in

Moldovenii au cucerit Roma: majoritatea românilor care s-au stabilit în capitală vin din zonele sărace din estul țării

Românii care trăiesc la Roma sunt în bună parte originari din satele Moldovei, una dintre regiunile cele mai sărace ale României care mai întâi a cunoscut migrațiile interne determinate de programele de urbanizare în masă din anii ’70-’80 și apoi, după criza industrială post 1989, reîntoarcerea în mediul rural și emigrația în străinătate a primilor pionieri din județele Botoşani, Suceava, Vrancea, Bacău, Galaţi și Vrancea.

Acestea sunt doar o parte dintre rezultatele publicate de Antonio Ricci, cercetător la Centrul de Studii Cercetări IDOS, care a întocmit în ultimul raport capitolele despre comunitatea românească de la Roma. Pentru analizarea prezenței românești în Italia și la Roma, Antonio Ricci a intervievat-o pe jurnalista Miruna Căjvăneanu.

O cincime dintre românii rezidenți în Italia trăiește în Lazio (207.050 la 1 ianuarie 2014). Numai provincia Roma de una singură găzduiește 160.356, dintre care 54,9% sunt femei.

Roma nu numai că este prima provincie în care se stabilesc românii din Italia, ci se și caracterizează printr-o puternică incidență teritorială cu totul specială: la Roma, de fapt, este român aproape un străin la fiecare trei.

Sunt puține provincii care înregistrează o incidență teritorială superioară: primatul îl deține Enna, unde este român un străin la fiecare doi (54,8%), în timp ce incidențe foarte semnificative se semnalează la Torino (45,6%), unde au reședința 101.367 de români, și în provinciile laziale: Viterbo (47,6%), Latina (42,4%), Rieti (41,7%), Frosinone (39,8%) și apoi Roma (31,6%).

Numai jumătate dintre românii rezidenți în provincia Roma trăiește în capitala Roma (47,7%, echivalentul a 76.431 de persoane).

În toate localitățile provinciei Roma românii sunt prima colectivitate ca număr de rezidenți. Contrar unei răspândite percepții, potrivit căreia s-au stabilit în special în localitățile litoralului, grupurile cele mai importante sunt plasate în manieră nediferențiată în jurul centurii, Grande Raccordo Anulare: prima pe listă este Guidonia (6.897 de rezidenți), urmată de Tivoli (4.791), Fiumicino (4.315), Ladispoli (4.214) și Fonte Nuova (3.305). În localitățile cele mai mari, precum Guidonia sau Tivoli, incidența românilor în totalul străinilor rezidenți înregistrează niveluri record de peste 60% (64,2% și respectiv 69,2%).

La Roma trăiesc 160.000 de români, echivalentul populației orașului prezidențial Sibiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Bătrânii orfani” îşi aşteaptă copiii plecaţi peste hotare

În sfârşit trecem graniţa pe autostradă! S-a deschis autostrada care leagă România de Ungaria şi un nou punct de frontieră la Nădlac