Cu 10 ani în urmă, în decembrie 2001, apărea primul număr al Gazetei Româneşti. Cu ocazia împlinirii a 10 ani, Gazeta a acordat mai multe diplome de merit. Diplomele au fost acordate pe 27 noiembrie, în cadrul evenimentului „Împreună pentru a ne cunoaşte mai bine de Ziua Naţională a României”, organizat de Asociaţia Românilor din Italia la Teatrul Tendastrisce din Roma. Iată cine sunt premianţii Gazetei.
Prima dimplă a fost acordată consilierului Federico Rocca de la Primăria Romei, delegat al primarului Alemanno pentru raporturile cu instituţiile europene şi cetăţenii neocomunitari. Diploma a fost acordată pentru activitatea în sprijinul integrării cetăţenilor români din Roma. Federico Rocca este un mare prieten al românilor. Nu doar şi-a făcut datoria instituţională, dar a făcut mult mai mult. Pentru a cita doar câteva dintre acţiunile sale, a sprijinit organizarea festivalului Callatis din această vară la Roma, a organizat evenimentul „Romani d’Europa” pentru îmbunătăţirea imaginii cetăţenilor neocomunitari şi a luat poziţie în cazul Zlatan, cerând scoaterea de la difuzare a melodiei anti-româneşti „Faccio bordello”.
A doua diplomă a fost acordată unui reprezentant al celei mai numeroase categorii a românilor din Italia: muncitorii în construcţii, care şi-au câştigat faima de cei mai buni muncitori pe şantierele din Peninsulă. Diploma i-a fost acordată lui Costinel Popa, muncitor în construcţii la Roma, pentru seriozitate şi angajament în muncă. Prin această diplomă, Gazeta a dorit să-i premieze simbolic pe toţi românii care muncesc pe şantiere. 36 de ani, din Focşani, Costinel a venit la Roma în 1998 şi de atunci lucrează neîntrerupt în construcţii. Este muncitor specializat, nivelul trei, cel mai mare nivel pentru un muncitor, şi este mândru de acest lucru.
Următorul premiu a fost pentru o româncă din categoria celor care muncesc în casele italienilor, „badante”, cum li se spune aici. 500.000 de românce muncesc zi de zi, de multe ori şi noaptea, îngrijind bătrâni, ajutând familiile italiene la treburile casnice şi la creşterea copiilor. Nu este uşor. Este o muncă la fel de grea ca pe şantier. De multe ori, le-am numit în Gazeta Românească „eroine” pe aceste femei. Ele sunt recunoscute în societatea italiană ca un stâlp al bunăstării. Din păcate, multe dintre aceste femei muncesc la negru şi sunt prost plătite.
Diploma i-a fost acordată doamnei Lenuţa Călugăreanu, pentru angajament şi seriozitate în muncă. Prin această diplomă, Gazeta a dorit să le premieze, de fapt, pe toate româncele din Italia care muncesc în casele italienilor. 54 de ani, din Dorohoi, Lenuţa Călugăreanu munceşte neîntrerupt de 7 ani în Italia. Soţul a rămas la Dorohoi, doi băieţi sunt în Grecia şi fata în Spania. Lenuţa este foarte mulţumită de munca pe care o face, şi spune că familia la care lucrează este ca a doua familie. Spune însă despre munca pe care o desfăşoară că este „muncă de ocnaş”.
Românii muncitori din Italia nu sunt singuri. Drepturile lor le sunt apărate de sindicalişti, iar între aceştia se află acum foarte mulţi români. dar primul care a ajuns sindicalist în Italia este Iulian Manta, de la Feneal Uil Roma şi Lazio. El a primit a patra diplomă a Gazetei, pentru apărarea drepturilor românilor.
De-a lungul timpului, românii s-au organizat în asociaţii. Dacă în 2001, numărul acestora era foarte mic, se puteau număra pe degete, acum sunt circa 100 de asociaţii active în Italia. Gazeta a acordat o diplomă de merit Aureliei Miriţă, preşedinta asociaţiei Frăţia din Torino, una dintre cele mai vechi şi mai active asociaţii din Italia. Diploma a fost acordată pentru activitate în sprijinul comunităţii româneşti.
Românii emigraţi sunt interesaţi permanent de ce se întâmplă în România. Dintre canalele de televiziune româneşti care acordă diasporei o atenţie specială, ProTV este pe primul loc. Am acordat o diplomă de merit Doinei Gradea, director general ProTV Internaţional şi fondator al postului ProTV, pentru calitatea programelor transmise în diaspora. ProTV Internaţional este canalul românesc cu cea mai mare distribuţie în lume. Transmite în 40 de ţări şi este al doilea canal TV internaţional din Europa, după Channel One din Rusia.
Ultimele două diplome au fost acordate colaboratorilor Gazetei, care cu mari sacrificii reuşesc să ofere săptămână de săptămână articile interesante cititorilor ziarului. Andi Rădiu şi Miruna Căjvăneanu au fost premiaţi pentru excelenţă în jurnalism.
GALERIE FOTO
Sorin Cehan, Federico Rocca şi Eugen Terteleac
La eveniment au participat 7000 de români
Costinel Popa
Lenuţa Călugăreanu
Iulian Manta
Aurelia Miriţă, Federico Rocca şi Eugen Terteleac
Doina Gradea
Andi Rădiu, Miruna Căjvăneanu, Doina Gradea, Iulian Manta