În cinci ani au plecat din Italia aproape 100.000 de tineri, afirmă Istat în ultimul raport anual 2014, prezentat la Roma. Raportul este o fotografie privind starea de sănătate a ţării, care nu este foarte bună.
„Din raport reiese o Italie în mare suferinţă din cauza crizei economice care a supus unei probe dure ţesutul social, unele date sunt impresionante şi ne lansează un mesaj de alarmă care ar trebui să inducă darea unor răspunsuri imediate”, a comentat preşedinta Camerei, Laura Boldrini, la Camera Deputaţilor, în cursul conferinţei de prezentare a raportului Istat.
Piaţa muncii pe care este tot mai dificil de intrat a dat un imbold puternic fenomenului emigraţiei. Destinaţiile preferate ale italienilor sunt Regatul Unit, Germania şi Elveţia.
În acelaşi timp criza a frânat imigraţia, au sosit cu 27,7% mai puţini, şi în acelaşi timp a crescut numărul străinilor care au plecat din Italia (+17,9%). O cifră alarmantă priveşte şi noul minim istoric pentru naşteri: în 2013 au fost înscrişi la evidenţa populaţiei circa 515.000 de copii, cu 12.000 mai puţini decât „minimul istoric” înregistrat în 1995.
Astăzi sunt 3 milioane de familii în care nimeni nu are un venit din muncă. Numărul de şomeri din Italia s-a dublat de la începutul crizei, în 2013 a ajuns la 3,1 milioane. Indicatorul de sărăcie absolută, stabil până în 2011, a crescut cu 2,3 puncte procentuale în 2012, afectând 8% din populaţie.