Joi, 27 septembrie 2012, a avut loc cea de-a treia ședință a Conferinței Permanente ”Religii, cultură și integrare”, inițiată de Ministerul pentru Cooperare Internațională și Integrare al Guvernului Italiei. Au participat: Ministrul pentru Cooperare Internațională și Integrare, Andreea Riccardi, Renato Balduzzi, Ministrul Sănătăţii, reprezentanţi ai cultelor şi comunităţilor de imigranţi prezente pe teritoriul Italiei, personalităţi din domeniul culturii şi al societăţii civile. Printre oaspeţii care au luat cuvântul s-a numărat şi PS Episcop Siluan.
În deschiderea întâlnirii, Andreea Riccardi a subliniat că trebuie să se continue procesul de integrare în societatea italiană a emigranţilor, lucru care este atât în interesul lor cât şi în interesul Statului Italian. Ministrul a remarcat că, în anul în curs, aproximativ 500.000 de emigranţi au părăsit Italia, pentru a se îndrepta spre alte destinații, în condițiile în care emigrația are un important rol în creșterea economică.
În intervenţia sa, P.S. Siluan a subliniat necesitatea identificării unei soluţii prin care să se poată semnala mai sistematic prezenţa preoţilor noştri pe lângă spitalele și clinicile din teritoriu care să permită prezenţa lor în spitale, acolo unde sunt prezenți credincioși ai Bisericii noastre, se arată într-un comunicat al Episcopiei Române.
P.S. Siluan a mai subliniat disponibilitatea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei pentru a transmite informaţii la credincioşi cu privire la drepturile de asistenţă medicală şi la modalitatea de a se bucura de ele.
"S-a mai subliniat disponibilitatea noastră pentru asistenţa spirituală a copiilor bolnavi ce vin din România în diferitele spitale şi clinici din Italia, precum și a părinților lor"- se mai arată în comunicat. La final, Preasfinţitul Siluan a exprimat disponibilitatea episcopiei ortodoxe române de a fi printre interlocutorii Statului Italian în toate chestiunile de bioetică.
Tensiunea între drept, multi-culturalitate şi multi-religiositate a fost primul aspect abordat de Ministrul Sănătăţii, Roberto Balduzzi. A continuat relatarea, prezentând situaţia sanitară din Italia şi subliniind principul constituţional al laicităţii, ce recunoaște rolul și locul Bisericii Catolice dar, în acelaşi timp, acordă libertatea de manifestare tuturor cultelor religioase (laicitate pozitivă).
Libertatea persoanei în faţa îngrijirii medicale (ce este obligatoriu şi ce face obiectul unei alegeri din partea persoanei) sunt chestiuni ce se pot reglementa prin intermediul Intesei (înţelegerii) cu respectivul cult.