in

Roma, gara Termini sub asediu. Poliţia nu reuşeşte să stăpânească bandele de romi

Sunt nenumărate denunţurile făcute de Căile Ferate şi călători despre furturi, agresiuni şi adevărate extorcări. Este de ajuns să faci un tur prin gara Termini de la Roma, pentru a înţelege nivelul de degradare şi pericol pentru pasageri la orice oră din zi şi din noapte în timp ce forţele de ordine par insuficiente şi neputincioase. Turiştii sunt scuipaţi, şantajaţi, iar paznici ameninţaţi şi chiar agresaţi.

Gara e plină de beţivi şi vagabonzi care stau pe puţinele bănci de pe peron oferind un spectacol de mizerie şi murdărie impresionant, cu duhoare de urină. Cât priveşte furturile, se întâmplă ca delincvenţii să se aventureze în vagoane, în special în trenurile de înaltă viteză, încercând să sustragă genţi şi bagaje înainte de plecare dacă ghinionistul îşi abandonează pentru o clipă locul.

Apoi sunt pasajele subterane. Cel care duce la via Giolitti nu numai că este mizerabil şi urât mirositor, ci şi lipsit de orice control după o anumită oră. Cu surpriza neplăcută că la ieşirea de lângă capătul de linie al trenurilor laziale rătăcesc beţivi şi vagabonzi. În timp ce acum latura de pe via Marsala a devenit dormitor permanent pentru zeci de oameni ai străzii.

Principalii acuzaţi pentru această degradare sunt, din nou, românii. Ultima ştire vorbeşte de 48 de denunţaţi.

Miercuri, 23 iulie, poliţia a efectuat un serviciu extraordinar de control în zona gării Termini. Au fost controlate de agenţi în uniformă şi în civil peste 220 de persoane, dintre care 52 de minori, multe fiind însoţite la birourile poliţiei pentru verificări suplimentare. În total 48 de persoane au fost denunţate, 44 pentru nerespectarea ordinului de plecare obligatorie, 3 pentru abandon de minori şi una pentru furt din buzunare. Aproape toate persoanele denunţate au cetăţenie română şi au diferite antecedente penale, a anunţat Chestura din Roma.

Taxa pe bilet

Există bande de romi care asediază staţiile de metrou, concentrate în special în zona Termini, dar şi la Coloseum, care cer „taxă de protecţie” de la pasagerii înspăimântaţi şi ameninţaţi. Cifra de afaceri a acestor bande este de cel puţin 800.000 de euro pe an, scrie cotidianul „Il Messaggero”.

Opriţi în faţa caselor automate de bilete de la metrou sau pe peroanele gării, gata să „ajute” turiştii, în special străini, cu bagajele. Pretinzând mereu o compensaţie, fiindcă altfel se declanşează ameninţările.


 

Majoritatea ameninţărilor se fac în faţa aparatelor care emit bilete de metrou şi de tren. În teorie ar fi self service-uri, dar aproape întotdeauna în faţa dispozitivelor se plasează patru-cinci femei pentru „a ajuta” la tipărirea tichetelor.


 

Alţii au uniforme Atac sau ale Căilor Ferate, pentru a înşela turiştii. Se îmbracă cu aceeaşi cămaşă albastră, cu pixul în buzunar, şi abordează turiştii şi pasagerii. Se prezintă a fi personal al staţiei. Apoi însă pretind să fie plătiţi.

„Sunt de la staţie, pot ajuta?”. Apoi, după tipărirea biletului, se cere „taxa”, care poate ajunge până la 20 de euro şi care poate costa mai mult decât biletul însuşi.

Şi cine încearcă să-i oprească, riscă. Recent, coordonatorul firmei private de securitate din staţia Termini a ajuns la spital cu septul nazal fracturat. A avut curajul să-i înfrunte pe românii care au ocupat gara!

„Se simt stăpânii metroului”, spune un operator al centrului de asistenţă clienţi din Termini. „Atât noi cât şi forţele de ordine încercăm să-i alungăm, dar în cinci minute se reîntorc„. Şi sfidează oamenii în uniformă. Îi salută batjocoritor: „Doar aşteptăm trenul. Ce vrei?”, spun cu tonuri sfidătoare. Pentru că ştiu că în ciuda ploii de denunţuri împotriva lor, în fiecare zi se pot întoarce să stoarcă turiştii şi pasagerii din trenuri.

Aceleaşi feţe

Numele celor semnalaţi şi denunţaţi sunt mereu aceleaşi. Carabinierii de la Unitatea Mobilă din Termini, cât şi oamenii de la Poliţia feroviară, îi ştiu pe de rost. I-au înregistrat pe toţi de sute de ori, dar ei rămân mereu acolo.

40% dintre cei controlaţi sunt minori, jumătate dintre ei au mai puţin de 14 ani şi în consecinţă nu pot fi reţinuţi. La Poliţie şi Carabinieri se numără în fiecare zi 60-70 de denunţuri, 1.200 numai din ianuarie.

„Sunt oameni care numai în primele luni ale lui 2014 au colecţionat deja peste 300 de denunţuri în stare de libertate, oameni care au ordin de plecare şi nu ar trebui să stea la Roma”, povestesc agenţii din prima linie.

„În schimb stau mereu aici”. Pe 21 iulie, de exemplu, au fost arestaţi doi români pentru tentativă de şantajare a doi turişti australieni. S-au oferit să-i însoţească la tren şi apoi, odată luate în grijă bagajele, i-au dus în faţa unei linii secundare şi i-au ameninţat: ori ne daţi bani ori nu vă mai dăm valizele înapoi. Au fost arestaţi şi apoi eliberaţi.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

L’Espresso, “tatuat” cu minciuni

”Dramă, comedie, tragedie…totul la prețul de 1 Euro”