„Această pâine a doua zi se înnegreşte„
Sub acuzaţie, din nou pâinea din România, care, consideră Cna Salerno, a fost pregătită chiar şi cu doi ani înainte de vânzare, aluatul fiind congelat şi apoi conservat.
„Criza a ajuns pe masa noastră – spune Paolo Quaranta, director Cna Salerno – şi astfel se cumpără pâine la preţ foarte mic. În devafoarea siguranţei şi calităţii. Sarcina noastră este de a proteja produsele locale, de a le apăra şi a avertiza consumatorii”. Cna Salerno se opune pâinii congelate, fiindcă dăunează brutarilor şi consumatorilor.
„Înşelătoria este pe acele etichete pe care deseori le vedem pe rafturi şi care indică faptul că produsul a fost copt şi ambalat în acel punct de vânzare – explică Sergio Casola, preşedintele Cna Salerno – dar se omite să se precizeze de unde provine pâinea şi câţi conservanţi poate conţine. Din moment ce soseşte din locuri atât de îndepărtate, deseori această pâine a doua zi se înnegreşte„.
Un studiu al Cna din Pesaro indică faptul că deseori producţia se realizează în România, unde acum sunt mai multe firme italiene decât româneşti care practică acest comerţ la preţ redus. Toate acestea în dauna brutăriilor de familie, o tradiţie răspândită în întreaga provincie Salerno.
Nicola Guariglia, preşedintele asociaţiei brutarilor din provincia Salerno, vorbeşte de concurenţă neloială: „Pe moment produsul ţi se pare aromat şi bun şi apoi costă mai puţin, dar în realitate consumatorul nu ştie ce e în spatele lui. Şi-l vând drept proaspăt, când de fapt nu e proaspăt”.
E în curs o bătălie legislativă pe acest subiect, dusă la nivel naţional de asociaţiile de profil. Obiectivul este acela de a face să se considere „pâine proaspătă” numai pâinea coaptă în 24 de ore de la frământarea aluatului. În urma acestui fenomen care afectează distribuţia, cei care suferă cel mai mult sunt brutarii care trăiesc din contractele de furnizare în punctele de vânzare cu amănuntul.
Fac faţă în schimb brutarii de modă veche care coc şi vând la tejgheaua lor plină cu făină: „Ne-am schimbat modul de lucru, pentru a oferi un produs cald şi proaspăt – explică Guariglia -. Înainte la şapte dimineaţa era ultima coacere. Apoi eram liberi să ne odihnim pentru că lucram toată noaptea şi zilnic. Astăzi, însă, ne-am conformat cerinţelor clienţilor: coacem pâine caldă pentru ei”.