Menu
in

Mașini românești în Italia, interpelări în Parlamentul României: «Campanii de discriminare organizate de Poliția italiană»

După intrarea în vigoare a decretului care interzice rezidenților de mai mult de 60 de zile să conducă mașini cu numere străine în Italia, în 4 decembrie, chiar în primele zile a existat un val de mașini românești sechestrate și șoferi români amendați. Au fost prinși pe picior greșit, nu au fost informați, mai ales că legea s-a publicat în 3 decembrie și a intrat în vigoare în ziua următoare, fără a exista o perioadă de tranziție, de grație, în care cei aflați în această situație – și este vorba de zeci de mii de români – să poată să își ducă mașinile acasă sau să nu mai circule. Legea a fost aplicată drastic din prima zi.

În România s-a aflat imediat despre situația grea a șoferilor români din Italia. Cu privire la această chestiune s-au sesizat și câțiva parlamentari, care au interpelat imediat guvernul. Este vorba de Constantin Codreanu, deputat PMP, Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Pavel Popescu – deputat PNL de Timiș, Sorin Ioan Bumb – deputat PNL de Alba și Eugen Tomac, deputat, președintele PMP.

De remarcat că numai Constantin Codreanu este deputat ales de diaspora, dintre ceilalți 5 parlamentari aleși în străinătate, nimeni altcineva nu a reacționat. Trebuie remarcat și că parlamentarii sunt ferm convinși că este vorba de un atac xenofob la adresa românilor, unul susține chiar că „românii din Italia au devenit țintele unor campanii de discriminare organizate de Poliția italiană”.

Iată, pe scurt, ce au cerut deputații în interpelări și ce a răspuns Ministerul de Externe.

Constantin Codreanu a întrebat ministrul de Externe care sunt acțiunile concrete ale ministerului și ale Guvemului pentru protejarea drepturilor și libertăților românilor rezidenți în Italia în legătură cu modificările aduse Codului rutier italian.

«Italia, statul eu cea mai numeroasă comunitate din diaspora românească (circa 1,2 milioane de persoane), a introdus recent modificări în Codul rutier (articolul 93), prin adoptarea Decretului-lege nr. 113/2018 . Modificările crează o situație premeditat conflictuală și sunt de natură să afecteze grav interesele, drepturile și libertățile cetățenilor români rezidenți în Peninsula italică.

Ele sunt de asemenea susceptibile de a avea un substrat politic defavorabil tuturor străinilor care muncesc în Italia și sunt nevoiți să călătorească frecvent în statele lor de origine. Există voci care susțin că modificările operate în Codul rutier italian ar avea un caracter xenofob.

Potrivit declarațiilor liderilor comunității românilor din Italia, circa 35% dintre mașinile membrilor comunității sunt înmatriculate în România.

În această situație, cer Ministerului Afacerilor Exteme să întreprindă în regim de urgență toate măsurile care se impun pentru clarificarea ei și pentru neadmiterea discriminării cetățenilor români rezidenți în Italia.», a scris deputatul Codreanu în interpelare. El a solicitat MAE să comunice ce demersuri a întreprins, câți români au primit asistență de la ambasadă și ce va face Guvernul în plan bilateral și european „în vederea protejării drepturilor și libertăților cetățenilor români rezidenți în Italia, grav afectați de modificările aduse Codului rutier italian”.

Deputatul Pavel Popescu (PNL Timiș) l-a întrebat pe ministrul de Externe Teodor Meleșcanu ce modalități de sprijin a cetățenilor români are în vedere, în afara informării online?

Deputatul Sorin Ioan Bumb (PNL Alba) i-a interpelat pe Natalia Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, și pe Teodor Meleșcanu, cu privire la „Confiscarea în masă a mașinilor românilor din Italia”:

«Românii din Italia au devenit, recent, țintele unor campanii de discriminare organizate de Poliția italiană, după intrarea în vigoare a unor modificări la codul rutier italian. Astfel, numeroși români din Italia au fost amendați cu sume importante sau mașinile le-au fost sechestrate sau chiar confiscate pentru că erau înmatriculate în România. Vă rog sa-mi comunicați care sunt măsurile pe care ministerul condus de dumneavoastră le-a luat pentru a-i proteja pe românii din Italia în fața acestor discriminări, precum și dacă ați informat autoritățile europene cu privire la încălcarea dreptului la liberă circulație a unor cetățeni europeni, de către Poliția italiană.», a scris deputatul Bumb în interpelare.

În fine, deputatul Eugen Tomac, președintele PMP, se adresează prim-ministrului Viorica Dăncilă, cu privire la „Situația îngrijorătoare a românilor după modificarea Codului Rutier italian”.

«… măsuri profund discriminatorii și care îngrădesc libera circulație a cetățenilor europeni, un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Cetățenii români care trăiesc și muncesc în Italia trebuie să fie protejați, nu sancționați. Aceștia trăiesc într-o stare de nesiguranță continuă, fiind vânați la propriu. (…)», a scris Tomac, solicitând intervenția „de urgență” a Vioricăi Dăncilă „pentru identificarea unei soluții pentru cetățenii noștri.”

