"Consulatul de la Catania se afla în etapa de finalizare. În acest sens, MAE a identificat şi, respectiv, a închiriat deja un sediu adecvat desfăşurării activităţii consulare. De asemenea, a fost numit şi trimis la post în misiune permanentă personalul de specialitate. Va fi o schemă de cinci posturi", a precizat oficialul MAE.
Noul consulat va deservi o comunitate alcătuită, conform unor date neoficiale, din circa 80.000 de cetăţeni români din Sicilia, care trebuiau să vină la Roma pentru demersuri birocratice.
Ambasadorul României în Italia, Răzvan Rusu, a efectuat, în perioada 29-30 septembrie 2011, o vizită de lucru la Palermo şi Catania, unde a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor administraţiei locale şi ai comunităţii româneşti. Agenda discuţiilor a vizat aspecte de interes privind prezenţa comunităţii româneşti şi dezvoltarea cooperării economice şi culturale la nivel bilateral. De asemenea, au fost discutate perspectivele de cooperare cu autorităţile locale în contextul deschiderii consulatului României la Catania.
Înfiinţarea consulatului a fost decisă de MAE pentru a descongestiona activitatea Secţiei Consulare a Ambasadei României de la Roma şi pentru a prelua o parte din solicitările românilor din sudul Italiei.
Decretul de înfiinţare a consulatului de la Catania a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu pe 21 iunie.
Iată care sunt în prezent localităţile unde se găsesc consulatele active în Italia: Bologna (pentru regiunile Emilia Romagna, Toscana şi Marche), Milano (pentru Lombardia şi Trentino Alto Adige), Roma (pentru Abruzzo, Basilicata, Calabria, Campania, Lazio, Molise, Puglia, Sardegna, Sicilia şi Umbria), Torino (Piemonte, Liguria) şi Trieste (Veneto, Friuli-Venezia Giulia).
Citeşte şi: