Pentru prima dată din 2001, numărul imigranților din Brescia este în scădere: aceasta este prima dată evidențiată de raportul „Imigrație și contexte locale 2013”, elaborat de Centrul de inițiative și cercetări privind migrațiile din Brescia (Cirmib) și prezentat recent la Universitatea Catolică. Raportul oferă cele mai actualizate elaborări statistice, devenite și mai precise datorită recensământului din 2011.
În ultimii trei ani numărul străinilor rezidenți în provincia Brescia a trecut de la 170.736 la 163.029 și incidența lor în populația totală a scăzut de la 13,6% în 2011 la 12,6% în 2012. Creșterea din 2012 a fost inferioară celei din alte provincii lombarde și mediei regionale: Brescia nu mai reprezintă un pol de atracție.
Visul italian s-a terminat, plecăm! „După 12 ani de trudă sunt constrâns să urc în trenul spre România”
Ca naționalitate, continuă să prevaleze românii, cu 26.250 de prezențe (marcând o diminuare de 0,6%), urmați de marocani cu 23.340 (-3%), albanezi – cu 23.280 – care rămân stabili, așa cum rămân și indienii la 18.630, în timp ce scade numărul pakistanezilor (17.220) cu 1,5%.
Alarmă în Italia: 380.000 de străini au rămas şomeri
În ceea ce privește munca, raportul Cirmib observă: „Forța de muncă străină a fost afectată de criză aproape ca cea italiană, dar imigranții trăiesc consecințele cele mai dure în termeni de drepturi; cu toate acestea imigranții au cele mai multe șanse să găsească un loc de muncă, datorită versatilității lor mai mari: cota cea mai înaltă de angajări pe timpul lui 2012 s-a înregistrat în sectorul construcțiilor, mecanic, domestic și cel al restaurantelor”.
Creşte şomajul în rândul românilor, confirmă sindicalistul Gheorghe Ciungara din Roma
În sectorul formării, participarea școlară a minorilor este în creștere (^4,8) și incidența procentuală a elevilor străini în totalul populației școlare a atins o cifră semnificativă: 17,1%. Partea minorilor cu părinți străini născuți în Italia este în creștere (așa-numitele generații secunde): la Brescia sunt născuți în Italia aproape toți copiii din grădinițe care au părinți străini (83,3%), doi din trei în școala primară și unu din trei în cea secundară.
Capacitatea de economisire a imigranților rămâne stabilă: aceasta înseamnă, explică Colombo, că „deși câștigă mai puțin, imigranții trimit aceleași ajutoare în țările de origine, adică se sacrifică mai mult pe ei înșiși și nu banii trimiși. Chinezii, indienii, senegalezii și românii trimit cei mai mulți bani acasă”.