diaspora că cetățenii români rezidenți în Italia nu sunt afectați de legea guvernului Monti. Excepţie fac cei care au și cetăţenia italiană şi care trebuie să se supună legilor statului Italian".
”Mă bucur că după mai bine de 3 luni, perioadă în care am solicitat la cererea românilor din Italia lămuriri pe acest subiect, situația s-a rezolvat, iar conaționalii noștri nu vor fi impozitati, excelența sa urmând să îmi trimită în scris precizarea potrivit căreia rezidenții români nu fac obiectul legii guvernului Monti”, a punctat deputatul William Brînză.
Ai casă în România? Vei plăti un impozit în Italia!
Un alt subiect al întâlnirii dintre parlamentarul român şi ambasadorul italian a fost cazul medicului italian din Padova "care a refuzat să opereze un român, caz în soluţionarea căruia preşedintele comisiei pentru românii din străinătate William Brînză s-a implicat direct solicitând în scris intervenția ministrului sănătății din Italia".
Este revoltător că un medic care a jurat să își salveze pacienții, a călcat în picioare jurământul lui Hipocrate refuzând să își facă datoria pe motiv de rasism. O astfel de atitudine este de netolerat și trebuie sancționată. Prin urmare solicit instituțiilor italiene abilitate să ia măsurile legale pentru a evita repetarea unei situații similar”, a declarat William Brînză. În context ambasadorul Mario Cospito s-a arătat indignat de poziţia medicului şi a explicat că acesta este anchetat din punct de vedere administrativ și în cazul în care se va dovedi că este vorba de instigare la rasism medicul poate risca şi amendă penală.
Cele două părţi au trecut în agenda discuţiilor şi problema aderării României la Schengen vis a vis de care ambasadorul Italiei a subliniat faptul că guvernul său susţine necondiţionat aderarea ţării noastre."Nu este corect ce se întâmplă acum României. Odată ce accepţi un membru într-un club îi asiguri şi toate drepturile, iar Italia susţine România. În acest sens reprezentanţii noştri la Bruxelles au misiune clară, dată de guvernul Monti, să acţioneze în consecinţă pentru aderarea României în spaţiul Schengen”, a precizat ambasadorul Italiei la Bucureşti Mario Cospito.