Un sat din Calabria, Acquaformosa, riscă să fie şters de pe hartă şi încorporat localităţii vecine, după ce populaţia sa a scăzut sub cifra de o mie. Dar, datorită imigranţilor inscrisi in ultimul moment in Evidenta Populatiei, localitatea ar mai avea o şansă să-şi păstreze identitatea.
Cazul “Acquaformosa” a fost adus în atenţia opiniei publice de un web- cotidian local, “Corsera online” şi arată un exemplu paradoxal de integrare.
Noua lege
Conform ultimei rectificări de buget aprobate de Guvernul italian, localităţile care au mai puţin de o mie de locuitori ar trebui “desfiinţate” şi unite comunelor mai populate. Astfel, sunt constituite unităţi administrative mai mari, fapt care ar duce la o scădere a cheltuielilor din partea statului.
Salvare demografică
Aceeaşi soartă i-ar fi aşteptat şi pe locuitorii din Acquaformosa, dacă primarul din localitate nu ar fi recurs la o metodă ingenioasă, anume ridicarea nivelului demografic prin aducerea de refugiaţi.
Beneficiind, acum trei ani, de un proiect al Ministerului de Interne, edilul Giovanni Manoccio a oferit ospitalitate la patru familii de refugiaţi, operaţiune care a dus la o creştere demografică cu 30 de unităţi.
Potrivit "Corriere della Sera", venirea străinilor a îmbunătăţit sistemul economic şi social din localitate. În plus, alte beneficii s-au înregistrat pe plan şcolar, prin sosirea a 16 elevi, care au salvat şcoala de la o iminentă închidere.
Concetăţeni “de nevoie”
Cazul “Acquaformosa” nu este unul singular: primarii din sute de localităţi din Peninsulă au început să-şi numere locuitorii, ba chiar să se gândească la “atragerea” de noi concetăţeni.
994 ..plus o familie de români
La Roccamorice- localitate lângă Pescara cu 994 rezidenţi- Antonio Carmine Del Pizzo nu exclude oferirea unui ajutor economic unei familii de români, în schimbul înscrierii în Evidenţa Populaţiei.
“Nu trebuie să facem operaţiuni de amploare pentru a ajunga la cota 1000 de rezidenţi, e de ajuns puţină bunăvoinţă”- spune primarul Del Pizzo, citat de “Il Velino”. “De exemplu- continuă- am aflat că e o familie de români care caută o casă care să nu coste prea mult şi ne gândim la o soluţie pentru a interveni, eventual să-i ajutăm”.
Altfel spus, un mesaj clar către românii sau imigranţii fără un buletin: “Aici, sunteţi bineveniţi!”
Miruna Căjvăneanu