Răspunsul MAE

Răspunsurile ministrului de Externe la aceste interpelări sunt destul de asemănătoare. În esență, se comunică următoarele:

Ambasada a luat măsurile necesare pentru a preîntâmpina orice forma de discriminare și a apăra drepturile cetăţenilor români. Au fost efectuate demersuri pe lunga reprezentanţii autorităţilor italiene, iar reprezentanţii secţiei consulare au avut discuţii la ministerul italian al transporturilor pentru a afla detalii privind procedurile practice de confiscare a mașinilor cu numere străine și pentru a obţine un specimen al foii de transfer, care permite cetăţenilor străini rezidenţi în Italia să-și repatrieze mașinile înregistrate în străinătate.

Au fost expuse reprezentanţilor italieni următoarele probleme: prevederile au intrat în vigoare în perioada imediat premergătoare sărbătorilor de iama, când foarte mulţi cetăţeni români se pregătau să se deplaseze în România, oficiile teritoriale nu au fost pregătite să facă față numeroaselor cereri de înmatriculare, lipsind instrucţiunile și formularele de depunere a cererilor, pe lângă insuficiența personalului, timpul necesar rezolvării cererilor poate fi foarte ridict, și există o diferenţă între noile modificări și acquis-ul comunitar în această materie, care prevede o perioadă de 90 zile pentru a înmatricula vehicule cu numere străine.

Prin urmare, s-a încercat obţinerea unei perioade suplimentare de 30 de zile în vederea îndeplinirii formalităţilor de înmatriculare și o eventuală perioadă tranzitorie în ceea ce privește aplicarea noilor prevederi. Reprezentanţii autorităţilor italiene au susţinut faptul că noile prevederi reprezintă o noutate și pentru forţele de ordine, urmând să fie emise circulare de către ministerul de Interne (între timp circulara a fost emisă – n.r.), cu privire la aplicarea acestora. Reprezentanţii autorităţilor italiene s-au angajat să transmită toate aspectele care au fost semnalate de către Ambasadă, aceasta fiind singura misiune diplomatică care a încercat rezolvarea problemei în interesul cetăţenilor proprii.

De asemenea, diplomaţi din cadrul Ambasadei de la Roma au avut o întrevedere cu directorul Autorităţii Rutiere italiene din Roma, subliniind interesul comunităţii românești în ceea ce privește modificarea legislativă și necesitatea elaborării unor norme de aplicare.

A fost organizată și o sesiune de informare, de către Ambasada României în Italia, la care au participat și reprezentanţii autorităţilor locale, dedicată presei și mediului asociativ românesc, principalele aspecte discutate fiind: posibilitatea de a scoate vehiculele înmatriculate în România, cu ajutorul unui șofer nerezident în Italia, este o soluţie legală cât timp vehiculul nu încalcă prevederile legale; posibilitatea existenței unui moratoriu pentru aplicarea legii, eliberarea documentului de transfer, posibilitatea de a contesta sancţiunea administrativă aplicabilă, dacă nu se alege varianta platii amenzii pe loc cu o reducere de 30%.

Oficialii italieni au mai precizat faptul că plăcuţele și certificatele de înmatriculare româneşti reţinute, după înmatricularea acestora la biroul competent, vor fi trimise către secţia consulara a Ambasadei României la Roma.

Autoritățile române urmăresc cu atenţie acest subiect pentru a se asigura că modificările legislative nu aduc atingere liberei circulaţii și tuturor drepturilor stabilite prin normele obligatorii ale Uniunii Europene.

”La nivelul comunităţii, s-a înţeles faptul că nu este o discriminare a străinilor comunitari sau extracomunitari, care circulă pe teritoriul ltaliei cu autovehicule înmatriculate în exterior, fiind vizaţi și cetăţenii italieni care și-au înmatriculat autoturismele în state unde costurile sunt mai reduse.”, a scris ministerul.

Un alt fapt interesant este așteptarea, de către MAE, a modificării legii: «Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie subiectul modificărilor legislative introduse în legislaţia rutieră italiană prin Decretul-lege nr. 113/2018 și efectele pe care acestea le au asupra posesorilor/conducătorilor de vehicule cetăţeni români cu reședința în Italia.

Modificările legislative menţionate se afla în analiza autorităților române, pentru a se identifica măsurile adecvate, în vederea asigurării respectării drepturilor cetăţenilor români rezidenţi în Italia. Cu toate acestea, subliniem faptul că, pâna la adoptarea unei decizii de către autorităţile competente care să stabilească altfel și/sau modificarea corespunzătoare a legislației rutiere, este necesară respectarea dispoziţiilor în vigoare de către toţi cei care au reședința pe teritoriul Italiei.»

Sorin Cehan


CITEȘTE INTERPELAREA 1

CITEȘTE INTERPELAREA 2

CITEȘTE INTERPELAREA 3

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version