in

Joaca de-a Congresul Diasporei: 250 de semnături şi o altă dată de depunere a listelor

Modificarea modificării. Dacă azi dimineaţă, marţi 10 mai, comisia tehnică de organizare a Congresului a anunţat că se prelungeşte termenul de depunere a listelor de semnături – minim 500 – pînă la 24 mai, după-amiază s-a mai prelungit încă o dată, până pe 29 mai, iar numărul de semnături s-a înjumătăţit. Şi ziua nu s-a terminat încă!

Dacă nu s-a făcut nimic în 8 ani, se recuperează acum. Anunţat la foc automat, în 5 iunie, Congresul Diasporei se rostogoleşte prea repede. Pe 5 mai, Comisiile parlamentare pentru românii de pretutindeni au anunţat depunerea listelor până pe 12 mai, adică în termen de o săptămână. În 10 mai dimineaţă un nou termen, 24 mai, 10 mai seara, 29 mai. Mâine va fi şedinţă la Parlament, de avizare a acestor noutăţi. Putem asista la alte modificări. De ce 250 de semnături şi nu 100? Sau 50?

Iată ultimul comunicat al comisiei

Congresul Românilor de Pretutindeni – modificare Metodologie

În şedinţa comună a comisiilor parlamentare pentru românii de pretutindeni din Senat şi Camera Deputaţilor, s-a stabilit ca Metodologia să fie armonizată în beneficiul românilor din diaspora, cu privire la organizarea şi participarea la Congresul Românilor de Pretutindeni.

Au fost verificate toate elementele necesare care pot veni în beneficiul organizării acestui Congres, înaintate în şedinţa comisiilor parlamentare, dezbătute, supuse la vot şi votate în majoritate următoarele propuneri de modificare a Metodologiei cu privire la:

1. Lista semnăturilor de susţinere a delegaţilor: S-a trecut de la condiţia ca în fiecare tara, de a avea liste cu minimum 250 de semnături pentru fiecare delegat, ceea ce presupune în continuare ca o persoana care va susţine un delegat, nu are dreptul să susţină al delegat.

2. Termenul de trimitere a listelor de semnături, astfel că noul termen de trimitere a listelor de semnături este de până la 29 mai a.c.

3. Înregistrarea, verificarea şi validarea semnăturilor se va efectua în perioada 30 mai – 05 iunie a.c.

4. Informarea şi trimiterea de invitaţii delegaţilor la Congres se va efectua intre 06-10 iunie a.c.

5. Lista delegaţilor va fi publicata până la data de 15 iunie a.c.

6. Pentru cetăţenii români care trăiesc în diaspora, în sensul articolului 1, alin. (2) punctul b) românii emigraţi, care au cetăţenia română, cu domiciliul si/sau reşedinţa în străinătate care se află în afara teritoriului României, se acceptă şi alte documente oficiale (in state în care nu exista un permis de rezidenta) care atestă şederea pe teritoriul tarii respective, aceleaşi care sunt luate în considerare ca şi în cazul votului prin corespondenta. Evident, în cazul românilor din comunităţile istorice, aşa cum este precizat in temeiul Legii nr 299/2007, art. 1, alin (2), punctul b), „persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, minorităţilor lingvistice sau grupurilor etnice autohtone existente în statele din vecinătatea României, indiferent de etnonimul folosit”, aceştia, nedeţinând cetăţenia română, susţinătorii(romani de pretutindeni) delegaţilor vor scrie pe listele susţinătorilor numai seria şi/sau numărul documentului care atesta cetăţenia în statul respectiv.

Aşadar, comisiile parlamentare pentru românii de pretutindeni au depus toate eforturile necesare pentru buna organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni, reducând la jumătate numărul de semnături pentru delegaţi, prelungind perioada de strângere a semnăturilor şi data trimiterii acestora ţinând cont de solicitările primite în ultimele zile, aşa cum este firesc să se întâmple.

Fac precizarea că în data de 11.05.2016, la ora 10:00, a fost convocată şedinţa săptămânală a Secretariatului Congresului, care va lua act de modificările aduse la Metodologie, şedinţă în care vor fi clarificate şi alte aspecte procedurale care, ulterior vor fi comunicate.

