Menu
in

Restricţii pentru maşinile cu număr românesc în noul Cod Rutier italian

Camera Deputaţilor de la Roma a aprobat în 9 octombrie 2014 noul Codului Rutier, prezentat ca proiect de lege (C1512) încă din august 2013. Textul, aprobat cu 246 de voturi pro şi 9 contra trebuie acum să fie aprobat în Senat şi este de aşteptat ca noul Cod să intre în vigoare deja în primăvara lui 2015.

Noile norme se referă şi la maşinile înmatriculate în străinătate. Cei care sunt rezidenţi în Italia de peste un an şi au maşina înregistrată pe numele lor în străinătate trebuie să îşi înmatriculeze maşina în Italia, conform noului articol 132 bis.

Până acum se prevedea că maşinile înmatriculate în străinătate au voie să circule în Italia maxim un an, apoi trebuie reînmatriculate, însă pentru maşinile din UE nu era clar de când începe calcularea anului, având în vedere că nu mai există control la graniţe.

Această incertitudine s-a depăşit printr-o circulară ministerială (din 24 octombrie 2007) prin care se stabileşte că perioada de un an decurge de la data în care proprietarul vehiculului a obţinut prima rezidenţă în Italia.

Acum această normă este ocolită de românii din Italia care au maşini cu numere româneşti prin înmatricularea maşinii pe numele altcuiva din România (rude, amici, firme, etc).

Noile norme restrâng foarte mult această posibilitate. Astfel, cei rezidenţi în Italia care circulă cu maşini înmatriculate în alte state UE, trebuie să fie în măsură să dovedească cu documente legalitatea deţinerii maşinii, astfel încât acestea să nu permită eludarea dispoziţiilor administrative şi fiscale italiene.

Dacă nu se poate dovedi acest lucru, se prevăd amenzi până la 335 de euro şi ridicarea cărţii de circulaţie a vehiculului.

În cazul maşinilor înscrise pe firme sau în leasing, aflate la dispoziţia unei persoane fizice cu rezidenţa înscrisă la evidenţa populaţiei din Italia, pentru o perioadă de peste 30 de zile, circulante pe teritoriul italian, este prevăzută reînmatricularea cu numere italiene, în 60 de zile de la intrarea în disponibilitate.

Celor aflaţi în aceste situaţii, opriţi pentru un control de poliţie le vor fi puse sub sechestru vehiculele până la regularizarea procedurilor birocratice. Trebuie menţionat că detaliile vor trebui explicate de un regulament de aplicare a legii.

Iată pe larg despre ce schimbări este vorba.

Normele actuale

În momentul actual, circulaţia vehiculelor cu numere străine în Italia este reglementată de art. 132 al Codului Rutier, care stabileşte că „Autovehiculele, motovehiculele şi remorcile înmatriculate într-un stat străin şi care au îndeplinit deja formalităţile vamale sau cele prevăzute de articolul 53, alineatul 2 din D.L. nr. 331 din 30 august 1993, dacă sunt prescrise, sunt admise să circule în Italia pentru o durată maximă de un an, în baza certificatului de înmatriculare din statul de origine”.

Totuşi, această normativă se aplică numai acelor vehicule destinate unei prezenţe definitive pe teritoriul italian, adică în cazul în care proprietarul lor îşi transferă rezidenţa în Italia. Aplicarea normativei este totuşi dificilă, de fapt în cazul vehiculelor înmatriculate într-un stat din afara Uniunii Europene este necesar să se verifice viza de intrare pe teritoriul european aplicată pe documentul de circulaţie al vehiculului, în timp ce în cazul unui vehicul înmatriculat într-un stat apartenent UE, unde există libera circulaţie a bunurilor şi persoanelor, nu este posibil să se verifice când a intrat acest vehicul efectiv pe teritoriul italian. Această incertitudine s-a depăşit printr-o circulară ministerială (din 24 octombrie 2007) prin care se stabileşte că perioada de un an decurge de la data în care proprietarul vehiculului a obţinut prima rezidenţă în Italia.

