România a devenit atât de atractivă pentru pensionarii italieni încât reviste financiare din Italia publică sfaturi și date despre avantajele acestei mutări. ”Mutarea în România ca pensionar: Iată cât e costul vieții și ce taxe se plătesc”, scrie „Investire Oggi”, cotidian economic și financiar.
Publicația pornește de la o întrebare a unui cititor: „Ar trebui să primesc o pensie de aproximativ 20 de mii de euro brut. Ce taxe aș plăti ca pensionar în România? Conform informațiilor dvs., costul vieții este cu adevărat mai mic decât în Italia? Și ce documente sau vize sunt necesare pentru a mă muta în România?”
„România devine o destinație destul de populară printre pensionarii italieni care decid să se mute în străinătate, singuri, dar și cu familia”, scrie publicația italiană. Iată cum este descrisă România:
Unul dintre motivele care atrag cel mai mult pensionarii italieni în România este costul scăzut al vieții. Mulți dintre lucrătorii români din Italia susțin că salariile medii în țara lor sunt în jur de 400 de euro. Din acest motiv, proiectul multora este să lucreze câțiva ani în străinătate și apoi să se întoarcă acasă. Este chiar așa? Să spunem că mult, foarte mult, depinde de orașul sau zona luată în considerare. Ca și în Italia, este dificil să compari costul vieții între Milano și localitățile mici din sud, așa că în România Bucureștiul poate fi mult mai scump decât mediul rural.
În general, însă, unele elemente sunt mai mici decât în Italia, având aceeași densitate a locuințelor: de exemplu, chiriile și prețurile locuințelor pe metru pătrat.
Alimentele la supermarket costă cam la fel ca în Italia. Același lucru este valabil și pentru smartphone-uri sau electrocasnice mari. Despre tehnologie merită menționată viteza conexiunii la internet, aproape dublă decât cea pe care o avem aici în Italia (excluzând din această analiză zone din țară mai îndepărtate).
„De ce documente am nevoie pentru a mă muta în România: am nevoie de viză?”, a mai întrebat cititorul italian.
Informațiile privind permisele și documentele pentru mutarea în România sunt disponibile pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al României. Pentru țările UE, inclusiv Italia, o carte de identitate valabilă este suficientă, sau permisul de conducere european.”
În final, răspunsul la ce taxe va plăti la o pensie de 20.000 de euro brut: Impozitele pe pensii din România sunt împărțite în cote funcție de venit.
Un pensionar cu o pensie de 20.000 de euro în Italia, va plăti aproximativ 10% impozit (16% pentru venituri peste un milion de euro).
Plecarea pensionarilor italieni în străinătate a devenit un adevărat fenomen. Cu pensia italiană reușesc să trăiască mai bine în alte țări. Majoritatea celor care pleacă au pensie de nivel mic sau mediu, cu care nu se descurcă în Italia. Potrivit datelor INPS, în 2018 numărul pensiilor plătite în străinătate era de 392.000, număr care include și lucrătorii străini care au lucrat în Italia și au plecat în țările lor sau în alte țări la pensie.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