Menu
in

Mâine e ultima zi pentru înscrierea pe listele electorale/ Ghidul alegătorului 2012

Roma – 26 martie 2012- Pentru alegerile locale din 6 – 7 mai 2012, care se desfăşoară în circa 1000 de localităţi italiene, între care oraşe mari ca Genova, Verona sau Palermo, românii şi ceilalţi cetăţeni comunitari se pot înscrie pe listele electorale suplimentare doar până la 27 martie. Cei care nu se vor înscrie până la această dată, nu vor putea vota.

Alegeri locale 2012/ VEZI LISTA INTEGRALĂ A LOCALITĂŢILOR unde românii pot vota pe 6-7 mai

Cetăţenii comunitari rezidenţi în Italia se bucură de electorat activ şi pasiv la alegerile locale: pot să voteze şi să candideze la funcţii de consilieri locali. Un decret legislativ, 197/1996, adoptat cu 16 ani în urmă, prevede că pentru a vota, comunitarii trebuie să se înscrie pe o listă specială suplimentară, prezentând o cerere la primar "până în a cincea zi succesivă celei de afişare a anunţului de convocare a comisiilor electorale".

Pentru alegerile care se vor ţine pe 6 şi 7 mai, această dată cade, întocmai, pe 27 martie.

Ghidul alegătorului

Înscrierea pe listele suplimentare
Cetăţenii unui stat membru al Uniunii Europene rezidenţi în Italia îşi pot exercita dreptul de vot (electorat activ) la alegerile pentru reînnoirea organelor Primăriei (Primar şi Consiliu local) şi pentru membrii consiliilor de circumscripţie. Pe lângă aceasta, pot candida şi pot fi aleşi (electorat pasiv), dar nu pentru funcţiile de primar şi vice-primar.

Pentru exercitarea dreptului de vot este necesară înscrierea pe Listele Electorale Suplimentare, prin prezentarea unei cereri la birourile primăriei de rezidenţă.

Pentru exercitarea dreptului de electorat activ şi pasiv este necesar_

-să fi împlinit, până în ziua fixată pentru votare, vârsta de 18 ani;

-să fie cetăţeanul unei ţări a UE;

-să fie rezident în localitatea în care se votează;

– să se bucure de drepturi politice.
Art. 40 din Carta Drepturilor Fundament

ale a Uniunii Europene spune: "Orice cetăţean al Uniunii are drept de vot şi de eligibilitate la alegerile locale în statul membru în care are rezidenţa, la egalitate de condiţii cu cetăţenii acelui stat".

Decretul legislativ nr. 197/1996, care a adoptat Directiva 94/80/CE, a stabilit modalităţile de exercitare a dreptului de vot şi eligibilitate la alegerile locale şi de circumscripţie pentru cetăţenii membri ai Uniunii Europene care au rezidenţa într-un stat membru a cărui cetăţenie nu o au.
Cetăţeanul comunitar rezident în Italia care doreşte să participe la alegeri trebuie să prezinte la primăria din localitatea de rezidenţă o cerere de înscriere pe lista electorală suplimentară înfiinţată la primărie.

Cererea de înscriere poate fi prezentată direct la birourile primăriei fără ca semnătura să fie supusă autentificării, fiind aplicată în prezenţa funcţionarului de la primărie.

În alternativă, dar nu toate primăriile acceptă această variantă, cererea poate fi expediată prin fax sau prin scrisoare recomandată. La cerere trebuie să fie anexată fotocopia documentului de identitate al solicitantului.

Cererea
Cererea poate fi prezentată în orice moment, însă ultimul termen este cu 40 de zile înainte de data prevăzută pentru alegeri.

Primăria, după procedurile de verificare a absenţei unor obstacole, ia măsura:

a) înscrierii cetăţenilor Uniunii pe lista specială suplimentară, care este supusă controlului şi aprobării din partea comisiei competente de circumscripţie;
b) comunicării înscrierii pe listă celor interesaţi şi înmânării în timp util a legitimaţiei electorale sau comunicării neînscrierii. Împotriva refuzului înscrierii se poate face recurs la Curtea de Apel. Sentinţa Curţii de Apel poate fi atacată cu recurs la Curtea de Casaţie. Cetăţenii altor state membre, incluşi pe lista suplimentară, rămân înscrişi până nu cer să fie şterşi sau până când nu sunt şterşi din oficiu.

Legitimaţia electorală
Odată obţinută înscrierea pe lista electorală suplimentară, biroul va preda solicitantului, la propria adresă de reşedinţă, legitimaţia electorală, în care este indicat numărul şi sediul secţiei de care aparţine electorul.
Legitimaţia este valabilă până la epuizarea celor 18 spaţii dedicate certificării participării la votare.

În caz de schimbare a rezidenţei într-o altă localitate, legitimaţia electorală va trebuie să fie înlocuită cu una nouă eliberată de noua primărie de rezidenţă. În caz de schimbare a adresei în cadrul aceleiaşi localităţi de rezidenţă, este trimisă la domiciliul electorului, prin poştă, o etichetă adezivă de aplicat în spaţiul special de pe legitimaţia electorală.

În caz de deteriorare a legitimaţiei, va fi emis un duplicat în urma depunerii unei cereri şi predării legitimaţiei originale deteriorate. în caz de pierdere sau de furt se poate solicita un duplicat prin intermediul unei cereri însoţită, în primul caz, de declaraţia de pierdere, şi de denunţul la Autoritatea Publică de Siguranţă (Carabinieri sau Poliţia de Stat) în caz de furt.

Pentru exercitarea votului este necesară prezentarea documentului de identitate.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version