O anchetă jurnalistică din L’Espresso dezvaluie soarta tristă a mii de românce în Sicilia, în zona Ragusa, exploatate şi abuzate de patronii italieni. Angajatorii, denunţă ancheta, profită de starea de necesitate a femeilor, le oferă de muncă, dar le tratează ca pe nişte sclave, abuzându-le chiar şi sexual. Cele care ar ar avea curajul să refuze, sunt ameninţate cu concedierea şi separarea de copii.
L’Espresso descoperă o realitate înspăimântătoare în mediul rural din Ragusa, care se dezvoltă pe fondul mizerie morale din societatea locală, dar şi inacţiunii instituţiilor.
Ancheta, semnată de Antonello Mangano, şi publicată în numărul din 15 septembrie al revistei, se intitulează „Violate în tăcerea câmpurilor din Ragusa, Noua oroare a sclavelor românce”
Cinci mii de femei lucrează în serele provinciei siciliene Ragusa. Trăiesc segregate pe câmp. Deseori cu copii mici. Într-o izolare totală suferă toate felurile de violenţe sexuale. Atunci când merg să avorteze fructul relaţiilor nedorite, la singurl spital din zonă, toţi medicii sunt „obiectori de conţtiinţă”, refuză să facă această operaţie.
În zonă toţi ştiu şi nimeni nu vorbeşte.
Reportaj în lumea de coşmar din Sicilia. Româncele au făcut 762 avorturi într-un an
Ragusa este districtul dublei exploatări a româncelor: agricolă şi sexuală.
Solidaritatea este redusă, chiar şi printre români. Potrivit Ausiliei Cosentini, operatoare socială de la asociaţia Proxima, „lipsa de solidaritate printre români, şi mentalitatea lor de păstrare a tăcerii, se potriveşte cu cea similară a localnicilor. În plus, de câteva luni observ o amplificare a intoleranţei”.
Dar multe românce sunt resemnate. „Dacă eşti obişnuit cu România, aici nu e atât de greu”, explică una dintre femei.
Româncele vin de la Botoşani, una dintre zonele cele mai sărace ale ţării. Şi acolo lucrau pe câmp. Sunt primele care pleacă din România. Soţii, dacă sosesc, sosesc după. Între timp italienii devin stăpânii vieţii şi morţii lor.
În articol este prezentat cazul unei românce căsătorite, care îi îndeplineşte dorinţele patronului. Soţul ei se preface că nu se întâmplă nimic ca să nu-şi piardă locul de muncă.
Avortul este cea mai înspăimântătoare metodă contraceptivă. Din cauza româncelor, Vittoria este prima localitate din Italia ca număr de avorturi, proporţional la numărul de locuitori.
Deseori româncele sunt foarte tinere. Sosesc în spital însoţite de bărbaţi, în general italieni dar uneori şi tunisieni şi albanezi. „Rămân aşezate cu privirea fixată în pământ şi bărbaţii vorbesc în locul lor”, povesteşte o operatoare de la Asl. „Acum câţiva ani un tunisian mi-a adus trei fete românce, toate însărcinate, ca să facă avort. Vorbeau puţin. Când am rămas singură cu ele mi-au spus că lucrau în serele ale căror proprietar era el”.
„În cazul specific din Vittoria femeile se află în imposibilitatea de a întrerupe sarcina fiindcă toţi medicii refuză din motive de conştiinţă”, explică studiul efectuat de „Associazione Diritti Umani”. Numai la spitalul din Modica sunt prezenţi medici care nu refuză, însă creşterea exponenţială a cererilor de avort duce la o prelungire a timpilor de aşteptare, făcând imposibil avortul în cele trei luni prevăzute de lege. Unele femei sunt constrânse să se întoarcă în România pentru a avorta. Altele, în schimb, apelează la structuri abuzive şi la persoane care, în urma unei plăţi însemnate, practică avortul fără a avea competenţa necesară”.
Potrivit femeilor din zonă, vina este a româncelor. Ele sunt cele care îl tentează pe masculul sicilian, prin natura sa „focos”.
Ancheta din L’Espresso ne întoarce în epoca feudală, în care stăpânul avea drept de viaţă şi de moarte asupra supuşilor.
În urma articolului, mai mulţi deputaţi de la SEL au făcut o interpelare în Parlament, au apărut declaraţii de comdamnare făcute de două senatoare PD şi o singură reacţie din partea unei asociaţii româneşti din Italia.
Aşteptăm o reacţie oficială autorităţilor române, care până acum nu a sosit.