Iată două din concluziile unui studiu realizat de Codacons şi AGI şi dat publicităţii pe 14 iunie la Roma. Astfel, în spitalele italiene, imigranţii nu se simt respectaţi îndeajuns, nici de către personalul medical, nici de ceilalţi pacienţi.
Studiul a fost realizat de organizaţia Codacons, care a intervievat 2700 de cetăţeni străini.
Imigranţii au fost rugaţi să răspundă la o serie de întrebări referitoare la cunoaşterea serviciilor de sănătate italiene, la serviciile oferite de structurile sanitare, precum şi la percepţia în legătură cu drepturile proprii şi respectul celorlalţi faţă de rădăcinile lor culturale.
S-a constatat că toţi cei intervievaţi au fost spitalizaţi cel puţin o dată în Italia. În 95% din cazuri, au fost internaţi într-o structură publică. 61% din străini au afirmat, de asemenea, că preferă, în cazul în care sunt bolnavi, să apeleze la serviciile sanitare publice.
În general, străinii apreciază sistemul sanitar naţional, în proporţie de aproximativ 83%, dar consideră insuficient numărul de structuri sanitare- aproximativ 61% din eşantion.
Semnificativ este procentul de străini care au avut dificultăţi în a explica medicilor simptomele lor este: aproximativ 88%, din care 52% din cauza unor probleme lingvistice. În fine, 60% din străini cred că femeile nu sunt bine protejate de sistemul medical din Italia şi că ele sunt tutelate într-o măsură mai mică decât bărbaţii.
Imigranţii au fost chestionaţi şi în legătură cu modul în care au fost trataţi de vecinii de cameră, în cazul spitalizării, şi de către asistenţi şi doctori în general. 71% dintre ei au răspuns că au fost trataţi cu indiferenţă sau chiar cu lipsă de politeţe. Mai mult, 73 % au afirmat că nu au fost trataţi cu respect de către personalul sanitar.