Menu
in

Khalid Chaouki: “Ducem în Parlament adevărata Italie”

Candidat pe un loc eligibil din partea Pd în Campania, Khalid va fi primul fiu de imigranţi care va ajunge deputat la Montecitorio: “O mare respon – sabilitate, dar nu numai. Şi alte partide ar trebui să urmeze exemplul…”

Khalid Chaouki are numai 30 de ani, însă o lungă poveste în urmă. Născut la Casablanca, a sosit la Parma împreună cu părinţii când avea numai nouă ani. A studiat şi a lucrat la Napoli şi astăzi, căsătorit şi tată a doi copii, trăieşte la Roma.

Jurnalist şi scriitor, a fost printre fondatorii organizaţiei Tinerii Musulmani din Italia şi este cel mai tânăr membru al Consiliului pentru Islam din Italia. Militant în lumea asociaţiilor şi în cea politică, în primă linie pentru drepturile imigranţilor şi generaţiilor secunde, a fost printre animatorii Forumului Imigraţiei şi este responsabil al organizaţiei Noii Italieni a Pd.

 

Premieră: o românca pe listele de candidaţi pentru parlamentul italian

Datorită candidaturii oficializate pe 8 ianuarie de secretariatul partidului, va fi probabil primul fiu de imigranţi care va ajunge la Montecitorio. “Candidatura mea, a Cécilei Kyenge şi a altor noi cetăţeni – declară Khalid pentru Stranieriinitalia.it – este rodul unei munci colective a Partidului Democrat, în primele rânduri fiind Pierluigi Bersani, Livia Turco şi Forumul Imigraţie. Suntem angajaţi de ani de zile privind imigraţia şi drepturile de cetăţenie şi aceasta este o recunoaştere a ceea ce am făcut până acum. Este ocazia pentru a duce în sfârşit vocea noastră unde există reprezentare prin excelenţă a tuturor italienilor”.

Ce poate spune, în plus, această voce?

“De exemplu că această Italie deja s-a schimbat, că a început o altă eră a acestei ţări, care însă nu găseşte încă reprezentare în spaţiul public. Aşadar, nu ne vom ocupa numai de cetăţenie şi imigraţie, putem extinde atenţia la ţările de origine, la tinerii din societate şi din lumea muncii. Trebuie să discutăm de pluralism religios şi cultural şi de o şcoală care să ofere şanse egale tuturor”.

Sunteţi candidat în Campania, regiune dificilă.

“Dificilă, dar cu potenţial enorm, ca întreg Sudul, pe care îl cunosc bine fiindcă am trăit la Napoli şi am fost editorialist pentru Corriere del Mezzogiorno. Este necesară o atenţie precisă la problemele puse de exploatare, de lipsa locurilor de muncă, de legalitate şi criminalitate organizată. şi va fi bine să plecăm de la experienţa multelor asociaţii de italieni şi de imigranţi care sunt deja angajate pe teritoriile de frontieră”.

Atât dvs. cât şi Kyenge aţi fost propuşi candidaţi de secretariatul Pd, fără a trece prin alegerile primare. Pentru a duce noii italieni în Parlament sunt necesare “cote rezervate”?

“Logica cotelor dă spaţiu unor tematici şi un or subiecte prezente în societate care nu ar av ea garanţii de reprezentare din motive de evi denţă a populaţiei şi de construire de consens, care are nevoie de mult timp. Pd a făcut o alegere pe termen lung şi inteligentă, corentă cu angajamentul său privind reforma cetăţeniei. Bineînţele se speră ca în viitor să nu fie necesare cote”.

Apelurile lansate de asociaţiile româneşti şi albaneze pentru Harja şi Ademi (doi candidaţi care nu au reuşit să ajungă pe liste) nu au fost ascultate. În formarea listelor s-a renunţat la logica reprezentării “fiecărei” comunităţi străine?

Alina Harja, candidatură respinsă: "Asociaţiile m-au propus"

 

Nona Evghenie: “Noi, românii, am ratat un moment istoric: nu vom fi reprezentanţi în noul Parlament”

“Încercarea lor a fost justă şi importantă şi susţinerea de care s-au bucurat este oricum o recunoaştere a muncii făcute până acum. Însă orizontul nostru este acela al unei ţări în care comunităţile se bazează pe o comunitate mai amplă, care este cea italiană. Noii italieni nu reprezintă o comunitate, ci toţi italienii”.

Livia Turco (Pd): “Vom reforma cetăţenia”

Alte partide vor urma exemplul, propunâ nd candidatura imigranţilor şi generaţiilor secunde?

“Sper că da. Nu ne mulţumim cu alegerea Pd, dincolo de idei cred că este important ca în toate grupările să fie reprezentată noua Italie. Pluralismul şi confruntarea pot numai să ne îmbogăţească”. Cum vă simţiţi înainte acestor alegeri? “Foarte emoţionat, pentru că este o fază de schimbare foarte importantă pentru ţara noastră şi pentru istoria mea personală. Sunt puţin preocupat pentru că am pe umeri responsabilitatea, aşteptările multor persoane, ale asociaţiilor, ale imigranţilor şi ale generaţiilor secunde. Dar sunt şi plin de încredere, fiindcă acesta este un parcurs iniţiat de un grup, care va continua în grup. Nu sunt singur”.

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version