Smogul asediază Roma, în ciuda interzicerii circulației mașinilor diesel. Microparticulele Pm10 sunt peste nivelul maxim admis în 11 unități de control.
Calitatea aerului din Roma se înrăutățește, în ciuda deciziei Primăriei de a bloca circulația tuturor vehiculelor diesel (inclusiv cele de ultimă generație, Euro 6) și a celor mai poluante pe benzină, în interiorul așa-numitei zonei verzi, timp de trei zile consecutive (marți, miercuri și joi).
Potrivit ARPA Lazio (Agenția regională de protecție ambientală), joi 16 ianuarie, limitele Pm10 cerute de lege (50 micrograme pe metru cub) au fost depășite în 11 unități de control din cele 13 care monitorizează calitatea aerului din Capitală, potrivit agenției de presă ASKA News.
Astfel, orașul este în a zecea zi consecutivă de depășire a limitelor de concentrații de particule fine, dar, mai presus de toate, analizele de joi arată o înrăutățire comparativ cu cele de marți și miercuri.
Potrivit ARPA Lazio, joi nivelurile maxime de Pm10 au fost depășite în stațiile de control din Preneste, Francia, Magna Grecia, Cinecittà, Villa Ada, Fermi, Bufalotta, Cipro, Tiburtina, Arenula, Malagrotta.
Zona Tiburtina a fost confirmată ca fiind una dintre cele mai poluate din Capitală, cu cea mai mare depășire (82 ug / m3), dar nu a mers mult mai bine în Magna Grecia (70) , Cinecittà și Bufalotta (69), Malagrotta (67) și Preneste (64). Primăriaa a stabilit și pentru vineri interdicția circulației (de la 7.30 la 10.30 și de la 16.30 la 20.30) în centura verde pentru toate vehiculele diesel până la Euro 6 și pentru cele mai poluante vehicule, în timp ce duminica se desfășoară „duminica ecologică” cu oprirea totală a circulației pentru toate autovehiculele din „Centura verde” (între orele 7.30 – 12.30 și între 16.30 și 20.30)
Italia este a doua țară UE cea mai poluată, după România
Conform datelor colectate în timp real de proiectul indicelui calității aerului mondial, Italia e pe locul 13 în lume pentru cea mai proastă calitate a aerului.
Italia este a doua țară din Uniunea Europeană cu cea mai slabă calitate a aerului. Doar România stă mai rău ca Italia, conducând clasamentul mondial, susține Europe Today, citând date din „World air quality index“.
Trebuie specificat faptul că acest clasament este actualizat în timp real și, prin urmare, trebuie luat în considerare că, dacă este zi în Italia, prin urmare cu niveluri mai ridicate de smog, în altă parte este noapte. Acestea fiind spuse, două lucruri sunt sigure: Italia se situează în grupul de țări în care nivelul de poluare „poate prezenta riscuri grave pentru sănătatea umană”, în special pentru copii și vârstnici.
Comparativ cu celelalte țări din UE, Italia e pe locul doi, după România, precedând, în acest clasament UE, Franța, Polonia, Croația și Republica Cehă, toate fiind țări care fac parte din banda roșie, a treia cea mai proastă în indicele calității aerului mondial.
Centura portocalie include Grecia, Bulgaria, Spania și Austria. Urmează apoi țările din banda galbenă, unde nivelul de poluare este considerat „moderat” și care include, printre altele, Germania, Portugalia, Danemarca și Suedia. În cele din urmă, în zona verde, cea mai „curată”, există Cipru și Lituania. Acest indice de calitate a aerului se bazează pe măsurarea emisiilor de particule (Pm2.5 și Pm10), ozon (O3), dioxid de azot (NO2), dioxid de sulf (SO2) și monoxid de carbon (CO).
Italia s-a situat în topul clasamentului pentru decesele premature cauzate de dioxidul de azot, cu aproximativ 14.600 de victime, și ozon (3000 de decese), în timp ce este a doua pentru particule fine PM2,5, responsabile pentru 58.600 de morți.
Torino își dispută cu Paris și Londra titlul de orașul european cel mai poluat de NO2 și, printre orașele mai mici, Padova se remarcă pentru concentrația medie ridicată de PM2,5 și PM10.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