Deputat Aurelian Mihai, Secretariatul Tehnic pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni

10 mai 2016

 

În jurul orei 10 a început ședința comună a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților şi Comisiei românilor de pretutindeni din Senat.

Surse din cadrul comisiilor ne-au informat că, în afara punctelor prevăzute în program, parlamentarii vor discuta și aproba noi măsuri referitoare la desfășurarea Congresului Diasporei, ce urmează să aibă loc în perioada 24-25 iunie 2016.

Principala modificare se referă la data limită a prezentării listei celor minim 500 de semnături obligatorii. ”Cu siguranță se va prelungi cu două săptămâni”, ne-a precizat aceeași sursă. Joi ar fi trebuit depuse listele cu semnături. Cu două zile înainte de această dată, parlamentarii prelungesc termenul.

”Inclusiv adresa de e-mail unde se pot trimite semnăturile este gata. Va urma un comunicat care va clarifica toate problemele legate de organizarea Congresului”, ni s-a transmis de la secretariatul Comisiei pentru românii de pretutindeni.

Comunicat de presa:

Organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni, modificare a Metodologiei.

Săptămâna anterioară a fost demarată procedura de strângere a semnăturilor pentru delegații care vor participa la Congresul Românilor de Pretutindeni în 24-25 iunie la Parlamentul României, motiv pentru care, tot săptămâna anterioară a fost solicitată convocarea ședinței comune a comisiilor parlamentare pentru românii de pretutindeni din Senat și Camera Deputaților, în încercarea armonizării Metodologiei pentru punerea în aplicarea a Legii 299/2007 în privința bunei desfășurări a evenimentului diasporei.

Aduc la cunoștința românilor din diaspora, că este pentru prima dată după opt ani de existență a legii 299/2007 când prevederile acesteia se respectă și aplică. Pentru asigurarea unei bune materializări a etapelor premergătoare organizării Congresului Românilor de Pretutindeni, de această dată este necesară modificarea acestei Metodologii în privința prelungirii termenului de strângere a acestor semnături pana la data de 26 mai.

De aceea, prezența deputaților și senatorilor comisiilor parlamentare pentru românii din diaspora este astăzi mai mult decât necesară, iar dacă și colegii noștri parlamentari consideră ca important acest demers care ar simplifica această procedura în cazul românilor din diaspora în sensul unei bune desfășurări a evenimentului, atunci românii din diaspora vor avea o șansă în plus pentru ca acest eveniment să poată avea o buna vizibilitate și importanță atât în rândul comunităților de români de pretutindeni.

Aurelian Mihai, deputat PNL Diaspora, Secretariatul Tehnic pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni.


Corespondența electronică și numărul semnăturilor – Congresul Românilor de Pretutindeni.

În urma adresei noastre nr. 4c-18/218 din data de 05.05.2016, prin care solicitam crearea unei adrese de electronice pentru recepţionarea corespondenţei electronice din partea viitorilor delegaţi la Congresul Românilor de Pretutindeni, vă comunicăm că adresa electronică este următoarea: [email protected].

Totodata vom solicita ca in sedinta de astazi, numarul semnaturilor pentru sustinerea unui delegat sa fie reduse la jumatate, 250 de semnaturi precum si validarea documentelor care atesta rezidenta sa fie aceleasi ca si in cazul votului prin corespondenta, nu doar permisul de sedere.

Aurelian Mihai, deputat PNL Diaspora, Secretariatul Tehnic pentru organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni


 


Citește și:

Congresul Diasporei VA AVEA LOC: 500 de semnături, condiție obligatorie

Eugen Tomac, apel neaşteptat către diaspora: „Nu participaţi la mascarada numită Congresul Românilor de Pretutindeni”

Congresul Diasporei, unul dintre puţinii cu şanse de a strânge semnături: ”Mă retrag. Sunt nişte proşti”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ventimiglia, maşină răsturnată, un mort și trei răniți grav, toți români

Corigliano Calabro, se opresc la prostituate: 7 maşini sechestrate