Mihaela Iamandii, preşedinta asociaţiei "Roza Vânturilor" din Roma, a participat sâmbătă 23 martie la manifestaţia de la Roma din Piazza del Popolo organizată de Popolo della Libertà (PdL) în sprijinul lui Silvio Berlusconi. Ea a organizat un grup de circa 50 de români, care au fluturat steaguri româneşti şi au manifestat în favoarea liderului dreptei din Italia.
Sâmbătă, 23 martie, din toată Italia au sosit la Roma militanţii PdL, pentru a participa la manifestaţia din Piazza del Popolo. Potrivit organizatorilor, au participat 300.000 de persoane. Berlusconi a vorbit mulţimii, spunând că este persecutat de magistraţi, care vor să-l elimine din politică. «Vor să-l scoată din joc pe liderul a 10 milioane de italieni». Despre situaţia politică, a anunţat: «Suntem gata pentru o nouă campanie electorală. Noi reprezentăm partea cea mai bună a Italiei şi suntem majoritatea în Italia». Berlusconi a cerut ca noul preşedinte al Republicii să fie ales din rândurile centru-dreapta, pentru că stânga ar fi pus mâna deja pe primele funcţii importante din stat. În fine, Berlusconi a spus despre Grillo că seamănă cu un dictator. Au fost prezenţi numeroşi lideri ai dreptei, între care Gianni Alemanno, Alessandra Mussolini, Domenico Scilipoti.
De ce a ales Mihaela Iamandii să susţină PdL şi pe Berlusconi? Despre necazurile judiciare ale liderului ce părere are? Despre scandalul cu fetele şi "Bunga Bunga"?
«Susţin PdL pentru că întotdeauna am găsit mai multă disponibilitate şi deschidere spre comunitatea noastră din partea acestui partid, au fost cei mai sensibili şi mai disponibili la problemele noastre, au încercat să ne spirjine.», spune Mihaela Imanadii.
Despre problemele cu justiţia, ea crede că "dacă într-adevăr erau serioase, dacă erau justificate, ar fi putut să se ajungă până acum la o condamnare, dacă ar fi avut probe, că într-adevăr a făcut nişte infracţiuni.
Cum au reacţionat italienii de la manifestaţie faţă de cei 50 de români cu steaguri? «Italienii? Am fost mândră, pentru că cei cu care ne-am întâlnit ne întrebau "come mai le bandiere romene?", le-am spus că avem dreptul la vot, că suntem persoane care ştim să ne integrăm şi să participăm. Ne-au felicitat foarte mulţi italieni, m-am simţit foarte orgolioasă de acest lucru. Este o imagine prin care dovedim că existăm, ne facem prezenţi prin aspecte pozitive.»
Colaborare cu primăria
Asociaţia Roza Vânturilor, condusă de Mihaela Iamandii, este una dintre cele mai vechi asociaţii româneşti din Italia. A fost înfiinţată în 2003 şi "a fost prima, din toată Italia, care a obţinut o colaboare cu o primărie. La primăria municipiului VIII din Roma am deschis un birou de informare dedicat cetăţenilor români. Zilnic sunt acolo, de luni până vineri, de la 8.30 la 13, şi ofer oamenilor informaţii."
Mihaelavrea să candideze pe listele PdL la municipiul VIII, la alegerile din 26-27 mai. Singura experienţă electorală a fost cea din 2004, când a candidat la funcţia de consilier adjunct la primăria muncipiului VIII, şi a avut al doilea număr de voturi între candidaţi.
Mihaela le explică oamenilor că pentru a vota, trebuie să se înscrie pe listele electorale. Până acum, spune că a înscris pe liste circa 1000 de înscrieri. Este puţin, având în vedere că pe raza municipiului locuiesc 16.000 de români, fiind zona cu cei mai mulţi români din Roma.
Campioană naţională
Mihaela este de 13 ani în Italia, cu fetiţa sa. Vine din Roman, unde a fost profesoară de sport la un liceu. Atletă de performanţă, Mihaela a fost campioană naţională a României la 800 de metri şi campioană universitară în Italia, la aceeaşi disciplină."Au fost campionatele universitare organizate în Italia în 1990, unde am obţinut medalia de aur." Are titlul de maestru al sporturilor.
Experienţa PSD
Pe 2 februarie 2013, Mihaela Iamandii a participat la şedinţa de înfiinţare a filialei PSD Borghesiana – Roma, unde a şi fost aleasă în funcţia de secretar general. Ulterior şi-a dat demisia. Cum se împacă această experienţă cu intenţia de a candida pentru dreapta? "La inaugurarea PSD Borghesiana am fost inivitată de un prieten din copilărie, Cristi Nahoi, cel care a înfinţat această filială. Am avut surpriza să fiu şi aleasă secretar al filialei. Eu atunci nu am vrut să stric petrecerea şi să refuz, însă după câteva zile, i-am explicat lui Cristi Nahoi că rămânem prieteni, că pot să-l ajut în proiectele pentru comunitate, însă eu trebuie să demisioniez.
Pe mine nu ma interesează culoarea politică a celor care vor să facă ceva pentru comunitate. Dacă ei au un proiect valabil pentru comunitate, eu oricum îi susţin. Trebuie să ne ajutăm între noi şi să ne susţinem, o facem pentru români, nu o facem pentru cei de stânga sau dreapta."
Experienţa PDL
Mihaela a avut în schimb o experienţă neplăcută cu filiala PDL Italia. "Cu PDL din România am avut intenţia de a colabora în 2008, însă am avut surpriza neplăcută să fiu înlăturată în mod voit şi a fost un dezinteres din partea domnului senator Badea să colaboreze cu mine.
Când a fost organizată o şedinţă de alegere a preşedintelui PDL Italia, eu nu am fost invitată, chiar dacă am făcut circa 500 de înscrieri în partidul lor. Şi când m-am prezentat totuşi la alegeri, mi-au spus că nu pot să particip la acea şedinţă şi mi-au spus că trebuie să părăsesc locul respectiv. M-au dat afară! Oamenii veniţi cu mine au început să facă scandal. Tu nu poţi să dai afară nişte români ca pe nişte delincvenţi. Apoi am întrerupt orice relaţie cu ei."
Sorin Cehan