Guvernul nu a abandonat ideea unei reforme a cetăţeniei dedicate generaţiilor secunde. „Imediat ce Parlamentul va fi terminat cu legea electorală şi reforma instituţională, pentru mine se deschide sezonul drepturilor”, a explicat premierul Matteo Renzi, invitat la „Che tempo che fa”. Printre obiectivele acestei stagiuni a citat parteneriatul civil pentru cuplurile de homosexuali, dar şi principiul ius soli.
„Vom discuta în Parlament, pentru că nu toţi sunt de acord”, a anunţat Renzi. Apoi a prezentat o reformă a cetăţeniei potrivit formulei principiului „ius soli temperato”, sau mai probabil a aşa-numitului ius culturae, potrivit căruia şcoala îi face italieni pe fiii imigranţilor.
Dreptul la cetăţenie, a explicat premierul, s-ar putea să nu fie legat direct de naşterea în Italia, aşa cum în schimb se întâmplă în America unde dacă te naşti, eşti american. Poţi în schimb spune că cel care se naşte în Italia nu e italian, dar că este cel care frecventează aici un ciclu şcolar”. Ar fi în orice caz o modalitate, a încheiat Renzi, pentru „a depăşi aberaţia de astăzi, când trebuie să aştepţi optsprezece ani ca să devii italian”.
Ideea de a lega recunoaşterea cetăţeniei de frecventarea şcolii este prezentă în multe dintre proiectele de lege (peste 20) actualmente în examinarea comisiei de afaceri instituţionale a Camerei. După audierile experţilor şi asociaţiilor, acum se lucrează la redactarea unui test unic de prezentat în Plen, posibil până la finele anului.