in

Românce exploatate și violate în Italia, interpelare în Parlament. Ministerul: «Organizăm campanii de informare»

Ce măsuri a luat Guvernul României în apărarea miilor de românce exploatate și violate în Sicilia? Cum a fost ajutată românca ținută prizonieră într-un beci și violată timp de 10 ani de un italian?

«Problema exploatării prin muncă, a sclavagismului modern, este una foarte dureroasă. Cazul cutremurător al româncei găsită și salvată de autorităţile italiene, după ce un deceniu a fost ținută într-un beci și violată de un italian, nu este din păcate unul izolat.

În martie anul trecut presa britanică a dezvăluit abuzurile sexuale la care erau supuse româncele în Ragusa, Sicilia. La vremea respectivă Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a promis înfiinţarea unui centru de sprijin şi asistenţă pentru persoanele susceptibile traficului, cât şi pentru victimele acestuia, precum şi operaţionalizarea unui număr de unităţi mobile capabile să ofere asistenţă in teren, servicii de consiliere, informari adecvate fiecărui caz, precum şi asistenţă medicală.

Dat fiind că apoi nu am mai auzit nimic despre asta, am adresat o interpelare în acest sens.», a scris pe pagina sa deputatul USR Matei Dobrovie, vicepreședinte la Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. El a adresat o interpelare Ministrului Românilor de Pretutindeni cu privire la aceste chestiuni și acum, în 15 ianuarie, a primit răspuns, cu o oarecare întârziere.

Matei Dobrovie interpelează MRP cu privire la situația din Italia

«MRP răspunde la interpelare, după 16 zile de la expirarea termenului legal, dar totuși răspunde.

Din răspunsul MRP merită amintit că: Centrul Pilot pentru victimele exploatării prin muncă din Vittoria, regiunea Ragusa, nu a fost uitat de doamna Ministru. A fost identificat un imobil în colaborare cu autoritățile locale italiene, dar acesta nu poate fi utilizat în stadiul actual și are nevoie de lucrări de reabilitare. Acestea vor fi finanțate de statul român.

În plus, vor exista înfrățiri între localitățile din partea de nord a României, de unde vin mulți români să muncească în agricultură în Italia, și cele din Sicilia pentru a crește gradul de conștientizare a riscurilor muncii la negru.

Nu este suficient, dar este un început. Până la rezolvarea acestei probleme vechi mai este cale lungă. Informarea celor care pleacă în țară, înainte, este însă esențială.», a comentat deputatul Dobrovie.



În interpelare se cer detalii despre «situația victimei, cetățean român în vârstă de 29 de ani și a celor doi copii, un băiat de 9 ani și o fetiță de 3 ani, găsiți în condiții inumane, în Italia, în localitatea Lamezia-Terme. Concret, carabinierii din Gizzeria (Catanzaro) l-au arestat pe Aloisio Francesco Rosario Giordano, cetățean italian în vârstă de 52 de ani, acuzându-l de ținere în sclavie, violuri multiple și rele tratamente în familie. Într-un beci situat pe un câmp din Gizzeria, cetățeanul italian a ținut prizonieră o româncă timp de 10 ani, restricționându-i acesteia accesul la apă curentă și servicii igienice.

Investigațiile carabinierilor au arătat faptul că femeia a fost supusă unor violențe de neimaginat, fiind violată și bătută zilnic. Aceleași investigații au arătat că timp de 10 ani femeia a fost imobilizată și nu a primit îngrijiri medicale. În urma violurilor femeia a rămas de două ori însărcinată, însă nu a fost dusă niciodată la spital. Potrivit autorităților din Gizzeria, cetățeanul italian a cusut cu fir de nylon pentru pescuit rănile grave în părțile intime rezultate în urma violurilor și nașterilor. La verificarea domiciliului, autoritățile italiene au constatat faptul că femeia și cei doi copii erau sechestrați în beciul insalubru, alăituri de șobolani și gândaci.»

