NATO antrenează un grup de neonaziști: Alianța Atlantică furnizează armament și instruire armatei ucrainene, inclusiv Batalionului Azov, inspirat în mod explicit de Germania nazistă și acuzat de crime de război, scrie fanpage.it.
NATO antrenează un grup de neonaziști
Pregătește NATO batalionul Azov ucrainean, unitatea Gărzii Naționale Ucrainene condusă de neonaziști și acuzată de crime de război?
Suspiciunea nu este ridicată de un ziar apropiat lui Vladimir Putin, deci interesat teoretic să alimenteze narațiunea Moscovei de a trebui să „denazifice” Ucraina. Dimpotrivă, este vorba de Nexta Tv, o publicație din Belarus distribuită în principal prin canale Telegram și YouTube, devenit populară ca sursă principală de știri despre protestele din 2020-2021 împotriva președintelui din Belarus, Alexandru Lukașenko, acum principalul aliat al Kremlinului.
Potrivit Nexta TV, NATO antrenează bărbați inspirați în mod explicit de SS. Nexta TV afirmă că o încărcătură de lansatoare de grenade și arme antitanc ușoare Nlaw; instruirea ar fi fost încredinţată militarilor din ţările NATO iar primii care au beneficiat de instruire ar fi fost membrii batalionului Azov.
Ce este Batalionul Azov: neonazişti acuzaţi de crime de război
Prezența batalionului Azov în rândul forțelor regulate ucrainene a fost unul dintre pretextele folosite de Vladimir Putin în urmă cu două săptămâni pentru a justifica invadarea țării și „denazificarea” acesteia.
Dar despre ce vorbim? Azov s-a născut în mai 2014 din fuziunea a două grupuri paramilitare din galaxia extremei drepte ucrainene.
Fondat de Andriy Biletsky, un militant neo-nazist, batalionul a fost angajat în recucerirea Mariupolului, care va deveni ulterior sediul său, iar astăzi ar număra aproximativ 2 mii de soldați înrolați, chiar dacă așa cum se amintește publicația Domani.
„Adăugând celelalte organizații legate de grup, partidul Corpului Național și organizațiile paramilitare neafiliate armatei, ajungem probabil la aproximativ 10 mii de oameni”. O forță de tot respectul, așadar, inspirată în mod explicit de idealurile neonaziste și xenofobe și protagonistă – înainte de război – al atacurilor asupra migranților, homosexualilor și antifasciștilor.
Nu numai atât: revista italiană de geopolitică Micromega reamintește faptul că Azov a fost desfășurat într-o funcție anti-rusă și că unii dintre membrii săi sunt acuzați de crime de război: conform rapoartelor OSCE și ale Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, aceștia au masacrat, violat și au ucis civili în regiunile Donbass începând cu criza din 2014 și în anii următori, beneficiind de cea mai completă impunitate din partea guvernului și a forțelor armate ucrainene.
Nu numai atât: batalionul ar fi obținut „binecuvântarea” ministrului de Interne ucrainean după revoltele de la Maidan de acum opt ani, deoarece guvernul a recunoscut că armata sa este prea slabă pentru a face față separatiștilor pro-ruși.
Al Jazeera și Open Democracy relatează că pentru o lungă perioadă de timp doi oligarhi au finanțat Azov: Igor Kolomoisky, magnat energetic, miliardar și apoi guvernator al regiunii Dnipropetrovska; și Serhiy Taruta, guvernatorul foarte bogat al regiunii Donețk. Nu doar doi oligarhi, așadar, ci și doi bărbați din instituțiile ucrainene.
Pe scurt, a spune că membrii batalionului Azov luptă pentru valorile libertății și democrației în Ucraina este cel puțin un hazard.
Românii din Italia, în 5 zile acasă, în caz de război. Proiectul guvernului Ciucă
Simbolurile celui de-al Treilea Reich
O altă dovadă? Deși oficial unitatea a negat aderarea la ideologia nazistă, simbolurile celui de-al Treilea Reich sunt folosite cu nerușinare: pe uniformele soldaților batalionului, de exemplu, este afișat Wolfsangel , simbol al Germaniei naziste inainte de svastica adoptata de diverse unitati militare, inclusiv SS.
Pe lângă simbolism, însă, mai sunt și acțiunile: conform unui raport din 2016 al Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OCHA), regimentul Azov a încălcat în mod repetat dreptul internațional umanitar.
Dosarul a examinat o perioadă cuprinsă între noiembrie 2015 și februarie 2016 în care Azov a jefuit clădiri civile, a comis violențe sexuale și a torturat deținuții din regiunea Donbass.
Batalionul Azov și sprijinul trecut al SUA
Parte a Gărzii Naționale Ucrainene, o jandarmerie condusă de Ministerul de Interne, batalionul Azov a fost inițial opus de Statele Unite și Canada. După cum își amintește Jerusalem Post, de fapt, în 2015, administrația Obama a anunțat că forțele sale armate nu vor sprijini niciodată miliția din cauza legăturilor sale cu neonazismul.
În anul următor, însă, SUA au revocat măsura sub presiunea Pentagonului: extremiștii de dreapta ucraineni au primit așadar sprijin temporar și din partea SUA cel puțin până în 2018, an în care – potrivit Time – Congresul SUA a interzis în mod explicit orice sprijin pentru Azov și alte grupuri legate de extrema dreaptă.
De atunci, neonaziștii ucraineni nu se vor mai antrena alături de trupele alianței NATO, cel puțin până la invazia rusă de acum două săptămâni.
Relațiile dintre Zelensky și batalionul Azov
Dar care sunt relațiile batalionului Azov cu guvernul ucrainean? Regimentul este încadrat în mod regulat în Garda Națională, dar actualul președinte Zelensky – spre deosebire de predecesorul său Petro Poroșenko – nu și-a afișat niciodată în mod public susținerea.
Fostului actor, de origine evreiască, s-ar opune în mod explicit extremei drepte ucrainene, care a amenințat în repetate rânduri cu o lovitură de stat în cazul cedării la cererile Moscovei.
Invazia rusă a reunit însă cu siguranță forțele armate ucrainene și astăzi președintele nu este – în mod obiectiv – în măsură să se distanțeze de un batalion care se află sub raport direct la Ministerul de Interne și care poate conta pe mii de oameni. De câteva zile, Azov beneficiază și de pregătirea și aprovizionarea cu arme de către țările membre NATO, inclusiv Italia.
Acerbo (RPC): „NATO antrenează și înarmează neonaziști”
Singurul din Italia a fost Maurizio Acerbo, liderul Rifondazione Comunista (RPC), unul dintre promotorii inițiativelor pacifiste din ultimele săptămâni, care s-a opus trimiterii de arme ucrainenilor. Potrivit RPC, NATO prezintă un batalion „de neo-naziști ca rezistență partizană. Aceste formațiuni de extremă dreapta au fost finanțate și înarmate mai întâi pentru Maidan în 2014 și apoi pentru a condiționa politica ucraineană prin menținerea tensiunilor ridicate cu rușii.
Au fost protagoniști ai războiului în Donbass împotriva republicilor Doneţk şi Lugansk. Pentru a transforma Ucraina într-un nou Afganistan pentru Rusia – scop declarat în mod explicit de Hillary Clinton – avem nevoie de luptători ca aceştia. Reiterăm opoziția noastră războiului. Suntem împotriva lui Putin și împotriva NATO, care este coresponsabilă pentru conflict.”