in

Românii, alături de noul Papă

 

Încă din primele zile de Conclav, printre zecile de steaguri care fluturau în Piaţa San Pietro din Vatican, se putea vedea şi cel al României. La fel şi la prima rugăciune de duminică Angelus a Papei Francis şi apoi la ceremonia de întronizare a Papei Francisc, eveniment la care au participat aproximativ un milion de credincioşiÎncă din prima zi de Conclav, când nu era atât de multă lume, în Piaţa San Pietro se puteau vedea două steaguri ale României purtate de un grup de studenţi ai Colegiului Pontifical Pio Romeno de la Roma, în frunte cu rectorul lor, părintele Gabriel Buboi.

"Am fost împreună în Piazza San Pietro însoţim prin rugăciune, prin prezenţă şi fim înr-o aşteptare care cuprins întreaga biserică catolică în acele doua zile. Am preferat urmarit de acolo, din stradă, cât mai aproape de acest eveniment" mărturiseşte rectorul.

Chiar dacă ziarele, televiziunile şi posturile de radio prezintă tot ceea ce se întâmplă, părintele Gabriel Buboi spune că au preferat să trăiască atmosfera mai intens în mijlocul muţumii, care care şi ei aşteptau rezultatul, fumul alb sau negru.

Ploaia nu i-a sepriat pe nici unul dintre tineri. Cu umbrelele deschise şi fluturând tricolorul, i-am întâlnit pe aceşti studenţi şi în a doua zi de Conclav, dar şi la prima rugăciune de duminică şi şi la ceremonia de confirmare ca Papă.

"Este o provocare nouă pentru biserică. Este surprinzător faptul că este un Papă iezuit în fruntea Bisericii" a declarat rectorul Colegiului Pio Romeno, imediat ce a fost anunţat noul Suveran Pontif.

În afară de cele două steaguri ale tinerilor studenţi mai erau şi altele, mai mici ale altor reprezentanţi ai comunităţii de români din Italia.

Ana Maria Răutu a venit de la Torino pentru a vedea ceremonia de întronizare a Papei. "Este prima dată când am ocazia asta de a urmări o slujbă atât de importantă. Mi-am luat o zi liberă ca să pot să vin la Roma" mărturiseşte fata, în vârstă de 28 de ani. 

"Vrem să reprezentăm, şi noi, ţara noastră, nu? Să fim cu toţii, Papa este pentru toată lumea, pentru tot globul" spune şi Maricica Sava, originară din Galaţi, stabilită de zece ani în capitala italiană.

Femeiacompletează este o zi foarte importantã, "mai ales indicaţiile pe care ni le-a dat acum Papa au fost întotdeauna rugăciunile noastre, şi le spun tuturor Domnul nu ne uită niciodată, noi uităm ne rugăm. Deci, Papa a spus cuvintele acestea şi pe mine m-a copleşit" mărturiseşte Maricica, după prima rugăciune de duminică Angelus. Femeia defila cu mândrie printre pelerinii aflaţi în Piaţa San Pietro, ţinând în mână drapelul ţării noastre.

Ioana Matei din Braşov se află întâmplător la Roma, în vacanţă, dar a renunţat să viziteze anumite obiective turistice pentru a vedea ceea ce se întâmplă la Vatican.

"E forfotă aici, la Vatican, în fiecare zi. Nu poţi să mergi să vizitezi altceva, dacă aici este focul evenimentelor. Sunt fericită că am avut această mare şansă de a fi aici, în aceste zile şi a urmări totul" declară tânăra femeie venită într-o vacanţă de zece zile cu soţul ei.

Ioana spune că este de rit ortodox, dar Papa "este un simbol al bisericii, care va atrage interesul în oriunde te-ai afla pe mapamond". 

C.V. 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mădălina Ghenea şi Gerard Butler s-au despărţit

Traian Băsescu, la întronizarea papei Francisc