România are în mod oficial cel mai mare drapel din lume, record mondial omologat luni, 27 mai, pe aerodromul Clinceni în prezenţa şefului Guvernului, Victor Ponta, a vicepremierului Liviu Dragnea, a ministrului Apărării, Mircea Duşa, precum şi a reprezentantului Guinness Book, anunţă Agerpres. Evenimentul a fost organizat de postul tv Antena 3. Drapelul se întinde pe o suprafaţă de peste 7 hectare, cântăreşte 5 tone şi a fost realizat de croitoresele de la Fabrica de Steaguri.
„De fiecare dată când vorbim cu străini despre România, ne spun că avem o ţară frumoasă, bogată, o ţară mult mai bună decât o vedem noi, dar că nu avem încredere în puterea noastră ca ţară şi ca popor de a ne lua soarta de fiecare dată în propriile mâini. Cred că asemenea iniţiative care ne reunesc în jurul simbolurilor naţionale sunt extrem de bune”, a apreciat Victor Ponta.
El a subliniat că este important ca românii, atunci când văd un tricolor, să simtă că aparţin aceleiaşi naţiuni.
„De fiecare dată când vedem un drapel – fie de opt hectare, aşa cum este acesta, fie mic, cât este cel pe care îl avem astăzi la haină – important este să simţim că aparţinem aceleiaşi ţări şi aceluiaşi popor şi să ne gândim de fiecare dată că Dumnezeu ne-a pus aici şi ne-a dat foarte mult. Ceea ce nu ne-a dat Dumnezeu trebuie să facem noi”, a concluzionat Victor Ponta.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a arătat că Armata României a sprijinit demersul de a realiza cel mai mare drapel, arătând că militarii români poartă la inimă şi în suflet tricolorul şi că simbolul naţional este şi al Armatei Române.
Drapelul românesc flutură astăzi în cele mai importante locuri din lume
„Întodeauna militarul român când pleacă la bătălie are în suflet drapelul. Am aici un grup de bravi ostaşi români care s-au întors ieri din Afganistan şi care acolo, în cel mai periculos loc din lume, au avut în piept şi la suflet drapelul, au plecat de acasă cu gândul să apere demnitatea României şi au făcut-o cu drapelul în mână şi în suflet. (…)
Ministrul şi-a exprimat speranţa ca, odată cu dobândirea acestui record, drapelul României va flutura cu mult mai multă responsabilitate în judeţele Harghita şi Covasna, subliniind că şi aici tricolorul „trebuie să fie la el acasă”.