Menu
in

VIDEO/ 40 de români ameninţaţi cu moartea „dacă spun unde au muncit în Italia”

“Am lucrat la negru pe şantierele Pirellone Bis”, este titlul anchetei publicate de cotidianul Corriere della Sera, care dezvăluie nu numai cum zeci de români au muncit la negru la Milano, pe şantierul noului sediu al Regiunii. Ancheta spune că românii au fost ameninţaţi că vor fi ucişi dacă vor spune cuiva unde şi cum au muncit în Italia. Parchetul din Veneţia a deschis un dosar în acest caz. Mama unuia dintre ei tocmai a primit o vizită urâtă. Nişte tipi s-au dus în România. Au bătut la uşă şi au avertizat-o pe femeie: “Trebuie să-i spui fiului tău să nu vorbească. Altfel moare.”

De fapt băiatul nu a vorbit. A făcut mai mult. A denunţat. În detaliu. Nume, prenume, adrese. A povestit, el şi un coleg. Apoi alţi doi. Şi alţi colegi sunt la rând. Sunt circa patruzeci de români, cu vârste între 20 şi 40 ani, aduşi în 2010 în Italia cu ajutorul unui intermediar conaţional pentru un anumit loc de muncă într-un anumit loc, în Veneto. Şi în schimb au ajuns cu totul în altă parte pentru a face cu totul altceva. Au ajus să lucreze la noul sediu al Regiunii Lombardia, construcţie numită “Pirellone bis”. Un şantier de miliarde de euro din bani publici, care se lăuda cu hipercontroale, transparenţă, rigoare absolută în lanţul antreprizărilor. “Noi am lucrat la negru”, au declarat românii. La Procuratura din Veneţia există un dosar deschis. In contractul (tipologia “lemn industrie”) semnat cu o societate de design interior, cu sediul la Fossalta di Portogruaro, pe statele de plată ale românilor, la rubrica “net de plătit” erau scrise cifre de mii de euro.

“Fals. Ni se reţinea mai mult de jumătate”, spun românii. Nu este singurul lucru în neregulă. Potrivit versiunilor românilor, angajamentul cu această societate nu ar fi trebuit să depăşească graniţele regiunii Veneto.

Descoperiri

Avocatul milanez Angelo Musicco, care reprezintă imigranţii asistat de românca Alina Magda, a făcut o serie de descoperiri. În principal două. Prima: imigranţiiau cărţi de identitate eliberate de Primăria din Milano. Oare din ce motiv? Poate pentru a doua descoperire: pentru un grup de români exista un apartament la dispoziţie. O locuinţă cu două camere unde să stea zece persoane, doisprezece. Pe via Galvani. Nu departe de Pirellone bis, unde sarcinile de serviciu nu aveau nimic de-a face cu tâmplăria, adică motivul pentru care au fost chemaţi imigranţii. Locul de muncă în noul sediu al Regiunii, tot potrivit celor observate de cei direct interesaţi, avea ca obiect de exemplu mutarea de material sau poziţionarea plăcilor din sticlă pe faţadele structurii. Aşadar, repetăm, nu muncă de tâmplărie. Taticu, Corbu, Ivaşcu, Grosu, Tănase, Sărăcuţu… iată prenumele celor din echipa venită din România. Mihai Olaru ar fi în schimb intermediarul. în România rezultă a fi patronul unei firme, Omifa, cu sediul în capitala Bucureşti. Însă Olaru a venit la Portogruaro.

“Ne-a condus – povestesc românii – la sediul societăţii italiene unde l-am întâlnit pe patron.In birouri au fost semnate trei copii ale unui contract de muncă pentru fiecare, alături de o altă foaie în alb, şi s-a spus că în calitate de tâmplari aveam să lucrăm 8 ore pe zi timp de 5 zile săptămânal…”.

Românii au fost duşi la Milano, unde li s-au cerut câte 100 de euro pe lună şi 10 euro zilnic pentru prânz. Iar programul de muncă era diferit de ce scria în contract.

Replica Regiunii

Niciodată nu s-a lucrat la negru pe şantierele Pirellone bis”, a replicat într-un comunicat societatea publică “Infrastrutture Lombarde”, care a dat în antrepriză lucrările pentru noul sediu al Regiunii. Regiunea exclude ca pe şantier să fi lucrat muncitori “în afara regulilor şi fără permise”. O confirmă directorul general Antonio Rognoni, după vestea anchetei demarate de Procuratura din Venezia în urma denunţului prezentat de câţiva lucrători români.

Muncitorii erau angajaţi la firma “Mio Dino” care a efectuat lucrări de amenajare în interiorul Pirellone bis. Potrivit denunţului, românii ar fi fost angajaţi “pentru alte lucrări” şi apoi trimişi la Milano după ce au primit documente false şi contracte neregulare (“O parte din bani era reţinută”).

În aşteptarea avansării anchetei şi preşedintele firmei citate, Francesco Mio, ţine să precizeze că “toate contractele semnate de lucrători erau regulare” şi că “salariile au fost plătite regular”. Firma vorbeşte de o acţiune de defăimare contra sa demarată de câţiva angajaţi (în special de doi) “îndepărtaţi de pe şantier pentru că nu erau corespunzători”.

(sursa: Corriere della Sera)

Corespondentul ProTv la Milano a vorbit cu o parte din romanii care au lucrat pe santierul "Pirellone". "Pura sclavie"- sustine sursa citata. Iata mai jos reportajul difuzat de ProTv:

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version