Dezvăluiri neașteptate din presa italiană, despre mita pe care ar lua-o vameșii de la frontiera Giurgiulești – Galați, dintre România și R. Moldova, de la moldovenii care vor să ajungă în Italia.
Republica Moldova este în prezent pe lista neagră a Guvernului italian pentru numărul mare de infecții cauzate de Coronavirus, cu toate acestea, 100 de euro și un autobuz simplu sunt suficiente pentru a ajunge la Roma și în alte orașe italiene.
În ciuda interdicțiilor actuale care împiedică toți cei care provin din Republica Moldova, o zonă extra-Schengen din Europa de Est inclusă printre locurile cu risc din cauza numărului mare de infecții din Covid-19, să ajungă în Italia, situația scapă controlului, scrie Il Giornale.
În ciuda blocării zborurilor către și dinspre Moldova, cu o interdicție completă a tranzitului în peninsula italiană pentru toți cei care vin din țările incluse pe „lista neagră” a guvernului, mulți au reușit să ajungă în Italia prin simpla călătorie cu autobuzul.
Situația este semnalată de cotidianul „La Repubblica”, care vorbește despre vehiculele care au plecat de la Chișinău, capitala Republicii Moldova, și au ajuns fără niciun fel de problemă sau de blocare la Roma. Acestea ar fi excursii bine organizate, care includ deseori și de bună voie mita pentru agenții de la granița cu România. Oamenii de la bordul autobuzelor oferă bani ascunși anterior în pașapoarte.
Oferta este publicizată ăe Facebook. „Transport pasageri si colete” se citește atât pe unele pagini de Facebook, cât și pe cărți de vizită distribuite, cu numere de telefon (italiene și moldovenești) și itinerarii ilustrate, ca și cum ar fi agenții de turism. Destinația preferată în Italia nu este numai Roma, ci și Milano, Trento, Padova, Treviso și Belluno. Pentru serviciu, sunt suficienți 100 de euro.
În Piazzale Ezio Tarantelli, o zonă la sud de Roma, la mică distanță de Tor di Valle, se termină drumul multor autobuze cu plăcuțe de înmatriculare din Moldova. Sosirile au loc non-stop, întrucât Roma este una dintre cele mai populare destinații. Vehiculele cu numere străine nu transportă doar oameni, ci și alimente și bunuri de primă necesitate.
„Suntem aici în fiecare sâmbătă și duminică până la 2 după-amiaza”, declară liniștit unul dintre șoferi pentru „Repubblica”. „Da, zborurile sunt închise, este adevărat. Dar cu autobuzul … putem intra. Costă 100 de euro, iar persoana este aici, se poate plăti și la sosire. Plecăm miercuri din centrul orașului Chișinău, după 36 de ore ajungem la Roma, la Anagnina, între 2 după-amiaza și 8″, explică interlocutorul. Și dacă controalele anticovid sunt efectuate la Anagnina și Tiburtina, cei care coboară pe Piazza Tarantelli nu găsesc pe nimeni să-i controleze. Noii sosiți coboară din autobuz și pleacă, unii cu cunoscuți veniți să-i ia cu mașina, alții luând trenul. Este greu de crezut că merg în izolare!
Singurul obstacol posibil întâlnit de călători, după cum s-a menționat mai sus, poate fi constituit de verificările de la frontiera Giurgiulești, la granița Moldovei cu România, dar unii agenți acceptă bani pentru a închide ochii.
„Pot fi 50 de euro, dar chiar mai mult, depinde de agent și de cât de mult șoferul decide să pună în buzunar. Vorbim despre cel puțin 3 mii de euro care intră în buzunarele vameșului, o sumă frumoasă. Și odată intrat în Europa nu mai există pericol, autobuzele nu sunt niciodată oprite”, afirmă cei consultați de Repubblica.
De menționat că Moldova este pe lista Guvernului român al țărilor de risc epidemiologic ridicat, ai căror cetățeni trebuie să stea în carantină 14 zile dacă întră în România.
Italia şi-a închis graniţele pentru persoanele care sosesc din 13 ţări, între care Republica Moldova, acestea fiind considerate locuri cu risc ridicat de răspândire a infecţiilor cu noul coronavirus. Cetățenii Republicii Moldova care dețin un permis de ședere/reședință, contract de muncă sau au motive serioase legate de sănătate, pot intra în Italia cu respectarea anumitor condiții. Ei trebuie să furnizeze transportatorului o declarație pe proprie răspundere în care specifică în detalii motivele călătoriei (legate de sănătate, muncă sau urgență absolută sau revenirea la domiciliu, reședință sau locuință). De asemenea, trebuie să indice locul în care va petrece cele 14 zile de autoizolare. Călătoriile în scopuri turistice nu sunt permise.