UPDATE 2 – Luni ora 18.30 – Există 1.835 de cazuri confirmate în Italia, cu 258 mai mult decât ieri. Decesele au crescut până la 52, cu 18 mai mult decât ieri, a anunțat șeful protecției Civile, Angelo Borelli într-o conferință de presă luni după amiază.
Lombardia rămâne regiunea cea mai afectată: cei infectați sunt 1.254, dintre care 478 sunt spitalizați (127 în terapie intensivă) și 472 sunt asimptomatici.
În Emilia Romagna au fost înregistrate 335 cazuri, 271 în Veneto, 25 în Liguria, 17 în Campania, 50 în Piemonte, 35 în Marche (33 în Pesaro Urbino), 13 în Toscana, 9 în Sicilia, 8 în Friuli Venezia și Giulia, 12 în Lazio, 5 în Abruzzo, 5 în Puglia, 1 în Calabria și 1 provincia Bolzano, potrivit știrilor publicate de quotidiano.net.
Știre inițială: Numărul cazurilor confirmate de infectare cu coronavirusul COVID-19 a ajuns duminică în Italia la 1.694, cu 528 mai multe faţă de ziua anterioară, a anunţat şeful Protecţiei Civile italiene, Angelo Borrelli, duminică după amiază.
Încă cinci persoane infectate au decedat duminică, aducând la 34 bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus.
Până în prezent 83 de persoane diagnosticate cu acest coronavirus în Italia s-au vindecat, dar alte 140 se află la terapie intensivă.
Angelo Borrelli a precizat că 41% dintre persoanele testate pozitiv cu COVID-19 sunt spitalizate, celelalte fiind izolate la domiciliu, întrucât acestea din urmă prezintă doar simptome uşoare sau sunt asimptomatice.
El a mai menţionat că în Italia au fost efectuate până în prezent 21.127 de teste pentru noul coronavirus, mai ales în regiunile cele mai afectate, respectiv Lombardia, Veneto şi Emilia-Romagna.
În legătură cu pacienții morți, „dependența decesului de virus nu a fost încă confirmată pentru niciunul dintre cele 34 de cazuri: verificările sunt efectuate de ISS”, a clarificat Borrelli în timpul actualizării zilnice a urgenței coronavirusului.
Regiunile cu cele mai multe cazuri de infectați sunt Lombardia (circa 1000 de cazuri), Emilia Romagna și Veneto (aproape 300 fiecare).
Închiderea școlilor
Măsurile urgente pentru a opri epidemia în Italia s-au extins și la alte regiuni, în afară de Lombardia, Veneto și Emilia. Școlile s-au închis până în data de 8 martie în Emilia-Romagna, Lombardia, Veneto, în provinciile Pesaro-Urbino și Savona. Școlile din așa-numita „zonă roșie” rămân închise (în regiunea Lombardia: Bertonico, Casalpusterlengo, Castelgerundo, Castiglione D’Adda, Codogno, Fombio, Maleo, San Fiorano, Somaglia, Terranova dei Passerini; în Regiunea Veneto: Vo ‘ Euganeo) . Liguria (cu excepția zonei Savona unde școala se va închide până pe 8 martie) și Piemont au comunicat că activitățile educaționale sunt suspendate până miercuri, 4 martie. În Friuli Venezia Giulia, suspendarea activităților de predare a fost programată până pe 8 martie. În celelalte regiuni, activitățile se reiau din 2 martie.
Bilanț mondial
Bilanţul epidemiei de coronavirus (Covid-19) a depăşit luni pragul de 3.000 de decese la nivel mondial şi continuă să aibă consecinţe grave în întreaga lume, în special în Italia şi Coreea de Sud, unde numărul de noi cazuri a înregistrat o creştere fulminantă, relatează AFP, citată de Agerpres.
În China, unde virusul a apărut la sfârşitul anului 2019, autorităţile au anunţat luni 42 de noi decese, bilanţul la nivelul întregii ţări ajungând la 2.912 de morţi, iar cel la nivel mondial la peste 3.000. Cu toate acestea, cele 202 de noi cazuri de infectare raportate luni în China continentală reprezintă cel mai mic număr înregistrat într-o singură zi de la sfârşitul lunii ianuarie.
Însă, în timp ce epidemia de Covid-19 pare să se reducă în China, unde măsurile de carantină draconice vizează peste 50 de milioane de persoane, aceasta continuă să se agraveze în mai multe ţări.
În ceea ce priveşte Coreea de Sud, a doua cea mai afectată ţară după China, luni au fost înregistrate aproape 500 de noi cazuri şi patru noi decese – un total de peste 4.000 de infectări cu coronavirus, dintre care 22 mortale.
Franţa, un nou focar de contaminare în Europa, a raportat 130 de cazuri şi două decese.
Muzeul Luvru, un loc emblematic pentru turismul din capitala Franţei, care a primit 9,6 milioane de vizitatori în 2019, a rămas duminică închis. Personalul a invocat dreptul de a-şi opri activitatea în caz de pericol, a anunţat conducerea, fără a specifica dacă muzeul se va redeschide luni.
Salonul de carte de la Paris, care urma să se desfăşoare în perioada 20-23 martie, a fost anulat.
Germania a înregistrat 129 de cazuri. Peste jumătate dintre pacienţii germani provin din Renania de Nord-Westfalia (vest), unde un cuplu infectat a participat la un carnaval la sfârşitul lunii februarie.
Iranul a raportat duminică 11 noi decese, bilanţul oficial ajungând la 54 de morţi în această ţară. Cu toate acestea, serviciul BBC în limba farsi a evocat un număr mult mai mare, de cel puţin 210 morţi, o cifră negată de autorităţi.
Un al doilea deces, tot în statul Washington (nord-vest), a fost anunţat în Statele Unite, unde 22 de persoane au fost identificate oficial cu coronavirus. Câţiva pacienţi diagnosticaţi în ultimele zile nu aveau nicio legătură cunoscută cu un focar de epidemie, ceea ce sugerează că boala începe să se răspândească pe teritoriul american.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ridicat la sfârşitul săptămânii trecute nivelul ameninţării legate de coronavirus de la „ridicat” la „foarte ridicat”, nivelul maxim.
Agenţia ONU a reamintit că simptomele sunt uşoare pentru majoritatea pacienţilor, grave (pneumonie) pentru 14% dintre aceştia şi că 5% dintre cei afectaţi sunt în stare critică. Rata de deces pare să fie de 2 până la 5%, potrivit OMS, care a cerut duminică ţărilor din întreaga lume să se aprovizioneze cu dispozitive medicale de asistenţă respiratorie, esenţiale pentru a trata pacienţii cu forma severă a bolii.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