Votul privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, care a avut loc pe data de 24 iunie, a scos în evidență, în afara dezinteresului față de problemele diasporei, jocurile murdare și ipocrizia unor politicieni care mimează din plin interesul față românii din străinătate. Și nu vorbim despre parlamentari votați într-o circumscripție din țară, ci aleși chiar în afara țării: deputații PNL Ovidiu Raețchi și Mircea Lubanovici.
Amendamentul care prevedea mărirea numărului de parlamentari a fost respins la votul din 24 iunie. Rezultatul era următorul: 113 pentru mărirea numărului de parlamentari și 114 împotrivă. Deci, pentru doar un vot, amendamentul nu a fost aprobat. Cine urla de disperare după aflarea adevărului? Răspuns: PNL, care înfiera cu mânie proletară decizia PSD de a nu dori dublarea reprezentativității în Parlament a românilor din diaspora.
Uitându-ne pe lista celor care au votat, am descoperit cu uimire că diferența de doar un vot ar fi putut fi trecută dacă doi parlamentari ar fi votat: Raețchi și Lubanovici. Ambii aleși în diaspora, ambii de la PNL, ambii cu declarații de susținere a amendamentului înaintea votării. M-am uitat dacă nu cumva au lipsit în acea zi, dar dumnealor votaseră cu câteva minute înainte. Votul la care au lipsit a început la ora 13:19, iar ambii votaseră un alt amendamnent la ora 13:08. Au dispărut la cel mai important amendament, după doar 11 minute. Suspect, s-au reîntors la următorul vot, care a avut loc la ora 14.46.
Nu putem crede sub nicio formă că e o coincidență faptul că tocmai atunci, la amendamentul legat de dublarea numărului de parlamentari în diaspora, au lipsit din motive întemeiate. E mai degrabă un joc politic pe care doar ei îl înțeleg.
Unii parlamentari care au fost în sala la acea ora ne-au confirmat că cei doi au fost prezenți pe parcursul întregii zile a votului.
Iată ce declara cu câteva zile înainte, deputatul Raețchi:
”PNL va încerca să impună măcar dublarea numărului de parlamentari – 8 deputaţi şi 4 senatori – pentru Diaspora în condiţiile în care reamintim că peste 3 milioane de români trăiesc şi muncesc în străinătate şi norma de reprezentare este de un deputat la fiecare 73.000 de locuitori şi un senator la fiecare 168.000 de locuitori. Si avertizez ca dacă PSD va continua să trateze Diaspora în acelaşi fel, atunci se poate aştepta la acelaşi rezultat ca cel de la alegerile prezidenţiale.
Pot să înţeleg aprehensiunile PSD privind adoptarea votului prin corespondenţă şi dublarea numărului de parlamentari pe Diaspora pentru o mai eficientă reprezentare a românilor care trăiesc în străinătate. Datele din sondajele de opinie nu arată deloc bine pentru partidul lui Victor Ponta, dar toate aceste şicănări la adresa românilor din străinătate nu fac altceva decât să irite şi mai mult Diaspora şi să ducă la repetarea scenariului din noiembrie 2014. Fanteziile lui Victor Ponta privind păstrarea puterii şi după alegerile legislative din 2016 îl fac să nu mai gândească limpede şi să blocheze reprezentarea corespunzătoare a romanilor de peste hotare în Parlamentul României.
El crede în mod eronat că dacă românii din străinătate vor fi subreprezentaţi şi parlamentarii de Diaspora vor fi mai puţini îşi va spori şansele de a rămâne la Palatul Victoria după alegerile din 2016.”
De precizat mai e și faptul că din reprezentant al românilor din diaspora în Parlament, deputatul Raețchi a decis să se bată pentru un post de primar de sector în București.
Andi Rădiu
Listele cu toți parlamentarii care au votat în ziua de 24 iunie, la amendamentul pentru majorarea numărului de parlamentari în diaspora, o puteți găsi AICI