O adevărată mafie a badantelor a făcut obiectul unei investigații importante a Direcției Antimafia din Potenza (Basilicata)
Activitatea de investigație a fost desfășurată de carabinierii comandamentului provincial din Potenza, de Nucleul Investigativ, de colegii Comandamentului pentru Tutela Muncii din Roma, cu cooperarea Poliției Moldovei și a Eurojust.
Șase arestați
A fost aplicat un mandat de arestare emis de Procuratura anti-mafie a districtului Potenza împotriva a 6 suspecți – 5 moldoveni și un italian, Aceștia sunt acuzați de grup infracțional cu scop de trafic de persoane, intermedierea ilicită și exploatarea forței de muncă.
Mandatul de arestare emis de Antimafia din Potenza i-a avut ca subiecți pe Duca Valentina, Axenti Mircea, Axenti Lilia, Para Laura, Ugo Caivano (taximetristul organizației) și Cristea Mariana, aceasta din urmă găsită la Padova.
Organizația criminală a recrutat femei de origine moldovenească ca îngrijitoare și le-a plasat în familiile din provinciile Potenza și Matera, la negru și în condiții de exploatare severă a muncii.
Exploatare la muncă
Exploatarea se referă la programul de lucru, epuizant și continuu, fără odihnă adecvată, fără cazare decentă, fără garanții și asigurări sociale. Iar salariile nete erau diminuate pentru datoriile acumulate de femei și au fost mult mai mici decât cele prevăzute.
Călătoria din Moldova în Italia
Potrivit pupia.tv, asociația infracțională, condusă de Valentina Duca, astfel cum a fost reconstruită în cursul investigațiilor pe baza elementelor colectate, a fost responsabilă pentru organizarea călătoriilor între Moldova și Italia.
Călătoriile erau efectuate în majoritatea cazurilor de Mircea Axenti, ajutat de soția sa Lilia Axenti care a supravegheat faza organizatorică prin colectarea rezervărilor și a pașapoartelor biometrice.
Din acestea obținea datele femeilor, utile pentru pregătirea documentelor contrafăcute (certificate de sănătate anticovid, contracte de muncă pentru a garanta trecerea frontierei și altele ).
Soseau deja cu datorii
Femeile astfel au ajuns în Italia deja împovărate de datoria de călătorie. La aceasta s-a adăugat datoria suplimentară pentru cazarea pusă la dispoziție de asociație în așteptarea plasării în muncă, situată în centrul istoric al orașului Potenza. În plus, exista taxa de 100 de euro pe lună, aplicată salariului drept compensație pentru obținerea locului de muncă.
Ca garanție a datoriei, la dispoziția șefei bandei, Valentina Duca, ajutată de cele două adjuncte Mariana Cristea și Laura Para, victimele erau private de pașapoarte, restituite doar când acestea plăteau suma datorată.
Agresiuni și amenințări
Investigațiile au arătat că îngrijitorii au fost supuși unei intimidări persistente, exercitată și prin intermediul lui Mircea Axenti, care a amenințat că le va agresa sau le va obliga să se prostitueze în caz de neplată, sau, în orice caz, în caz că ar fi încercat să scape de supravegherea strictă la care erau supuse.
Patron de pompe funebre la Milano: ”Atenţie la mafia morţilor, păcălește familiile îndoliate!”
În cele mai grave cazuri, – explică procurorul șef din Potenza – s-a constatat că această intimidare a dus la forme reale de constrângere fizică. Un exemplu este acțiunea împotriva unei femei care, la cererea lui Valentina Duca, a fost separată în camera de cazare în centrul istoric, în disponibilitatea asociaților. Una dintre îngrijitoare chiar a fost lovită cu pumnul.
Controlul strict pe care asociația l-a exercitat asupra femeilor, după cum a reieșit din interceptări și declarații colectate, a durat pe toată durata șederii lor în Italia, deoarece au fost forțate să se întoarcă în Moldova prin călătorii organizate și efectuate de Mircea Axenti însuși.
Condiții de degradare
Anchetele au permis, de asemenea, să se facă lumină asupra condițiilor de degradare în care victimele au fost forțate să trăiască, atât în timpul șederii lor în casă în disponibilitatea asociației, cât și în unele cazuri în casele familiilor în care au fost au fost angajate, forțate să doarmă pe podea, să împartă același pat cu mai multe persoane, uneori chiar cu persoana îngrijită.
Cadrul circumstanțial referitor la exploatarea forței de muncă a fost dobândit și prin observarea atentă a orelor de angajare a femeilor. Nu s-a respectat contractul colectiv național, deoarece în multe cazuri femeile erau obligate să muncească 24h din 24h, cu renunțarea la odihnă zilnică și odihnă săptămânală.
Condițiile de muncă, astfel cum au reieșit din investigații, au fost impuse de Valentina Duca care s-a ocupat de plasarea îngrijitoarelor în familii, stabilind durata și metodele de angajare cu subiecții plasării, conform unei rate stabilite unilateral de ea, cu privire la care îngrijitoarele nu aveau puterea de autodeterminare contractuală.
87 de victime
În cele din urmă, au fost achiziționate probe considerate serioase de anchetatori care evidențiază capacitatea organizațională a asociației, care numai în perioada ianuarie-mai a acestui an a făcut șaisprezece călătorii între Italia și Moldova, în ciuda restricțiilor de circulație a persoanelor impuse de actuală urgență de sănătate.
Această capacitate organizațională se exprimă și prin îngrijirea minuțioasă a logisticii, apărând disponibilitatea constantă a unui fel de șofer de taxi, Ugo Caivano, angajat să garanteze mișcările îngrijitoarelor în conformitate cu instrucțiunile care i-au fost date de Valentina Duca. În timpul anchetelor a fost posibil să se cuantifice un număr total de 87 de victime.