Primăria din Veneția a anunțat că sunt libere sute de posturi de gondolier. Una dintre atracțiile emblematice ale Veneției este reprezentată de faimoasele gondole, care oferă turiștilor plimbări pitorești pe canalele orașului. Cu toate acestea, meseria de gondolier pare să fie în declin în orașul lagunar. Recent, primăria din Veneția a anunțat că este în căutare de noi candidați pentru a ocupa posturile vacante de gondolieri.
>>> Veneția și-ar putea dubla taxa turistică, iată câți bani a strâns în acest an
Primăria din Veneția a anunțat că sunt libere sute de posturi de gondolier
În această săptămână, primăria din Veneția a lansat un apel pentru recrutarea de noi gondolieri. Cei interesați trebuie să aibă cel puțin 18 ani, să fie absolvenți de liceu, să știe să înoate și să dețină un certificat medical care să ateste o stare de sănătate robustă.
Deși la prima vedere pare simplu, procesul de selecție pentru noii gondolieri este mult mai complex. Cei care doresc să devină gondolieri trebuie să urmeze un curs de formare. Candidații vor fi eligibili doar dacă demonstrează abilități reale de vâslire sau potențialul de a le dezvolta. „A putea manevra gondola este esențial”, a declarat Andrea Balbi, președintele asociației de gondolieri din Veneția, citat de bugetul.ro.
Candidații trebuie să parcurgă 30 de ore de lecții teoretice, în care vor învăța echivalentul codului rutier pentru căile navigabile. În cadrul acestor cursuri, vor primi și lecții de engleză și franceză. În plus, vor învăța despre istoria, arta și cultura Veneției. La finalul stagiului de pregătire, vor avea 10 ore de practică, vâslind într-o gondolă cu o singură vâslă, sub îndrumarea unui maestru gondolier.
>>> Veneția sufocată de hoții de buzunare, unii își bat joc de turiști, gestul unui român. ”Nu-mi vor face nimic”
Meseria de gondolier, foarte căutată în Italia
Încă din 1094, meseria de gondolier a avut o importanță majoră în Veneția. Timp de secole, vasele lungi de 11 metri au fost principalul mijloc de transport în orașul lagunar. Înainte de a deveni o opțiune pentru cei bogați, gondolele transportau oamenii din categoriile sociale defavorizate. În secolul al XVI-lea, în Veneția existau aproximativ 10.000 de gondole.
În prezent, mai sunt doar 433 de gondolieri în Veneția. Deși în trecut era o meserie exclusiv masculină, acum este deschisă oricărui cetățean al Uniunii Europene.
Datorită numărului mare de turiști din Veneția, gondolierii sunt foarte căutați, mai ales în timpul verii. Totuși, autoritățile încearcă să mențină vie această meserie prin recrutarea de noi candidați.
„Există o schimbare de generație: oamenii se pensionează și trebuie înlocuiți. Așa că organizăm cursuri de formare ori de câte ori este nevoie. Cei care aplică pentru această meserie o fac din dragoste pentru Veneția și din dorința de a păstra tradițiile gondolei și ale orașului”, a adăugat Andrea Balbi.