Presedintele sedintei de marti a Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a anunta ca returneaza motiunea simpla depusa de deputati ai ACL „Guvernul Ponta isi bate joc de milioanele de romani din afara granitelor tarii”, pe motiv ca aceasta nu respecta prevederile regulamentare si constitutionale, scrie ziare.com.
Hrebenciuc a facut acest anunt la sfarsitul sedintei de plen, aratand ca returneaza motiunea depusa la inceputul sedintei deoarece este „un atac la CV-ul ministrului delegat Bogdan Stanoevici„. El a aratat ca motiunea nu respecta articolele din Constitutie si din Regulament care precizeaza ca motiunile se refera la situatii de politica interna sau externa.
ACL a anuntat, marti, in plenul Camerei Deputatilor, la inceputul sedintei, depunerea motiunii simple „Guvernul Ponta isi bate joc de milioanele de romani din afara granitelor tarii”.
„Incepand din 5 martie 2014, romanii asista la cea mai slaba reprezentatie din cariera actorului Bogdan Dragos Aurelian Marian Stanoevici, distribuit de regizorul Victor-Viorel Ponta in rolul de ministru delegat pentru romani de pretutindeni. In locul unui ministru competent si preocupat de comunitatile romanesti din afara granitelor, Guvernul Romaniei are un om fara experienta, numit intr-o functie despre ale carei atributii nu are habar.
Oricat ar mima interesul si implicarea in rezolvarea problemelor Diasporei, a venit timpul ca actuala Putere sa realizeze ca rolul lui Bogdan Stanoevici este complet gresit, ca este timpul ca acesta sa paraseasca scena politica unde, alaturi de colegii sai de guvernare, s-a facut remarcat doar prin minciuna, ipocrizie, cinism si impostura in relatia cu romanii din afara granitelor tarii„, se arata in textul motiunii.
De asemenea, semnatarii au acuzat ca Bogdan Stanoevici nu este potrivit pentru functia de ministru delegat al romanilor de pretutindeni.
„Nici daca i s-ar fi cerut un CV, numirea domnului Bogdan Stanoevici ca ministru delegat pentru romanii de pretutindeni nu ar fi avut sens. Desi spune ca a trait 22 de ani in afara tarii, la Paris nu s-a implicat niciodata sa cunoasca si sa ajute comunitatea romaneasca din Franta. Nici cand locuia acolo, nici acum.
De altfel, la audierea de dinaintea investirii in functie, domnul ministru nici macar nu a putut estima cati cetateni romani locuiesc pe pamant francez, care sunt cele mai importante comunitati din Hexagon si unde se afla acestea, cum, de altfel, nu a fost niciodata in stare sa faca o evaluare numerica aproximativa a celor ale caror interese si drepturi pretinde ca le reprezinta si le apara.
Constatam ca, la sapte luni de la numirea domnului Stanoevici in Guvern, CV-ul sau de ministru este, in continuare, GOL. Nici urma de proiect initiat de domnia sa pentru romanii din afara, nereusind sa continue nici macar programele deja bugetate pentru acest an, intre care o promovare a traditiilor romanesti prin festivaluri si serii de spectacole, sau demararea unui proiect concret, consistent si vizibil de reinviere si pastrare a limbii romane in comunitatile noastre istorice”, potrivit motiunii.
Semnatarii adauga: „Imprumutand acelasi stil populist ca si seful sau din Guvern, ministrul Bogdan Stanoevici s-a deprins repede cu minciuna, cu ocolirea adevarului, cu diversiuna ieftina. Ca si premierul Victor Ponta, domnul Stanoevici vrea sa lase impresia ca este eficient, ca ia parte la viata romanilor din afara granitelor cand, in fapt, participa la intalniri sterile, lipsite de orice concluzii sau rezultate menite sa schimbe viata cetatenilor.
Strategia sa este una de imagine, identica cu cea a premierului Victor-Viorel Ponta care impanzeste presa cu comunicate despre intalniri cu reprezentantii comunitatilor romanesti din afara, cand in fapt, este vorba despre sedinte de partid la care iau parte militantii PSD din strainatate. Mai mult, Victor Ponta si ucenicul sau, domnul Stanoevici alearga sa isi faca poze cu personalitati care, in afara amabilitatii de a accepta sa fie fotografiati protocolar alaturi de cei doi, evita sa intre intr-un dialog cu acestia”.
Deputatii PNL si PDL solicita Guvernului sa-si prezinte strategia privind rezolvarea principalelor probleme cu care se confrunta romanii din afara tarii – inclusiv valoarea taxelor consulare si repatrierea corpurilor neinsufletite -, precum si care sunt programele guvernamentale si masurile initiate sau aflate in lucru pentru ca acesti cetateni sa fie incurajati si sprijiniti sa se intoarca in Romania.