Cu 759 de voturi, Sergio Mattarella a fost ales sâmbătă din nou Președinte al Republicii. Este al doilea cel mai votat șef de stat, după Sandro Pertini, care a fost ales cu 832 de voturi. În primul său mandat, Mattarella a obținut 65 de voturi, scrie Secolo d’Italia.
Aplauzele și uralele parlamentarilor
Rezultatul acestui al optulea tur de scrutin a fost întâmpinat cu aplauze deosebit de lungi în Camera Deputaților.
În special, Partidul Democrat a fost în extaz. Șeful PD, Enrico Letta, este considerat artizanul acestei „victorii”, după ce dreapta aparent unită – partidele conduse de Meloni, Salvini și Berlusconi – nu au reușit, deși ar fi putut, să impună un candidat.
În același timp Draghi rămâne premier, peste un guvern neschimbat, evitând astfel riscurile formării unei noi majorități sau a alegerilor anticipate. Astfel Draghi își va continua planurile de combatere a pandemiei cu impunerea unor restricții din ce în ce mai dure și eventual a vaccinării obligatorii.
De la 1 februarie, Italia modifică cerințele de intrare în țară pentru călătorii din UE
Voturile pentru Președintele Republicii
Pe lângă Sergio Mattarella, au obținut voturi: Nordio 90; Din Matei 37; Berlusconi 9; Belloni 6; Casini si Draghi 5; Caseta 4; Berrino, Cassese, Primo di Nicola , Giorgetti, Filippo Grassia și Marcello Pera 2. Crosetto 1. Voturile pierdute au fost 18, buletinele de vot 25, nule 13. Cei prezenți au fost 983, niciunul nu s-a abținut.
Potop de elogii
A urmat apoi un potop de elogii de la exponenți ai partidelor care au susținut candidatura, toți „recunoscători” , toți mulțumiți de „conducerea autoritară” și de „vestea excelentă” și „splendidă pentru țară”.
„Realegerea lui Sergio Mattarella la Președinția Republicii este o veste splendidă pentru italieni. Îi sunt recunoscător Președintelui pentru alegerea sa de a sprijini voința foarte puternică a Parlamentului de a-l realege pentru un al doilea mandat”, a comentat premierul Mario Draghi.
Felicitări de la Landini, Bonomi și papa
Landini și Bonomi au fost primii care i-au felicitat
Din momentul depășirii cvorumului, votul a fost o rutină și au început să curgă mesajele de felicitare. Primul mesaj relansat de agenții a fost al lui Maurizio Landini, liderul celui mai important sindicat din Italia, care i-a transmis lui Mattarella „felicitări și cele mai bune urări din partea tuturor CGIL”. Imediat după, a venit rândul președintelui industriașilor din Confindustria, Carlo Bonomi.
La scurt timp a apărut și telegrama Papei Francisc, trimisă președintelui reales:
„În aceste vremuri caracterizate de pandemie, în care s-au răspândit multe greutăți și incertitudini, mai ales la locul de muncă, iar frica a crescut, alături de sărăcie care duce la retragerea în sine, serviciul dvs. este și mai esențial pentru consolidarea unității și transmiterea de liniște pentru țară”.
„Doresc să transmit cordiale felicitări – scrie Papa în mesajul către Mattarella – pentru realegerea dvs. în funcția supremă a Republicii Italiene și să-mi exprim cele mai bune urări pentru îndeplinirea înaltei dvs. sarcini, pe care a primit-o cu un spirit de disponibilitate generoasă”.
„Vă asigur de rugăciunile mele – conchide Papa Francisc – pentru ca să puteți continua să sprijiniți dragul popor italian în construirea unei conviețuiri tot mai frățești și să-l încurajați să înfrunte viitorul cu speranță. Fie ca sfinții patroni ai Italiei să vă însoțească și să mijlocească pentru dvs.”.
Meloni înfuriată: «Ce sarbatoresc? Că salariul este sigur”
Giorgia Meloni, liderul Fratelli d’Italia, este singura care nu a manifestat bucurie. Ea a declarat: «Parlamentarii sunt euforici pentru că nu au schimbat nimic și pentru că l-au forțat pe Mattarella la un alt mandat. Ce sărbătoresc ei? Că salariul este sigur”, a scris Giorgia Meloni pe Twitter. Ea a avertizat că centrul-dreapta urmează să fie „refondat” în cursul zilei.
Obligația de vaccinare, Meloni: „Guvernul de stânga vrea teroare”
Mai dur a fost colegul ei de partid, Fabio Rampelli, care a scris pe Facebook „în seara asta îmi voi putea privi copiii în ochi”. Spre deosibire de Salvini, a vrut să sugereze. Salvini care a trădat, alături de Berlusconi, înțelegerea forțelor de dreapta cu privire la a vota uniți.
Rampelli l-a desființat pe Salvini, publicând postarea acestuia din 29 ianuarie 2015, de la prima alegere a lui Mattarella.
Iată ce scria Salvini atunci: „Președintele cato-comunist Mattarella? Fondator al Ulivo, adjunctul lui D’Alema, ministru cu De Mita. Și judecător al acelei Curți Constituționale care a furat referendumul italienilor pentru a anula legea Fornero. În fața „noului”… Dacă Berlusconi și oamenii lui îl vor vota, ce le vor spune alegătorilor lor? Mattarella – scria liderul Ligii la acea vreme – nu este președintele meu”.