Sfântul şi Marele Mir are o importanţă deosebită pentru creştinii ortodocşi şi s-a pregătit, ȋn 125 de ani de la ȋnfiinţarea Bisericii autocefale române, doar de două
"Sfântul şi Marele Mir ne face pe noi hristoşi"
Uleiul folosit pentru Sfântul Mir provine din Toscana şi este produs de o fermă agricolă care aparţine de generaţii unei familii de italieni. Primo de Sabbata, proprietarul fermei, ne-a povestit in exclusivitate emoţia şi mândria pe care le-a simţit când a aflat că uleiul său a fost ales de către Patriarhia Română pentru a fi folosit la pregătirea Sfântului Mir şi despre ȋntâlnirea sa cu PF Daniel.
Anul trecut, ȋn Joia Mare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a descris astfel importanţa Sfântului Mir, ȋn Catedrala Patriarhală: "Sfântul şi Marele Mir reprezintă darurile Duhului Sfânt, mulţimea darurilor pe care le primim noi după ce ne-am botezat. Hristos, numele Lui, ȋnseamnă 'Cel Uns' şi deci Sfântul şi Marele Mir ne face pe noi hristoşi, adică unşi cu Duhul Sfânt pentru că noi credem ȋn Mântuitorul Hristos, Mântuitorul lumii şi de aceea purtăm numele Lui. Creştin vine de la Hristos. Deci, toţi cei botezaţi am fost unşi cu Sfântul şi Marele Mir". Sfântul şi Marele Mir este folosit pentru Taina Mirungerii şi sfinţirea Bisericilor.
Pentru prepararea Marelui Mir, se arată ȋntr-un comunicat al Patriarhei, "uleiul de măsline a fost oferit ȋn dar de către Episcopia Ortodoxă Română a Italiei şi Mitropolia de Corint (Grecia), iar vinul de către Arhiepiscopia Tomisului. Cele cincisprezece plante aromate şi cea mai mare parte din cele treizeci de uleiuri esenţiale au fost procurate din Egipt, Iordania, Siria, Franţa, Bulgaria, Spania şi de la Ierusalim
Furnizori oficiali
L-am ȋntâlnit pe Primo de Sabbata, fermierul italian care a produs uleiul pentru Sfântul Mir, la ferma sa din Toscana, aşezată pe o colină cu măslini şi viţă de vie: "Trimişi din partea Patriarhiei Române au făcut o cercetare pentru a identifica uleiul extravirgin de măsline cel mai bun de pe ȋntreg teritoriul Italiei şi cel al Greciei. Călugării au ales uleiul nostru şi, astfel, am devenit furnizori oficial ai Patriarhiei Române", ne-a povestit Primo de Sabbata.
Cină cu Patriarhul
Producătorul agricol italian a fost invitat la o cină cu Patriarhul Daniel, fiind "unicul civil invitat la cină”, ţine să precizeze cu mândrie. Iar a doua zi, după ceremonia de sfinţire, am fost invitat la prânz, apoi am făcut fotografii alături de PF Patriarh. In cele din urma a avut loc un schimb de daruri: eu i-am adus PF Daniel o cruce a lui Cimabue in copie de argint şi am primit cadou o icoană aurită cu Sf. Petru şi o diplomă, precum şi un atestat ȋn română şi italiană".
Miruna Căjvăneanu