Italia. Riviera Romagnola în pragul unei crize: plaje unde scăldatul este interzis, detectate bacterii, inclusiv Escherichia coli.
De la Goro la Rimini, bacterii detectate în mare peste limitele legale: valul de căldură care a ridicat temperatura mării ar fi putut provoca un „dezechilibru organic”.
Cea mai gravă secetă în Italia din ultimii 70 de ani, stare de urgență în cinci regiuni
Riviera Romagnola în pragul unei crize
Douăzeci și două de porțiuni de coastă din Emilia Romagna sunt în continuare improprii pentru scăldat, potrivit unor prelevări efectuate marți de Arpae (agenția regională de mediu), care au arătat o concentrație de bacterii în mare peste limitele legale, scrie corierre.it.
Inițial, au fost 28 de tronsoane interzise, dar, în urma unui nou sondaj efectuat ieri, datele pentru șase tronsoane s-au încadrat în parametri, în timp ce astăzi vor sosi rezultatele pentru celelalte tronsoane pentru care interdicția este încă în vigoare.
Apele care au revenit la ape practicabile pentru înot sunt în Cervia Pinarella, trei în Bellaria Igea Marina (Foce Vena 2, Foce Uso, Pedrera Grande Nord) și două în Rimini (Torre Pedrera-Pedrera Grande Sud și Viserbella-La Turchia).
Analizele autonome ale municipalității din Rimini
Municipalitatea din Rimini a dorit totuși să efectueze analize autonome în șapte zone din nordul orașului, care s-au dovedit a fi „sub parametrii de reglementare atât pentru concentrația de Escherichia coli, cât și pentru enterococi: toate cele șapte ape sunt perfect adecvate pentru scăldat”, se arată într-un comunicat.
”S-a cerut o întâlnire urgentă la Regiune, Ausl și Arpae pentru mâine (astăzi pentru cei care citesc, n.r.) pentru a defini soluții concrete pentru ceea ce este un mister care se îngroașă de la o oră la alta”.
Pentru primarul din Rimini, Jamil Sadegholvaad, de fapt, „nu există nicio explicație tehnică sau logică” pentru datele găsite de Arpae, întrucât „din cauza secetei, pereții etanși din mare nu au fost deschiși timp de aproape o lună și jumătate, iar cei care gestionează ciclul integrat al apei au comunicat că nu au găsit defecțiuni sau defecte în rețeaua de canalizare și de apeduct”.
Potrivit experților, datele anormale s-ar putea datora valului de căldură care a ridicat temperatura mării și care ar fi putut provoca un „dezechilibru organic”.
Seceta din Po
Valul de căldură și seceta prelungită l-au determinat și pe Francesco Vincenzi, președintele Anbi (consorții de recuperare a terenurilor și de irigații), să declare că Po „este aproape de pragul psihologic de 100 de metri cubi pe secundă de debit la sonda Pontelagoscuro, ceea ce ar decreta sfârșitul imaginii sale de mare fluviu. Este clar”, adaugă el, „câteva furtuni nu vor fi suficiente pentru a readuce balanța apei în echilibru”.
Furtuni, chiar puternice cu grindină, sunt așteptate astăzi în nordul țării. Protecția Civilă a plasat Lombardia, Emilia Romagna, Alto Adige și Veneto în alertă galbenă, în timp ce în centru-sud valul de căldură continuă: sunt zece orașe cu bulină roșie, care vor deveni șase mâine, când temperaturile vor scădea cu câteva grade.