Mai mult decât un proiect de ordonanţă de urgenţă, e un proiect de ordonanţă fulger. Ministerul de Externe a postat pe site-ul instituţiei un proiect supus dezbaterii publice, de reducere a taxelor consulare. Dezbaterea a durat cam o săptămână!
Proiectul a fost anunţat de ministrul Cristian Diaconescu în timpul vizitei de la Roma, din 27 – 28 martie şi a fost postat pe site, la rubrica "Transparenţă decizională" cam în acelaşi timp. Documentul pdf intitulat "ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 198/ 2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate" este creat pe 26 martie, la ora 17.19. Autor: Bogdan Aurescu.
Sub document, suntem avertizaţi: "Sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect supus dezbaterii publice sunt aşteptate până la data de 4 aprilie 2012, la adresa de e-mail [email protected] sau la adresa poştală a Ministerului Afacerilor Externe / Departamentul Consular: Aleea Alexandru nr. 24, sector 1, Bucureşti, cod poştal 011822."
Luând în considerare momentul anunţului ministrului, 27 martie seara, făcut la întâlnirea cu asociaţiile româneşti (foto), rezultă că "dezbaterea publică" a durat 8 zile, între care o sâmbătă şi o duminică. Dacă cineva ar fi încercat să compună o scrisoare şi s-o trimită la minister, probabil scrisoarea n-ar fi reuşit să ajungă la destinaţie până pe 4 aprilie. Deci sutele de mii de români de peste graniţe, pentru care chestiunea taxelor consulare este importantă, au avut la dispoziţie câteva zile pentru a găsi şi citi textul, şi ulterior pentru a redacta şi trimite propriile opinii legate de proiectul de ordonanţă de urgenţă.
Dar formal, procedura de supunere a proiectului dezbaterii publice a fost îndeplinită. Iată câteva dintre principalele modificări cuprinse în propunerea legislativă a MAE, pentru care am fi putut să ne dăm cu părerea:
Dacă proiectul va fi aprobat, vor fi scutite de plata taxelor consulare:
a) eliberarea certificatului constatator prin care se atestă redobândirea cetăţeniei române;
b) înregistrarea cererilor de redobândire a cetăţeniei române depuse în condiţiile art. 10, alin. (2), şi 11 din Legea nr. 21/1991 privind cetăţenia română, cu modificările şi completările ulterioare, republicată;
c) înregistrarea naşterii copilului de cetăţenie română;
d) înregistrarea decesului şi înscrierea în registrele de stare civilă române a certificatelor de deces întocmite de autorităţi străine în cazul cetăţenilor români decedaţi în străinătate;
e) identificarea unei persoane în evidenţele informatizate ale autorităţilor române, în vederea eliberării unui document de călătorie;
f) autentificarea procurilor având ca obiect constituirea dosarelor de pensie sau a dosarelor pentru valorificarea altor drepturi de asigurări sociale, precum şi ridicarea şi transferul drepturilor de pensie sau alte asigurări sociale;
Înscriere certificat de naştere: 50 de euro
1- Înscrierea certificatelor de naştere în termen de 6 luni
Legea actuală: “Pentru înscrierea certificatelor de naştere eliberate de autorităţile străine în registrele de stare civilă româneşti, în termen de până la 6 luni – traducere efectuată de un traducător autorizat.
Înscrierea certificatelor de naştere eliberate de autorităţile străine 90 euro; Recuperări 5 euro / Total: 95 euro (dacă traducerea este efectuată la sediul consular, costul este de 125 de euro).
Propunere MAE: Înscrierea certificatelor de naştere şi de căsătorie eliberate de autorităţile străine în registrele de stare civilă româneşti, în termen de până la 6 luni- 50 de euro.
Înscriere certificat de căsătorie: 90 de euro
2- Înscrierea certificatelor de căsătorie în termen de peste 6 luni
Legea actuală: Pentru înscrierea certificatelor de căsătorie eliberate de autorităţile străine în actele de stare civilă româneşti, în termen de peste 6 luni – traducere efectuată de un traducător autorizat: 140 de euro (dacă traducerea este efectiată la consulat, costul este de 170 de euro).
Propunere MAE: Înscrierea certificatelor de naştere şi de căsătorie eliberate de autorităţile străine în registrele de stare civilă româneşti, în termen de peste la 6 luni: 90 de euro.
Duplicat certificat stare civilă: 20 de euro
3- Eliberarea unui duplicat după certificate de stare civilă
Legea actuală: Înregistrarea cererii pentru eliberarea unui duplicat după certificatele de stare civilă româneşti: 50 de euro.
Propunere MAE: Înregistrarea cererii pentru eliberarea unui duplicat după actele de stare civilă româneşti: 20 de euro.
Căsătorie la consulat: 40 de euro
4- Încheierea căsătoriei între cetăţeni români
Legea actuală: Încheierea căsătoriei la misiunile diplomatice şi oficiile consulare între cetăţeni români:
Cerere oficiere căsătorie şi eliberare certificat de căsătorie 90 euro; Legalizarea semnăturii traducătorului pentru traducerea certificatului medical al soţiei 40 euro; Legalizarea semnăturii traducătorului pentru traducerea certificatului medical al soţului 40 euro; Recuperări 5 euro / Total 175 euro.
Propunere MAE: Încheierea căsătoriei la misiunile diplomatice şi oficiilor consulare între cetăţeni români: 40 de euro.
Vin alegerile: Ministrul Diaconescu promite românilor din Italia reducerea taxelor consulare