„Sunt un român de pretutindeni. Sunt actor de meserie, nu sunt om politic. Pentru mine, lucrul cel mai important este dialogul, chiar şi atunci când este în contradictoriu.” Aşa s-a prezentat ministrul Bogdan Stanoevici, sâmbătă, 26 aprilie, la întâlnirea cu reprezentanţii asociaţiilor româneşti de la Accademia di Romania, la Roma.
Ministrul a explicat că dacă ar putea, ar scoate din memoria colectivă proverbul cu capra vecinului, pentru ca asociaţiile să colaboreze. Banii pentru proiecte sunt puţini, aşa că, dacă ar fi comunicare între asociaţii, s-ar putea face proiecte mai mari sau ar putea renunţa unele în favoarea altora, alternativ. „Ce e mai bine, să împărţim la cât mai mulţi aceşti bani? Sau unii să primească în acest an, alţii anul următor?” O utopie.
Un alt proverb pe care l-ar şterge din memoria colectivă ar fi „Capul plecat sabia nu-l taie”. «Trebuie să fim mândri că suntem români.», a spus ministrul. Exact subiectul intervenţiei Danielei Hondrea, de la asociaţia „Spirit românesc” din Pomezia: «Copiii noştri care sunt născuţi aici, se ruşinează de a vorbi româneşte. Românii noştri nu mai au mândria de a fi români, pentru că nu se face nicio acţiune concretă de către guvernul român pentru a ne simţi sprijiniţi. Încercăm să le stimulăm românilor patriotismul.”
Gata cu hoţia! Ministrul diasporei anunţă: „Mulţi bani din proiecte au ajuns în maşini şi în vile. Vom reanaliza cu procurorii toate finanţările»
Multe discuţii despre finanţarea proiectelor. Despre bani! Ministrul a repetat cam aceleaşi lucruri spuse în Timoc, dar s-a ferit să dea exemple concrete: «Există mult prea multe asociaţii care încearcă să trăiască din banii de la guvernul României. Există foarte multe asociaţii care s-au născut la o garsonieră şi după proiecte s-au mutat la vilă. Există şi astfel de cazuri. Nu iese fum fără foc.»
DRP reanalizează proiectele cu procurorii: Revoluţie sau carnaval?
Iulian Manta, de la Asociaţia „Vocea Românilor”, a atras atenţia că astfel de afirmaţii sunt exagerate: «Noi am primit anul trecut pentru spectacolul „Acasă la Români” 10.000 de RON. Eu nu cred că se poate vorbi de vile la astfel de sume. De fiecare dată punem bani din buzunar la astfel de acţiuni. Anul acesta am depus din nou cerere de finanţare, şi nu am mai primit nimic. Dar spectacolul se va face oricum.»
Ministrul a dezvăluit că a aflat de presiuni care s-ar fi făcut la aprobarea proiectelor. Din această cauză, proiectele vor fi reanalizate, după ce din comisie a fost îndepărtată o persoană, pârâtă de colegi că ar fi ţinut partea anumitor asociaţii. S-au primit peste 200 de reclamaţii, după anunţarea rezultatelor sesiunii de finanţări. O altă dezvăluire, tot fără exemple concrete: «În anii trecuţi au fost finanţate proiecte politice. Aşa ceva nu se va mai întâmpla. Noi nu finanţăm partidele politice din diaspora.»
Au fost mai multe solicitări din sală: Să se dezvolte o platformă de promovare a turismului, pentru că românii din Italia sunt dornici să-şi facă vacanţele în România. Ambasada să organizeze transportul oamenilor la vot, având în vedere că sunt puţine secţii de votare. Să se distribuie tricouri cu „mândru că sunt român” nu numai românilor, ci şi italienilor. Să se reintroducă pe paşaport pagina în care erau trecuţi minorii, pentru că obţinerea actelor pentru copii în România durează prea mult. În librăriile italiene să se introducă la vânzare cărţi în limba română.
O solicitare aparte a venit de la Vasile Bob, reprezentantul PMP în Italia: «În fiecare sector din Bucureşti să se organizeze câte două secţii de votare, aşa vor vedea românii de acasă ce înseamnă să ai 15 secţii de vot la 1,5 milioane de români din Italia.» Bogdan Stanoevici a promis că o va spune „într-o emisiune”!
Daniel Bostaca, preşedinte asociaţia Roma…nia, l-a invitat pe ministru la Anagnina, „unde se adună românii duminica”. Având în vedere că a doua zi trebuie să asiste la ceremonia de canonizare a celor doi papi, Bogdan Stanoevici a spus că va încerca să ajungă acolo la viitoarea vizită la Roma. Mai întâi însă va face o vizită în nord, pentru a se întâlni cu asociaţiile româneşti din zonele Milano şi Torino.
Sorin Cehan