Duminică
Denunţuri, sechestrări şi controale
Operaţiunea a fost descrisă pe prima pagină a cotidianului „Il Messaggero”, ediţia de la Roma. Reportajul relatează pe larg detaliile cu privire la razia poliţiştilor italieni: au fost sechestrate produse alimentare şi controlate amănunţit furgonetele de lângă staţia Anagnina, care transportă săptămânal mărfuri către România. Apoi, poliţiştii au cerut actele la peste 50 de persoane aflate ȋn piaţă. Câţiva români, speriaţi de oamenii ȋn uniformă, au fugit în spaţiile verzi din împrejurimile staţiei de metrou. Alte furgonete care conţineau aparate electro-casnice şi mobilier, gata să fie transportate în România, au fost puse sub sechestru, iar doi vânzători ambulanţi abuzivi de sucuri şi băuturi alcoolice au fost denunţaţi.
Ciardi „Situaţie intolerabilă”
In legătură cu operaţiunea „Anagnina ȋn siguranţă” a intervenit şi Giorgio Ciardi, delegat pentru Siguranţă al Primăriei, care vorbit despre o „situaţie intolerabilă”. Ciardi, citat de „Il Messaggero”, a declarat: „Operaţiunea complexă a pus în act o acţiune de control şi represiune a fenomenelor de ilegalitate şi degradare din zonă, în special pe timpul zilelor libere, când în aici se reunesc imigranţi de diferite etnii, ȋn special români şi albanezi, printre care s-au creat situaţii de tensiune”.
Frizerii ȋn aer liber
„Seminţe, ochelari, poşete şi anşoa”
In afară de alţi, alţi comercianţi au fost luaţi ȋn vizor de către poliţişti, ȋn timp ce ȋşi desfăceau mărfurile, ȋn special sucuri şi seminţe de floarea soarelui, „un trafic la limita legalităţii (…): aici poţi găsi de toate: pantofi, blugi, căciuli, ochelari, poşete, curele, treninguri. Nu lipsesc produsele tipice importate din ţările lor: carne, brânzeturi, salamuri, lapte, cutii cu ton şi anşoa. Dar şi ţigări, bere, vin şi tărie”.
O altă versiune despre razia de la Anagnina ne-a oferit-o, ȋn schimb, Daniel Bostacă, preşedintele asociaţiei „Roma-nia”, cu sediul la Anagnina:
„Pe data de 15 martie am depus o plângere la poliţia municipiului X al capitalei, unde am denunţat comercianţii abuzivi care vând băuturi spirtoase duminica, lângă spaţiul rezervat membrilor asociaţiei noastre. Am cerut ca autorităţile să vină să facă ordine. Pe 20 martie a avut loc un prim control al autorităţilor: ni s-au cerut şi nouă documentele şi autorizaţia, dar abuzivii nu au primit nicio amendă. Poliţiştii au revenit duminica următoare, mai precis pe 27 martie şi ȋn loc să-i controleze pe cei pe care i-am denunţat, tot pe noi ne-au controlat”.
Daniel Bostacă protestează: „Da, am primit o amendă de 30.000 de euro şi ne-au confiscat micii, muştarul berea şi sucurile. Iar pe cei şapte vânzători fără autorizaţie, români, albanezi şi italieni, i-au lăsat ȋn pace”. In legătură cu frizerii români controlaţi de poliţie, precizează că „sunt frizeri, membri ai asociaţiei noastre, dar „lucrează” pe cont propriu, ar trebui să aibă un atelier pentru a profesa”.
Pentru că se consideră victima unei nedreptăţi, Bostacă face un apel către reprezentanţii instituţiilor româneşti, pentru a obţine sprijin: „fac apel către Ambasada României şi către Departamentul Românilor de Pretutindeni, să se intereseze de ceea ce se ȋntâmplă la Anagnina. Mă apelez şi la preşedintele Giorgio Napolitano, care este garantul legii ȋn Italia”.
Piaţa din faţa staţiei de metrou Anagnina este frecventată ȋn fiecare duminică de câteva sute de români.
Foto: Articolul din Il Messaggero (1) Frizerii la Anagnina(2) , Daniel Bostaca impreuna cu Ramona Badescu, senatorul Viorel Badea si consulul Romaniei la Roma la Anagnina (3)
Miruna Căjvăneanu