Sorin Cehan
Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat astăzi, 19 septembrie, cu nonșalanță numărul alegătorilor înregistrați pentru alegerile care vor avea loc în decembrie: în total 18.935.857 alegători, fiind prezentate și numerele pe fiecare județ și, atenție, pe circumscripția electorală 43 Diaspora. Aflăm astfel, pe sub mână oarecum, că în Registrul Electoral din Străinătate sunt înscriși 609.962 alegători.
Cifra ne face să sărim de pe scaun: cum 600.000? Păi nu se tânguia AEP, MAE, cu miniștrii actuali și foști delegați pentru diaspora, cu însuși Dacian Cioloș care se plângea că sunt puțini înscriși? Nu de asta l-a trimis la plimbare pe Dan Stoenescu, cel care nu și-a făcut planul la înscrieri în Registrul electoral al diasporei, deși deplasările în interes de serviciu le-a făcut din abundență?
Buletinul săptămânal al AEP referitor la numărul înscrierilor din străinătate semăna a buletin de război, cu gravitate eram anunțați cât de puțini s-au înscris.
Iată ce spunea ex-ministrul diasporei, Dan Stoenescu, în ultimul interviu acordat în calitate de ministru, în 13 iunie 2016: «Vreau să trag public un semnal de alarmă. Foarte puțini români s-au înscris în Registrul Electoral. Până astăzi (13 iunie — n.r.) avem înscriși 277 de români pentru votul la secție, adică 277 de români care au cerut înființarea unei noi secții de votare în localitatea unde au domiciliul sau reședința, și 886 de români care au cerut să voteze prin corespondență. Avem în total, până la această oră, 1.163 de români înscriși în Registrul Electoral, ceea ce este foarte grav, ceea ce mă îngrijorează profund. (…) Sunt realmente interesat ca românii din străinătate să nu mai fie umiliți, cum au fost umiliți în trecut», a afirmat Stoenescu.
A fost schimbat din funcție pentru că erau prea puțini înscriși. În 7 iulie a depus jurământul noul ministru delegat, Maria Ligor, care și-a făcut din bătălia înscrierii românilor în registrul Electoral un scop în viață, presată zi de zi de un Dacian Cioloș tot mai nemulțumit și mai nerăbdător. Știrile curgeau râu: „Trebuie să vă mărturisesc că am câteva îngrijorări, pentru că sunt (…) extrem de puțini oameni înscriși în acel Registru Electoral prevăzut pentru diasporă, care (…) este un element esențial fără de care, așa cum e scrisă legislația acum, din păcate nu putem organiza secții de votare decât pe baza înscrierilor în acel registru. Și sunt un pic îngrijorat legat de modul cum o să ne organizăm pentru a crea condiții ca să voteze cât mai multă lume din diaspora”, a afirmat premierul Dacian Cioloș, la începutul ședinței de Guvern din 20 iulie, adresându-se ministrului delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor (știre Agerpres).
Îngrijorarea circula cu viteza luminii pe meridiane și latitudini, așa încât asociațiile și organizațiile din diaspora au lăsat totul baltă, pentru a transmite frenetic comunicările plate ale ministerului de Externe și AEP legate de modalitatea de înscriere în acest Registru.
Devenise obsesia României, numărul înscrișilor în Registrul din diaspora (trebuie precizat că o parte s-au înscris pentru votul prin corespondență și o parte pentru votul la secție, pentru a fi luați în evidență și arondați la o secție deja planificată sau la una nouă).
În 12 septembrie, AEP a dat un ultim comunicat din seria dureroasă a votului prin corespondență, anunțând cu regret, că ”până la ora actuală au fost validate 9.116 cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. 6.673 menționează opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 2.443 pentru votul în secțiile de votare. Cererile de înscriere în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență au fost depuse de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în 2.209 localități din 44 de țări, iar cele cu opțiunea pentru votul în secțiile de votare au fost depuse de cetățeni români cu domiciliul sau reședința în 496 de localități din 33 de țări.”
Așadar în afară de votul prin corespondență și votul în secție, mai putea fi altceva? Evident, nu.
De aceea am sărit de pe scaun când am citit că, de fapt, ne-am agitat degeaba: în diaspora sunt înscriși în Registrul Electoral peste 600.000 de români, cu precizarea că sunt incluși și cei care au cerit să voteze prin coresondență.
Cum 600.000? Unde au fost până acum acești alegători? Dacă este vorba despre cei cu pașaport CRDS, de ce nu au fost niciodată citați în comunicatele îngrijorate ale înalților oficiali?
Conform procedurilor transmise, ȘI CEI CU PAȘAPORT CRDS trebuiau să facă cerere de înscriere. cel puțin așa se spune într-un comunicat al Ambasadei de la Londra, care a lansat aplicația de Arici Pogonici intitulată „Te înregistrezi, votezi, contezi!”, în care se menționa textual, la documentele de înscriere:” (…) 3. Se ataşează copia paşaportului de tip CRDS”
Din două, una: ori în două zile după 12 septembrie peste 600.000 de români s-au înregistrat brusc în registrul Electoral, ori AEP a decis să nu mai rămână repetent și anul acesta și să pună ceva carne pe oasele înfometate ale Registrului alegătorilor din străinătate.
Victime colaterale ale acestei decizii fulgerătoare sunt candidații independenți din diaspora, care strângeau semnături pentru a-și prezenta candidatura. Numărul semnăturilor trebuia să fie de 1% din numărul alegătorilor înregistrați în colegiu, dar nu mai mic de 1000. Având în vedere că nu se ajunsese la un număr de 10.000 de înscriși, cei cinci-șase curajoși care au decis să sfideze burghezia parlamentarilor trimiși de partide au demarat operațiunile, mobilizându-se și reușind să strângă semnături de ordinul sutelor, poate și peste 1000. Însă astăzi, în lista comunicată de AEP se menționează și numărul de semnături pentru o candidatură în colegiul 43: 6099 de semnături.
Pavel Croitoru, despre Registrul Electoral dopat: «Se dorește FRAUDAREA alegerilor în diaspora»
Pavel Croitoru, primul român din diaspora, a explodat: «Nu am cuvinte. Și-au bătut joc de noi. Eu am ținut mereu contactul cu AEP și am solicitat date despre numărul de înscriși, pentru a ști câte semnături să strâng. Într-o adresă trimisă mie personal, în 18 iunie, semnată de Ana Maria Pătru, președinta AEP, mi se spune clar că sunt 1237 de alegători înscriși la acea dată. De unde au apărut acum 600.000? Sunt niște hoți. Mă simt furat, jignit, batjocorit de instituțiile statului. Cred că partidele s-au speriat de valul de candidați independenți și au decis să ne taie picioarele. Noi nu ne vom lăsa. Dar mă simt furat de Statul român. Vă este frică de noi, independenții din diaspora? Nu am decât un comentariu: RUȘINE!»
Votul în diaspora: înscrierea în Registrul Electoral, doar până pe 14 septembrie