Poliția rutieră italiană în alarmă: carnete de conducere românești, false, vândute cu 1000 de euro

Noile prevederi

Odată cu inserarea articolului 132-bis, subiecţii comunitari rezidenţi în Italia de peste un an vor trebui, în calitate de proprietari ai vehiculului, să efectueze reînmatricularea cu numere naţionale. Dacă va ajunge la bun sfârşit reforma, străinilor opriţi pentru un control de poliţie le vor fi puse sub sechestru vehiculele până la regularizarea procedurilor birocratice. În acest fel va fi mai dificil să se eludeze sancţiunile fără contestare imediată şi întreaga disciplină fiscală a vehiculelor.


 

Iată conţinutul articolului nou adoptat de Camera Deputaţilor:

Art. 132-bis. Controale şi formalităţi cu privire la vehiculele înmatriculate într-un stat apartenent Uniunii Europene sau Spaţiului Economic European.

1. Rămânând valabile dispoziţiile articolului 132, oricine, rezident înscris la evidenţa populaţiei în Italia, circulă în aceasta la volanul unor vehicule înmatriculate, pe cale provizorie sau definitivă, într-un stat apartenent Uniunii Europene sau Spaţiului Economic European trebuie să fie în măsură să dovedească cu documente legalitatea deţinerii şi circulării, astfel încât acestea să nu permită eludarea dispoziţiilor administrative şi fiscale italiene, în special în cazul unui vehicul provenit dintr-o precedentă înmatriculare în Italia.

2. Atunci când lipseşte documentaţia adecvată menţionată la alineatului 1, se aplică şoferului sancţiunea administrativă pecuniară de plată a unei sume de la 84 la 335 de euro. Contravenţiei îi urmează ridicarea cărţii de circulaţie a vehiculului timp de treizeci de zile. Privind ridicarea este informat statul emitent, şi cartea de circulaţie este restituită numai în cazul unui rezultat favorabil în urma verificărilor de rigoare, adică la încheierea perioadei, dacă nu au fost adoptate alte măsuri de sancţionare, preventive sau sau inhibitorii, inclusiv, atunci când este posibil, obligaţia reînmatriculării în Italia. Pe timpul perioadei în care cartea de circulaţie este ridicată, circulaţia este permisă prin intermediul unei menţiuni speciale ce se aplică pe procesul verbal de constatare.

3. În cazul unor vehicule din proprietatea unor întreprinderi străine de leasing sau de locaţie fără şofer la dispoziţia unei persoane fizice cu rezidenţa înscrisă la evidenţa populaţiei din Italia, sau a unei persoane juridice, chiar şi de drept extern, cu un sediu legal sau secundar sau de alt fel în Italia, pentru o perioadă de peste treizeci de zile, circulante pe teritoriul italian, este prescrisă reînmatricularea cu numere italiene, prin intermediul domicilierii potrivit articolului 134, în şaizeci de zile de la intrarea în disponibilitate. În lipsă se aplică şoferului şi utilizatorului, în mod separat şi în solidar între ei, sancţiunea prevăzută la alineatul 2 şi cartea de circulaţie se ridică şi se trimite la biroul Ministerului Infrastructurilor şi Trasporturilor – Departamentul pentru transporturi, navigare şi sisteme informative şi statistice competent pentru locul de ridicare pentru efectuarea formalităţii omise. Şi în acest caz se informează privind ridicarea, de asemenea privind reînmatricularea, statul de emitere a cărţii de circulaţie.

4. Prin regulament, atunci când este necesar, pot fi stabilite dispoziţii de detaliu, de asemenea modalităţi de control identificativ al vehiculelor cu numere străine de reînmatriculat în Italia.

Italienii cu numere româneşti


 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version