in

Reprezentanţii românilor din Italia, dezamăgiţi de referendum

 

Rezultatul referendumului l-a reconfirmat, prin invalidare, pe Traian Băsescu la Cotroceni. Prezenţa la vot a românilor din Italia a fost extrem de scăzuta. Câţiva reprezentanţi ai unor asociaţii şi partide au comentat despre organizarea referendumului, motivele pentru care românii din Italia nu s-au prezentat la vot, si dacă este posibilă o normalizare a relaţiei dintre premier şi preşedinte.

Iulian Manta, asociaţia Vocea Românilor

"Referendumul a fost organizat ca la carte, ştiu asta pentru că am făcut parte dintr-o comisie de vot. Din păcate românii au participat în număr foarte mic la vot. Cred că le-ar conveni tuturor ca între preşedinte şi premier să existe o relaţie civilizată acum, dupa referendum, pentru că cei care plătesc în final preţul acestui război politic sunt, întotdeauna,  oamenii de rând."

Eugen Terteleac, preşedinte Asociaţia Românilor din Italia

"Cei care au votat pentru suspendare sunt dezamăgiţi pentru că referendumul a fost invalidat pentru puţine procente, iar cei care nu s-au prezentat la vot sunt supăraţi pentru că împotriva lui Băsescu au votat opt milioane de români. Comunităţile din afară sunt dezamăgite pentru că îşi doreau foarte mult această schimbare. O parte din comunităţile din afară, cei de dreapta, se simt şi ei destul de jenaţi. E o atmosfera atât de tristă încât nu am cuvinte să o descriu. Nu ştiu ce va urma, nu ştiu care va fi credibilitatea României în faţa Europei. Nu cred că va exista o coabitare între Traian Băsescu şi Victor Ponta, cred că vor fi lupte din ce în ce mai aprige şi mai agresive. Din păcate, acest conflict nu foloseşte în niciun caz României sau românilor."

Adrian Grigor, preşedinte asociaţia "Pro Event"

"Prezenţa scăzută se datorează românilor, care nu au fost interesaţi să se prezinte la vot. Pentru că ei trăiesc aici, şi nu în România. Au plecat din ţară din cauza strategiiilor greşite pe care le-au adoptat cei ce s-au perindat la putere din '89 încoace.

Toată lumea a pierdut din cauza acestui conflict politic, am fost criticaţi de toată Europa. Acest scandal nu a avut nimic pozitiv, nu a folosit nimănui. Pe fondul conflictului dintre cele două tabere, România va pierde credibilitate, daca i-a mai rămas, în ochii politici şi economici ai Europei."

Ion Săvoiu, coordonator PDL în Italia, rămas sigurul lider al partidului în Peninsulă, după demisia lui Dumitru Ilinca, ne-a declarat că românii din Italia și în general din întreaga Diaspora ar trebui să se unească indiferent de simpatiile politice pe care le au. El face un apel către toți cei care doresc acest lucru, să reacționeze pentru binele românilor care trăiesc în afara țării. ”Repet și de această dată că referendumul a fost un mic examen pentru românii din străinătate iar prezența la vot obligatorie. Se știa că nu noi vom face diferența și tocmai de aceea trebuia să demonstrăm că vrem să participăm la viața politică. Că dorim să fim conectați la evenimentele din țară.  În viziunea mea de om politic, și o spun cu modestie, și de român care trăiește de mai bine de 16 ani în afara țării următorul pas al Diasporei ar fi punerea la masa discuțiilor, de pregătire pentru viitoarele alegeri parlamentare. Trebuie să știm ce să cerem și ce vrem de la viitorii guvernanți. Țin să mai precizez că îl apreciez foarte mult pe Giani Huci, coordonatorul PSDîn Italia și sunt convins că pe viitor vom colabora perfect.”

În opinia lui Săvoiu, interesul pentru politică al românilor din străinpătate e tot mai mic. ”A fost foarte clar că prezența la vot va fi mică și că datorită perioadei concediilor românii nu vor fi îăn numpăr mare la vot. Dar, semnalul de alarmă pentru politicieni e că românii de afară devin tot mai neinteresați de politică și îndepărtarea de țarpă ar trebui să-i preocupe. Trebuie făcut ceva în acest sens și eu reînoiesc apelul către unitate.”

Giani Huci, coordonator PSD Italia

"După ce mai bine de 8 milioane de români votaseră DA, domnul Traian Băsescu sărbătorea ceea ce el vedea ca fiind un eşec al partidului aflat la guvernare, pentru ca mai apoi să se vadă pe el ca fiind mai puternic ca niciodată. Despotul luminat de flacăra democraţiei uită că puterea lui  este condiţionată de o altă putere, suverană, care este cea a majorităţii.

În raport cu ce îşi legitimează în acest moment domnul Traian Băsescu puterea? Aproape de finalul celui de-al doilea mandat numărul celor care-i doresc demiterea este mai mare cu aproximativ 3 milioane decât numărul celor care l-au confirmat în funcţie în 2007. Distanţa dintre Train Băsescu şi electorat este mai mare ca oricând. Oare cetăţenii chiar nu ştiu nimic? Poporul acesta este chiar aşa năuc de cap?

Prin participarea la vot poporul arată că ştie foarte bine că instituţiile politice sunt menite să micşoreze distanţa dintre ei şi cei ce deţin puterea. Cei ce au votat pentru demiterea domnului Traian Băsescu nu trebuie să se lase descurajaţi de acest fals discurs al victoriei. Orice îndemn la conciliere venit din partea lui este tardiv. După 8 ani de război pe care l-a purtat pe toate fronturile societăţii ar trebui să stea cu capul plecat în faţa unei majorităţi care şi-a exprimat foarte clar opinia atât prin protestele din iarnă şi votul negativ dat PDL-ului la alegerile locale, cât mai ales prin votul clar pentru demitere de duminică aceasta.

Robert Araveicei, coordonator PNL Italia

"Ştiam că vor fi contestaţii puternice atunci când s-au anunţat la început puţine secţii de votare, deşi ministrul Marga a spus că este doar un început şi se aşteaptă sugestii din partea Diasporei. Mai ştiam că vor fi unii gata să profite de situaţie pentru a-şi face imagine şi a se erija în apărători de drepturi. Ştiam că vor fi unii care după ce s-a anunţat mărirea numărului de secţii de votare se vor bate cu pumnul în piept şi vor striga în patru zări că de fapt este datorită lor. Însă nu credeam că după toate acestea, aceiaşi apărători vor îndemna pe alţii să nu meargă la vot.

Ştiam că la vot vor participa puţini români deoarece era duminică, vara şi perioada de concedii şi mai ales fiindcă nu se poate pretinde ca un alegător să se deplaseze sute de km pentru a vota.

Oricum acest referendum m-a învăţat că este absolut necesară înfiinţarea mai multor secţii de votare. Nu a fost simplu pentru guvern să organizeze acest Referendum într-un timp atât de scurt dar cred că undeva ceva nu a funcţionat sau s-a deranjat."

Daniel Neamu, Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Napoli: cetăţenie onorifică pentru fiii imigranţilor

Rețete de salată – fantezii pentru un corp sănătos (1)