Ministrul Muncii din Italia: ”1,2 milioane de români lucrau în Italia. Astăzi, sunt mai puțin de un milion, au emigrat în alte țări”.
Ministrul muncii și politicilor sociale din Italia, Andrea Orlando, a analizat, luni, situația ocupării forței de muncă din Peninsulă, dând exemplul muncitorilor străini, în special al românilor, care, după pandemie, preferă să meargă către alte țări pentru a munci.
„Înainte de pandemie, 1,2 milioane de români lucrau în Italia. Astăzi, sunt mai puțin de un milion, pentru că au emigrat în Germania, Marea Britanie, Olanda, unde, pentru același angajament și aceeași muncă, sunt plătiți mai bine. Tinerii noștri pleacă în străinătate pentru că sunt plătiți mai bine și li se oferă perspective. Companiile „atomizate”, cu mai puțin de 15 angajați, nu le dau nimic”, a declarat ministrul Orlando, citat de La Nazione.
Ministrul Muncii din Italia a analizat situația ocupării forței de muncă
În cadrul unei întâlniri la care au participat numeroși politicieni și jurnaliști, ministrul și-a început discursul pe baza a două intervenții. „Domnule ministru, suntem generația cea mai educată din istoria Italiei și cea care are cele mai puține oportunități de a lucra”, a sesizat un vorbitor.
Luciano Tancredi, redactor-șef al cotidianului Il Tirreno și moderator al întâlnirii, a întrebat: „Ce face guvernul pentru a reduce flagelul muncii la negru, gri și prost plătite?”.
Alegeri locale: 47 cetățeni români, rezidenți în Italia, vor să devină consilieri locali
„Trebuie să revizuim piața muncii”, a declarat ministrul Orlando, „să eliminăm aspectul contractual și să creștem salariile, aducându-le la standarde mai ridicate. Nu este un lucru revoluționar, ci pentru a avea grijă de stabilitatea socială a țării. Vom vorbi despre acest lucru la următoarele alegeri și sper că partidul nostru va pune această problemă în centrul programului electoral”.
„Te-ai duce să muncești pentru 650 de euro pe lună, cheltuind poate 150 pentru a-ți găsi un loc de muncă? Trebuie să creștem venitul din muncă, contractele trebuie revizuite, trebuie să abordăm și să rezolvăm problema muncii precare, pentru că avem mulți, prea mulți oameni care, deși au un loc de muncă, rămân sub pragul sărăciei”, a declarat ministrul.