in

Klaus Iohannis face curte diasporei: „Cerem vot prin corespondență”

Klaus Iohannis, candidat din partea Alianţei Creştin-LIberale (ACL) la preşedinţia României, susţine introducerea votului prin corespondenţă pentru diaspora. Într-o postare pe pagina sa de facebook, Iohannis scrie: ” O societate democratică matură trebuie să își asume un mecanism de vot prin corespondență corect. Sunt de părere că garantarea condițiilor pentru ca toți cetățenii să își poată exprima liber votul, în condiții decente, trebuie să fie o obligație pentru întreaga clasă politică.

Românii din diaspora sunt cetățeni a căror opinie asupra bunului mers al țării este la fel de importantă ca și a celor care trăiesc între granițele țării si, de aceea, susțin ferm implicarea lor în procesul electoral și în luarea deciziilor de interes național.”

Într-un comunicat de presă al ACL se dau mai multe detalii: „Românii din diaspora sunt cetățeni a căror opinie asupra bunului mers al țării este la fel de importantă ca și a celor care trăiesc între granițele țării. Alianța Creștin-Liberală consideră că asigurarea condițiilor pentru ca toți cetățenii să își poată exprima liber votul, în condiții decente trebuie să fie o obligație pentru întreaga clasă politică.


Respectarea drepturilor constituționale, inclusiv cel de vot, pentru cei care muncesc și trăiesc în străinătate reprezintă o responsabilitate pe care ACL și candidatul la președinție al dreptei unite, Klaus Iohannis, și-o asumă. Votul prin corespondență este o soluție a cărei eficiență a fost validată prin practica Marii Britanii, Belgiei, Italiei, Germaniei sau Spaniei”, se arată în comunicatul ACL.

Ulterior, susține ACL, sistemul ar putea fi generalizat, urmând ca și cetățenii din țară să poată vota prin corespondență dacă doresc acest lucru.

Alianța de Opoziție precizează că nu dorește ca introducerea votului prin corespondență să se facă prin intermediul unei ordonanțe de urgență.

„Introducerea votului prin corespondență trebuie să parcurgă toate etapele legislative. Nu trebuie să mai asistăm la modificări asupra legii electorale prin ordonanțe de urgență cu câtevaluni înainte de alegeri, ci trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și să demarăm în mod concret discuțiile asupra acestui proiect, în Parlament și în societatea civilă”, arată ACL.

Iată cum s-ar desfășura procedura votului prin corespondență în viziunea ACL: „Proiectul susținut de parlamentarii ACL are în prim plan Autoritatea Electorală Permanentă, instituție independentă, aflată sub controlul Parlamentului.”

„Soluția noastră legislativă propune un mecanism coerent de gestionare și validare a voturilor exprimate prin corespondență, prin care AEP primește o cerere de la cetățeanul român cu domiciliul sau reședința în străinătate, pe care o validează pe baza datelor din Registrul Electoral. Ulterior, Autoritatea transmite buletinul de vot, însoțit de dovada pentru exercitarea votului prin corespondență, persoanei a cărei cerere a fost validată.”

Subiectul a născut de fiecare dată controverse pe scena politică, deoarece opozanţii votului prin corespondenţă susţin că acest sistem ar înlesni fraudarea alegerilor. „Nu putem ca o temere legată de o posibilă infracţiune să ne facă să nu luăm o măsură atât de necesară. De aceea există sancţiuni şi pedepse, de aceea trebuie să existe un mecanism de monitorizare şi un organism de supraveghere. Este ca şi cum teama de evaziune ne-ar face să nu mai avem nicio taxă sau impozit”, spune ACL.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ivrea, român găsit cu o gaură în frunte: ucis cu un pistol de măcelar

Iris Radulian: «”Reprezentanţii” pentru Congres au fost deja aleşi pe „considerente politice”»