Duminică, 29 iulie, la secţia consulară a Ambasadei României de la Roma, cei care se prezentau la vot cu documente expirate îşi puteau face pe loc paşaport pentru a putea vota. Un lucru incredibil, având în vedere că pentru un paşaport obişnuit oamenii aşteaptă în general luni de zile. Acum însă, în încercarea disperată de a-i face să voteze chiar şi pe cei cu acte expirate, Ambasada a anunţat pe site că vineri, 27 iulie şi duminică 29 iulie se puteau face paşapoarte temporare pe loc, fără programare.
Unul dintre beneficiarii unui paşaport pentru vot a fost Costel Iancu, 43 de ani, originar din Tecuci, stabilit cu familia la Valmontone, lângă Roma. Costel Iancu a venit la vot la consulat cu buletinul expirat. Portarul secţiei de vot l-a trimis la cealaltă intrare a consulatului, de unde a ieşit un funcţionar consular care i-a explicat că în 10 minute îi face un paşaport temporar, valabil pe un an de zile, contra sumei de 80 de euro.
Omul era hotărât să voteze cu orice preţ: „Vreau să votez pentru că vreau o schimbare”, ne-a spus Costel. Este în Italia din 1999. Acasă a avut mai multe magazine, dar a vândut tot, din cauza taxelor. Munceşte ca zidar şi fierar betonist, şi-a cumpărat casă şi nu crede că se întoarce în ţară, chiar dacă are loc „schimbarea” pentru care a venit să voteze. Are o familie frumoasă, de curând i s-a născut al patrulea copil: „Soţia mea a primit un bonus de 1750 de euro după naştere şi am primit o scrisoare de la primar în care ne felicita. Sunt lucruri care te impresionează.”
Băsescu a obţinut cel mai bun scor la Catania, iar cel mai prost la Bergamo
La ora 20.00, la consulatul de la Roma nu era aproape nimeni. Votaseră până atunci circa 800 de persoane. Am întâlnit un grup de turişti din Drăgăşani, judeţul Vâlcea, veniţi din România, care au renunţat la o plimbare în oraş pentru a veni la vot.
Tot turistă, venită în vizită la copii la Roma, Doina Bâclea, 55 de ani, din Bucureşti. I-a adus şi pe copiii stabiliţi la Roma la vot: „Am venit să votez pentru schimbare”, ne-a spus Doina.
Un fel de turişti au fost şi Florin Mare, 38 de ani, din Reşiţa, şi Neculai Stoica, 29, din Suceava, ambii rezidenţi la Latina: „Am făcut 60 de km să venim la vot. Vrem o schimbare, pentru că ne ajung 10 ani de sălbăticie. Începe să ne urâm unii cu alţii. Dacă se schimbă ceva în ţară, ne întoarcem acasă.”
Milano: Mulţi români n-au ştiut de boicot (Reportaj GR)
Ar vrea să se întoarcă acasă şi Tiriboi Zamfir, 47 de ani, venit la vot cu soţia Geta (47) şi Cristina (25), fiica lor venită în vacanţă la Roma. Originari din Focşani, s-au stabilit la Roma, dar aşteaptă o schimbare pentru a se întoarce. „Am venit să votăm spre binele ţării. Am renunţat la o zi liberă, pentru că am considerat mai important votul nostru. Am vrea să ne întoarcem acasă. Muncim pentru alţii şi în ţară ai noştri îşi bat joc de noi. Fata mea are două facultăţi, acum este înscrisă la masterat, dar nu-şi găseşte un loc de muncă.”
Dacian Nebunu, 38 de ani, din Petroşani, stabilit la Roma cu soţia şi cei doi copii, ne-a explicat fără ocolişuri de ce a venit la vot: „Pentru că nu-mi place Băsescu”.
Sorin Cehan