in

Lombardia, țara îngrijitoarelor și a menajerelor, creștere spectaculoasă a angajărilor, dar 6 din 10 lucrează ”la negru”

Lombardia, țara îngrijitoarelor și a menajerelor. Prima regiune în ceea ce privește numărul de lucrători casnici, cu un număr de aproape 185.000 de lucrători care deservesc persoane private: aceștia reprezintă 20% din totalul angajaților din țară (961.358) și includ 105.000 între Milano și zona metropolitană.

Acesta este raportul realizat de Inps pieței din 2021, în creștere la nivel național cu 2% față de 2020, anul marii reveniri (+10% față de 2019) după un trend descendent început în 2014, scrie corriere.it.

Lombardia, țara îngrijitoarelor și a menajerelor

Motivele acestei creșteri se regăsesc în primul blocaj, când mai mulți angajatori au regularizat ajutoarele domestice pentru a le permite să se deplaseze la domiciliu.

De asemenea, un articol din decretul „Rilancio”, menit să regularizeze raporturile de subordonare, de care au beneficiat în principal lucrătorii din afara UE, a contribuit la scoaterea la suprafață a muncii „submerse” și nedeclarate.

Cifrele confirmă acest lucru. În Lombardia, în 2019, erau activi 31.582 de lucrători casnici italieni și 124.833 de străini: în 2021, numărul a ajuns la 35.591, în timp ce „armata” multietnică a crescut la 149.215.

Ar putea fi mult mai mulți, pentru că în acest sector „munca invizibilă” valorează 60%, un record, cu peste un milion de lucrători fără contract, reprezentând 38% din locurile de muncă ilegale din Italia.

Italia, îngrijitoare ucraineană violentă, calmată cu un pistol cu electroșocuri, venise beată la serviciu în prima zi

Multe angajări ”la negru”

Potrivit Fondazione studi Consulenti del lavoro (Fundația de studii a consultanților în domeniul muncii), relația nedeclarată (-2,7 miliarde de venituri pe an) ar garanta familiilor o economie netă de cel mult 8%, ceea ce este foarte puțin, sau poate fi chiar o sursă de cheltuieli mai mari atunci când angajarea dă acces la deduceri substanțiale.

„Dacă toate relațiile ar fi raportate, contractul nostru colectiv ar fi cel mai administrat”, explică Andrea Zini, președintele Assindatcolf, asociația angajatorilor de muncă domestică,

„De multe ori, însă, există o coresponsabilitate între familii și lucrători, mai ales atunci când îngrijitorii și ajutoarele domestice primesc deja un venit Naspi sau de cetățenie și nu doresc să modifice Isee-ul familial pentru a beneficia de stimulente publice.

Un pact tacit care expune angajatorul la riscuri mai mari în caz de litigiu, chiar dacă clasificarea este parțială, există zone „gri”, angajatul fiind gata să revendice totul: orele lucrate, concediile neefectuate, contribuțiile.

Femeile reprezintă 85% dintre angajați

Femeile sunt cele care lucrează în principal ca îngrijitoare, ajutoare casnice sau „altele” (baby sitter): ele reprezintă 85% la nivel național.

Acest raport se reflectă și în regiune, unde populația feminină este puțin peste 150.000 de persoane, majoritatea cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani.

În provincia Milano, ajutoarele domestice sunt de două ori mai numeroase decât îngrijitorii: 69.170 față de 36.380. Dincolo de cifre, există povești mai mult sau mai puțin romantice, doamne „adoptate” pentru că acum fac parte din familie.

De asemenea, fapte neplăcute, cum ar fi furturi sau întreruperi bruște ale relației din cauza voinței lucrătorului.

„Datele din Milano se bazează pe bogăție și densitatea locuințelor”, continuă Zini, amintind totuși că Roma este primul oraș în ceea ce privește numărul de angajați. „Dar și gospodăriile mai puțin înstărite apelează la îngrijitoare pentru a-și asista rudele care nu mai sunt autonome”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 5]
carabinieri crime

Italia, tragedie din gelozie: a împușcat-o pe fosta soție și pe noul iubit al ei, apoi s-a sinucis

Genova, infirmier moare în timp ce face jogging, iar un lucrător moare la muncă la hotel. „Probabil din cauza căldurii”