Cine n-a auzit de marca „Eataly”? Lanţul de supermagazinele unde se găsesc numai produse italiene de calitate, inventat de Oscar Farinetti, a intrat în gura presei, înainte de 18 martie, deschiderea unei noi locaţii la Milano, într-un fost teatru.
Farinetti, apărătorul produselor „Made in Italy” în toate domeniile, a angajat o firmă românească pentru renovarea imobilului din centrul oraşului Milano. Lucrările au fost date unei firme româneşti care a angajat muncitori români plătiţi între 2,75 şi 4,4 euro pe oră, scrie Il Giornale.
„Mă enervează să-l aud lăudând excelenţa italiană şi apoi să văd că recurge la firme străine„, a declarat Fabio Del Carro, secretarul general Filca Cisl din Milano.
Oscar Farinetti, fondatorul lanţului de magazine Eataly
De renovare s-a ocupat firma Cobetra Power din Suceava. Capital social declarat: 500 ron, echivalentul a circa 110 euro, subliniază Il Giornale.
Farinetti a profitat de ocazia „detaşărilor”, tot mai răspândită în rândul marilor firme italiene. Se recurge prin subcontractări la firme bulgăreşti, româneşti, poloneze care au filiale în teritoriu.
Potrivit legii, contribuţiile nu sunt plătite în Italia, ci în ţările de origine. „Dar sunt plătite?” este marele semn de întrebare al sindicatului Cisl, care a implicat în cazul Eataly inspectorii de la Cassa Edile.
Dar „la Milano sunt circa cincizeci, reuşesc cu greu să verifice contractele care au început şi s-au sfârşit în teritoriu, ce să mai zicem de demararea de controale în România”.
Campi Bisenzio, români BĂTUŢI de poliţie pentru că şi-au cerut drepturile la muncă: „Să intervină Ambasada, suntem într-o situaţie critică”
Războiul românilor cu Mondo Convenienza, ARMISTIŢIU până marţi / Consulul Şerbănescu: „O evoluţie pozitivă”
Campi Bisenzio, ce spune cooperativa: „Angajaţii ar trebui să preţuiască lucrul pe care îl au”
Dintre cei 25 de lucrători constructori de la Cobetra şi care s-au ocupat de demolarea şi reconstruirea fostului teatru, după cum se citeşte în contractele transmise la Cassa Edile, 23 sunt „muncitori nespecializaţi în construcţii”, unul singur este expert în restaurări. Există apoi un angajat care în 2012 a semnat „promovarea” din administrator al societăţii la „muncitor nespecializat”.
Legea europeană adoptată şi de Italia stabileşte că muncitorii români în detaşare trebuie să aibă un salariu care să nu fie inferior minimelor contractuale italiene. Însă este ceea ce Cisl defineşte a fi o „mare gaură neagră”. Pentru că „în spatele sistemului detaşărilor se ascund forme de exploatare, şi este aproape imposibil ca muncitorii străini să facă denunţ, există o tăcere absolută”.
Contractele pe care le-au semnat cei 25 de muncitori cu Cobetra au în medie salarii între 500 şi 800 de ron brut (deci între 110 şi 176 de euro) pentru 40 de ore săptămânale de muncă. Tradus: între 2,75 şi 4,4 euro pe oră.
În Cartea unică a lucrătorilor însă, plata „extra” declarată este de 2.100 euro. „O asemenea sumă nu ar fi rea pentru un muncitor nespecializat – remarcă secretarul Cisl. Dimpotrivă, dacă ar fi plătită cu adevărat, îţi vine să te întrebi cum de nu sunt angajaţi muncitori italieni, având în vedere că ar fi mai economici decât românii. Însă tocmai partea „extra” e cea care scapă controalelor italiene. Ne îndoim că muncitorului străin îi rămâne în buzunar suma pentru care a semnat în contract” .
Modelul de lucru „Eataly” alimentează suspiciuni, mai scrie Il Giornale. Recent diferiţi lucrători care muncesc în magazinele lanţului de la Torino, Roma, Firenze sau Napoli au denunţat salariile de foame, 800 de euro pe lună pentru patruzeci de ore săptămânale, inclusiv duminicile. Şi se adaugă practica percheziţiilor la sfârşitul turelor, care s-ar întâmpla în magazinele din Centru-Sud. Angajaţii sunt controlaţi înainte de a ieşi, poate au băgat în geantă vreo conservă, mai denunţă cotidianul citat.