in

“Românii au mentalitate de proprietari, nu de chiriaşi”

Circa 20.000 de români îşi iau locuinţă în Italia în fiecare an. Reprezintă un segment interesant de piaţă, fiind în general clienţi serioşi, care-şi plătesc ratele la timp. Firmele din domeniu au început astfel să angajeze şi români, pentru a fi mai aproape de aceşti clienţi.

Felicia Feşteu, 33 de ani, lucrează la o instituţie de intermediere financiară din Roma şi spune că românii sunt foarte bine văzuţi de vânzătorii de case.

“Ajutăm persoanele care vor să-şi cumpere casă şi au nevoie de un împrumut. Noi ne ocupăm de tot, de la cererea către bancă până la obţinerea creditului.”, spune Felicia.

De doi ani lucrează la o societate de intermediere de credite, situată la Roma, în cartierul Borghesiana. Originară din Timişoara, este de 10 ani în Italia. Acasă a absolvit facultatea de Economie şi a avut o agenţie imobiliară, însă când a venit în Italia a făcut diverse munci, la fel ca majoritatea româncelor.

Ghidul achiziţionării unei locuinţe în Italia (I)

Cum a ajuns să lucreze în domeniul intermedierii de credite? “Am cumpărat casa cu ajutorul acestei societăţi şi am ajuns să lucrez pentru ei. Acum jumătate dintre clienţi sunt italieni, jumătate sunt români.

Românii sunt clienţi foarte buni, chiar şi în aceste vremuri, spune Felicia: “E criză, dar noi ca români avem mentalitatea de a fi proprietari, mai mult decât ar fi chiriaşi.”

"Chiria înseamnă bani pe care îi arunci"

Mai degrabă plăteşti o rată la un apartament decât chirie. “Chiria înseamnă bani pe care îi arunci. Iar dacă iei un împrumut, rata poate să fie chiar mai mică decât chiria. În momentul acesta am un client care plătea 600 de euro chirie şi va plăti acum o rată de 500.”

Chiar pentru cei care nu vor să rămână definitiv în Italia, o casă este o investiţie, mai ales că acum o poţi cumpăra la preţ mic.

Preţul mediu acum la un apartament de două camere este de 120.000 de euro, depinde oricum foarte mult de zonă şi de graba celui care vrea să vândă.

“Acum depinde totul de faptul să-l găseşti pe cel care are nevoie să vândă urgent. Sunt foarte mul – ţi care vor să vândă acum. Cine are o urgenţă, coboară preţul.”

Acum la un împrumut de 130.000 de euro, rata ajunge la 600 de euro pe lună. Dobânda TAN la acest moment este de 3,90%, o valoare foarte buna. Chiar daca cineva nu este decis 100% să se stabilească pentru totdeauna în Italia, cumpărarea unei case este o afacere, chiar pe termen scurt. În afară de faptul că nu plăteşte chirie, preţul caselor începe acum să urce şi peste un an- doi poate vinde casa şi poate câştiga 10 – 20.000 de euro.

Condiţiile de împrumut

Felicia spune că societatea de intermediere nu cere niciun fel de plată la început. La sfârşit, după obţinerea creditului, atunci se plătesc şi serviciile intermediarului. Cât înseamnă în euro? “Depinde de contract, dar oricum NU este o sumă astronomică”.

În legătură cu veniturile pe care trebuie să le aibă un aspirant la un împrumut imobiliar, nu există un plafon. Fiecare caz este tratat separat, spune Felicia. “Nu există o grilă, cât trebuie să câştige o persoană pentru a avea acces la credit. Fiecare caz are particularităţile lui. În general pentru fiecare caz există o soluţie.”

Clienţii români sunt foarte mulţumiţi de serviciile societăţii la care lucrează Felicia: “Fiecare client, la rândul lui, ne-a adus un alt client care şi-a luat casă cu noi”. Românii au faima de clienţi buni. Există unii, nu neaparat români, care încearcă anume cu declaraţii false de venit să obţină credite, pe care apoi nu le mai plătesc. Acelea sunt situaţiile care se vor evita. Oricum, la un credit imobiliar, banca are ipotecă pe bunul cumpărat şi în caz de neplată intră în posesia imobilului. Un mare avantaj este că plata serviciului de intermediere se face doar la sfârşit, dacă solicitantul devine proprietar.

“Noi îi oferim asistenţă profesionistă în toate etapele. Să spunem că vrea să cumpere direct casa de la o persoană privată. Noi ne ocupam de toată practica şi facem toate verificările necesare ale actelor. În cazul în care găseşte casă prin agenţie imobiliară, noi îl sfătuim cum trebuie să facă totul pentru a evita costuri inutile şi ca să nu rămână păcălit.

Da, din păcate se întâmplă şi multe păcăleli, chiar şi la agenţiile imobiliare.”  Sunt case fără toate actele în regulă, care au mai mulţi proprietari, care sunt abuzive, care nu au terenul intabulat, etc. Sunt foarte multe lucruri la care cumpărătorul trebuie să fie atent.

Colaborare cu ARI

Societatea Feliciei colaborează cu mai multe bănci şi agenţii imobiliare, iar din luna septembrie, şi cu Asociaţia Românilor din Italia (ARI).

Eu sunt româncă şi m-am orientat către comunitatea românească. Împreună cu asociaţia românilor ne-am gândit la un serviciu util pentru comunitate. Asociaţia ajunge la persoane la care noi n-am putea ajunge.”, spune Felicia.

Proiectul se numeşte “Casa Romania”. Cine este interesat, poate suna la ARI (tel. 06 263162) pentru o programare, în cadrul proiectului Casa Romania. Felicia oferă consultanţă şi informaţii, gratuit, la sediul ARI, pe bază de programare. “Cine este cât de cât interesat de ideea de a cumpăra, să sune pentru o programare. Nu costă nimic şi nu-l obligă cu nimic.”, mai spune Felicia.

S.C.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Protocol de colaborare între Patriarhia Română şi DRP

România, printre marii importatori de mâncare. Agricultura, sectorul de care nu îi pasă nimănui