Prin interpelare se solicită ministrului Andreea Păstârnac informații cu privire la sprijinul concret (ajutor financiar, asistență medicală și consiliere psihologică) pe care l-a primit femeia și cei doi copii.

«Totodată, vă rog să prezentați demersurile MRP cu privire la cooperarea cu autoritățile italiene specializate, în vederea prevenirii supunerii cetățenilor români la tratamente inumane și de tortură pe teritoriul ltaliei. În mod concret, doresc să vă întreb care sunt demersurile MRP pentru a identifica în timp util cazurile de sclavie la care pot să fie expuși cetățenii români din Italia. În acest sens, vă solicit o detaliere a ultimelor evoluții referitoare la implementarea Centrului-pilot pentru victimele exploatării prin muncă, menționând data la care acesta va deveni funcțional în Vittoria, Regiunea Ragusa.», se mai spune în interpelarea prezentată în 27 noiembrie 2017.



În răspunsul ministrului, transmis deputatului în 15 ianuarie 2018, MRP explică demersurile în sprijinul româncei și a celor doi copii găsiți la Lamezia-Terme: «O delegație a MRP s-a întâlnit cu mama celor doi copii gasiți în condiții inumane de carabinierii italieni și a avut întrevederi cu prefectul localității Catanzaro, Luisa Latella, cu Massimo Ribaudo, șeful comandamentului de carabinieri din Catanzaro și al Grupului din Lamezia-Terme, precum și cu reprezentanți ai poliției locale. Discuțiile s-au concentrat pe demersurile necesare pentru a acorda asistență în vederea recuperării depline a victimelor, intensificarea colaborării bilaterale pentru asigurarea drepturilor cetățenilor români aflați în Italia și asupra dezvoltării de mecanisme care să asigure prevenirea și combaterea tuturor formelor de abuz ce se pot manifesta față de aceștia.

Cu privire la situația medicală a copiilor, în urma vizitei delegației MRP la fața locului, copiii și mama acestora au fost conduși la cea mai apropiată unitate medicală din Lamezia-Terme unde au primit îngrijiri de specialitate, precum și consiliere psihologică, copiii fiind supuși unei expertize pentru a se determina starea de sanatate reală.» Atât despre sprijinul victimelor de la Lamezia Terme.

În privința prevenirii relelor tratamente la care ar putea fi supuși românii în Italia, MRP comunică faptul că „a depus toate diligențele necesare finalizării semnării unui memorandum interguvernamental între partea română, reprezentată de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, și partea italiană prin Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și administrația locală, privind cooperarea în cadrul platformei sociale intitulată „Tavola sociale”, organism cu responsabilități în gestionarea problematicii migraționiste.» Nu s-a semnat încă acest memorandum.

MRP mai arată că „își propune” să desfășoare o campanie de înfrățire a unor localități din partea de nord a României, de unde vine procentul major de cetățeni români lucratori în agricultură, cu localități din Sicilia, în ideea de a crește gradui de conștientizare a acestora asupra pericolelor muncii la negru.

Apoi, ministerul colaborează la programul „Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetățenilor”.

Cu privire la implementarea Centrului Pilot pentru victimele exploatării prin muncă în Vittoria, Regiunea Ragusa, Ministerul informează că s-au făcut demersurile necesare pentru aprobări și s-a identificat un imobil „pretabil deschiderii unui centru care să sprijine recuperarea socială a persoanelor exploatate prin muncă”. Imobilul are nevoie de reabilitare. Deocamdată nu este funcțional.

S.C.

Teroare in Calabria: cuplu de români torturat și batjocorit de patru italieni

Noi detalii în cazul româncei ținută prizonieră: ”Îi spărgea capul şi i-l cosea cu nailon de undiţă”. STATUL ROMÂN INTERVINE!

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Polemici după interviul cu Eminescu, Viorel Boldiș: «Recunosc, sunt naționalist si reacționar»

Chestionar sociologic: 10 ani de la integrarea României în UE, situația românilor emigrați