in

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a demisonat: «Nu accept ca MAE să încalce legea»

Primul sacrificat în lupta pentru voturile diasporei şi scandalul legat de insuficienţa secţiilor de vot. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi-a anunţat demisia, acuzând presiuni din partea lui Iohannis şi Băsescu pentru ca MAE să încalce legea şi să înfiinţeze mai multe secţii de votare.

„Pentru că doresc să respect legea, am decis să-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe al României„, a anunţat Corlăţean, citat de Gândul.

Apeluri pentru demisia lui Corlăţean au venit chiar din ziua primului tur de scrutin, 2 noiembrie, de la Preşedinte, candidaţi, grupuri politice sau apolitice din străinătate. Iniţial, premierul Victor Ponta, ca şi vicepremierul Liviu Dragnea au spus că nu i se poate reproşa nimic, nici lui, nici MInisterului deExterne. Primul semn că se merge spre sacrificarea lui Corlăţean a venit de la Victor Ponta, care a anunţat că dacă un singur om nu va putea în diaspora în 16 noiembrie, ministrul de Externe şi echipa sa vor plăti cu funcţiile.


După mitingurile de duminică, 9 noiembrie, din ţară şi străinătate organizate în semn de solidaritate cu cei care nu au putut vota în diaspora, Titus Corlăţean a decis să se retragă. Apelurile la demisia lui Corlăţean au venit din toate mediile – atât din partea preşedintelui Traian Băsescu, cât şi a liderilor opoziţiei şi a românilor din ţară şi din străinătate care au protestat faţă de proasta organizare a primului tur de scrutin din cadrul alegerilor prezidenţiale.

Corlăţean a anunţat că-şi dă demisia de la MAE, acuzând presiunile făcute de Traian Băsescu şi Klaus Iohannis şi precizând că „nu acceptă ca MAE să încalce legea”. Corlăţean a precizat că nu vor fi înfiinţate noi secţii de votare în diaspora.

„L-am informat pe primul ministru că am decis să-mi depun mandatul de ministru de Externe. Am obligaţia să asigur, împreună cu echipa MAE, respectarea legalităţii, dar şi prezervarea imaginii şi prestigiului instituţiei MAE. Am decis să-mi depun mandatul. Nu pot să accept şi nu accept să încalc legea şi legalitatea, nu pot accepta ca instituţia MAE să fie forţată să încalce legea şi legalitatea pe considerente de interese politice şi electorale ale domnilor Băsescu şi Iohannis. Nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din turul II pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate. În consecinţă, pentru că doresc să respect legea, am decis să-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe al României”.

Biroul Electoral Central a comunicat că MAE ar putea să analizeze înfiinţarea de noi secţii, sugerând că din punct de vedere legal nu ar exista piedici.

„MAE îşi menţine integral poziţia potrivit căreia nu există bază juridică, legală, pentru suplimentarea la turul II cu noi secţii de votare în străinătate. Nici legea, prin art. 54, nici alte dispoziţii legale importante din legea respectivă, inclusiv proceduri, paşi, nici hotărârea BEC din 4 noiembrie nu permite tragerea acestei concluzii potrivit căreia se pot înfiinţa noi secţii de votare în străinătate. „, a mai spus Titus Corlăţean.

Titus Corlățean la întâlnirea cu ambasadorii: ”Creștem numărul de cabine și de ștampile. Asigurăm echipe suplimentare de sprijin din partea MAE”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

PSD Italia: Nu toţi românii din diaspora votează cu Iohannis, cerem oprirea isteriei anti-Ponta

Consilieri români din Italia: „Am cerut înainte de turul 1 mai multe secții de votare, am fost refuzați de MAE”